Με τη θεωρία ότι για όλα φταίει ο Γκιουλέν συμφωνεί και ο Ντουρσούν Τσιτσέκ. Πρώην πλοίαρχος του Ναυτικού και σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία ότι συνέταξε ένα έγγραφο που ανέφερε τα βήματα που έπρεπε να γίνουν για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Αλλά η υπογραφή δεν ήταν δική του. «Προειδοποιήσαμε πολλές φορές ότι αυτή η ομάδα οργανωνόταν στους κόλπους του στρατού, αλλά δεν μας άκουγαν» τονίζει αυτός ο ένθερμος θαυμαστής του Κεμάλ Ατατούρκ. «Σήμερα ο Ερντογάν παίζει το θύμα, αλλά η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική του».

Αλλοι παρατηρητές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κυβερνητικό σενάριο. «Δεν με πείθει καθόλου ο μύθος που καλλιεργεί η κυβέρνηση για ένα αόρατο χέρι στις υπηρεσίες μιας ξένης δύναμης» λέει ο Λεβέντ Ουνσαλντί. «Πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος δεν υπάρχουν μόνο γκιουλενιστές, αλλά και αρκετοί κεμαλικοί, όπως και αξιωματικοί που κινούνται από οπορτουνισμό». Το αποδεικνύει άλλωστε και ο μακρύς κατάλογος των συλλήψεων. Τίποτα δεν αποκλείει βέβαια το καθεστώς να γνώριζε την προετοιμασία του πραξικοπήματος και να το άφησε να εκδηλωθεί για να το συντρίψει αποτελεσματικότερα.

Για τον οικονομολόγο Μεχμέτ Αλτάν, επικριτή του καθεστώτος Ερντογάν που περιλαμβάνεται στις «μαύρες λίστες» των γκιουλενιστών, είναι πιθανόν οι γκιουλενιστές και οι κεμαλικοί να συμμάχησαν με σκοπό να θέσουν στο περιθώριο τους οπαδούς της κυβέρνησης στο Γενικό Επιτελείο. «Η απόπειρα αυτή όμως», τονίζει, «κατέστη δυνατή επειδή η Τουρκία έχει εγκαταλείψει εδώ και μήνες τη συνταγματική τάξη και δεν συνιστά πλέον κράτος δικαίου. Οταν το πολιτικό σύστημα δεν σέβεται πλέον το δίκαιο, είναι πιο εύκολο να γεννηθεί ένα άλλο αντισυνταγματικό κίνημα».