Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος επί μήνες προετοίμαζε το πλαίσιο για μια πιθανή διεκδίκηση του Λευκού Οίκου ως ανεξάρτητος, δεν θα πάρει μέρος τελικά στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, όπως ανακοίνωσε χθες επικαλούμενος τον φόβο του ότι μια μάχη μεταξύ τριών υποψηφίων θα οδηγούσε στην εκλογή εκείνου που πιστεύει ότι αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ: του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια έντονη καταδίκη του διάσημου συμπολίτη του, ο Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι ο Τραμπ διεξάγει την «πιο διχαστική και δημαγωγική προεδρική προεκλογική εκστρατεία που μπορώ να θυμηθώ, εκμεταλλευόμενος τις προκαταλήψεις και τους φόβους των πολιτών». Δήλωσε ανήσυχος για τις απειλές του Τραμπ να απαγορεύσει στους μουσουλμάνους μετανάστες να μπουν στη χώρα καθώς και να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την Ιαπωνία. «Δεν μπορώ να δεχθώ την προσποιητή άγνοια για τους ρατσιστές», τόνισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκηρύξει τον πρώην ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ, που είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς εκείνον.

«Αυτές οι κινήσεις θα μας διχάσουν στο εσωτερικό και θα θέσουν εν αμφιβόλω την ηθική μας ηγεσία σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Μπλούμπεργκ σε χθεσινό του άρθρο στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, που είναι δικής του ιδιοκτησίας. «Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν να ενθαρρυνθούν οι εχθροί μας, να απειληθεί η ασφάλεια των συμμάχων μας και να βάλουμε τους στρατευμένους μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Η απόφαση του Μπλούμπεργκ, που διετέλεσε τρεις φορές δήμαρχος της Νέας Υόρκης, βάζει τέλος σε μήνες εντατικών προετοιμασιών για πιθανή υποψηφιότητά του. Πεπεισμένος ότι ένα ανήσυχο εκλογικό σώμα αναζητά ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στην κομματική πόλωση και μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, ο 74χρονος επιχειρηματίας με την περιουσία των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε δώσει εντολή στους στενότερους συνεργάτες του να δημιουργήσουν τον μηχανισμό για μια προεκλογική εκστρατεία κόστους ενός δισ. δολαρίων –να είναι έτοιμη σε περίπτωση που αποφάσιζε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Συγκεντρώθηκαν δεκάδες ειδικοί στη στρατηγική και την πολιτική επικοινωνία, έγιναν δημοσκοπήσεις σε 22 πολιτείες, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα, έγινε παραγωγή τηλεοπτικών πολιτικών διαφημίσεων και ιδρύθηκαν γραφεία στο Τέξας και τη Βόρεια Καρολίνα, τις πρώτες πολιτείες στις οποίες θα ξεκινούσε σε λίγες ημέρες η συλλογή υπογραφών προκειμένου να μπει το όνομα του Μπλούμπεργκ στα ψηφοδέλτια.

Ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε μακρές συνομιλίες με τον Μάικλ Μάλεν, πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρός του. Διχασμένος ανάμεσα στη φιλοδοξία του και τα πολλά στοιχεία που έδειχναν πως έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί ως υποψήφιος, ο Μπλούμπεργκ τελικά εγκατέλειψε το όνειρο του Λευκού Οίκου. Εάν διαφαινόταν ότι ο Τραμπ από τους Ρεπουμπλικανούς και ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς από τους Δημοκρατικούς όδευαν προς την εξασφάλιση του χρίσματος, ο Μπλούμπεργκ, λένε οι σύμβουλοί του, ήταν αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία. Ομως μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μάχης ανάμεσα στον Τραμπ και στην Κλίντον έκανε πίσω επειδή, όπως έγραψε, η συμμετοχή του μπορεί να οδηγούσε στη νίκη του Τραμπ ή ίσως και του γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ.

Η αιτιολόγηση

«Πιστεύω ότι θα μπορούσα να κερδίσω σε διάφορες πολιτείες», έγραψε ο Μπλούμπεργκ, «όχι όμως αρκετές προκειμένου να εξσφαλίσω τις απαραίτητες ψήφους ώστε να αναδειχθώ πρόεδρος των ΗΠΑ. Επειδή η συμμετοχή μου μπορεί να οδηγούσε στον Λευκό Οίκο τον Τραμπ, καθώς θα διασπούσα τις ψήφους των Δημοκρατικών, αποφάσισα να αποσυρθώ».