Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα με θέμα την προσφυγική κρίση ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο,επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε» μέχρι την τακτική Σύνοδο στα μέσα Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ σε αδιέξοδο κατέληξε η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των 28 της ΕΕ και αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν μπορούν να χειριστούν μόνες τους την κρίση.

Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους αναφέροντας ότι η κίνηση σκοπεύει να διευκολύνει την καταγραφή των μεταναστών.

Η καγκελάριος έλαβε ωστόσο αποστάσεις από τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις στις χώρες που αντιδρούν στο σύστημα κατανομής.

«Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού. Αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ και εξήγησε ότι αντικείμενο της συνόδου δεν πρέπει να είναι η κατανομή των 120.000 προσφύγων, θέμα με το οποίο ασχολούνται οι υπουργοί Εσωτερικών, αλλά το «πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, πώς μπορούμε να συζητήσουμε καλύτερα με την Τουρκία και πώς μπορούμε πιο γρήγορα, από τη στιγμή που θα έχουμε τον τρόπο κατανομής, να δημιουργήσουμε τα κέντρα υποδοχής (‘hot spots’) στην Ελλάδα και στην Ιταλία – διότι χωρίς αυτά δεν θα υπάρξει κατανομή».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία απειλεί με οικονομικές κυρώσεις τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στο σύστημα της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι «οι απειλές δεν είναι ο σωστός δρόμος» για την επίτευξη συμφωνίας και επισήμανε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε εκ νέου στο ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέροντας ότι δεν ελπίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω απειλών. «Μέχρι τώρα, μέσω διαλόγου, έχουμε βρει κοινές λύσεις.

Αυτή η αισιοδοξία με οδηγεί, αν και αυτή τη φορά είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολα και σίγουρα πρέπει να υπερβούμε ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια. Γι’ αυτό δεν είμαι στο σημείο όπου θα έπρεπε να απειλούμε, αλλά πολλοί άνθρωποι στην Γερμανία – και σε αυτούς είμαι υπόλογη – θέτουν βεβαίως και το ερώτημα ‘πώς λειτουργεί αυτή η Ευρώπη, όταν πρόκειται για ανθρώπινες αξίες, ποιο είναι αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα το οποίο έχουμε επικαλεστεί τόσες φορές’ και αυτό βεβαίως θα το υπενθυμίσουμε», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Εκτακτη Σύνοδο ζητά και η Σλοβακία

Την ίδια στιγμή και η Σλοβακία ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό και σκοπεύει να επαναλάβει σε αυτήν ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί τη μετεγκατάσταση των προσφύγων με βάση υποχρεωτικές ποσοστώσεις, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

«Ζητούμε μια έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών για το θέμα της μετανάστευσης» είπε ο Φίτσο στους δημοσιογράφους.

«Σε ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα, όπως είναι το να υπαγορεύεις σε μια χώρα πόσους ανθρώπους θα πρέπει να υποδεχτεί, χωρίς να μπορεί να τους διαλέξει, ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από μια σύνοδο κορυφής», εξήγησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. «Θα πάω σε αυτήν τη σύνοδο με ξεκάθαρη εντολή, δηλαδή να μην δεχτώ τις δεσμευτικές ποσοστώσεις, όποιες και αν είναι οι συνθήκες», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά «παράλογες» τις ποσοστώσεις οι οποίες «δεν επιλύουν τίποτα».

Ο Φίτσο τόνισε ότι οι σλοβακικές αρχές θα συλλαμβάνουν τους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι «το 90% των ανθρώπων που κατευθύνονται στην ΕΕ το κάνουν για οικονομικούς λόγους και όχι για να γλιτώσουν από τον πόλεμο».

Απαντώντας στη Γερμανία που ζήτησε από την ΕΕ να ασκήσει οικονομικές πιέσεις στις χώρες που εμφανίζονται διστακτικές στο να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, εκτίμησε ότι η διαφωνία της χώρας του στο ζήτημα των ποσοστώσεων δεν θα οδηγήσει σε περικοπή της χρηματοδότησής της από τις Βρυξέλλες. «Δεν συνέβη ποτέ στην ΕΕ να τιμωρηθεί κάποιος επειδή έχει τις δικές του απόψεις», είπε. Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε «το τέλος της ΕΕ», κατέληξε.

Από την Πράγα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιστρέψει στην ομαλότητα εντός των εσωτερικών συνόρων της, καθώς η ροή των μεταναστών που αναζητούν άσυλο σε χώρες της ΕΕ δεν φαίνεται να κοπάζει. Ο σέρβος ομόλογός του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τον οποίο είχε συνομιλίες ο Ζαοράλεκ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την όποια απόπειρα να απελαθούν οι μετανάστες πίσω στη Σερβία.

Επισήμανε εξάλλου ότι οι ενέργειες που γίνονται ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα των χωρών της ζώνης Σένγκεν για να αντιμετωπιστεί η κρίση δημιουργούν προβλήματα στη δική του χώρα, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.