Ο Στίβεν Χόκινγκ άφησε για λίγο τα ουράνια και την προέλευση του Σύμπαντος για να ασχοληθεί με τα επίγεια και τις βρετανικές εκλογές. Η ψήφος του θα πάει στους Εργατικούς και στον Εντ Μίλιμπαντ, για τον οποίο πιστεύει ότι θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός από τον Ντέιβιντ Κάμερον. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαΐου, όμως, δεν κρίνεται από τις επιλογές του πιο διάσημου αστροφυσικού στον κόσμο. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Τόρις του Κάμερον προηγούνται με έξι μονάδες του Μίλιμπαντ. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Λόρδος Ασκροφτ, οι Συντηρητικοί λαμβάνουν το 36% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ακολουθούν οι Εργατικοί με 30%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 9%, το ξενοφοβικό UKIP με 11% και οι Πράσινοι με 7%. Αλλη δημοσκόπηση, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα έδειχνε τους Εργατικούς να προηγούνται με μία μονάδα. Το συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ποιος θα βγει νικητής από τις κάλπες. Αλλά ότι αυτές είναι οι πιο αβέβαιες εκλογές των τελευταίων χρόνων στη Βρετανία.

Η αβεβαιότητα αυτή εξηγεί ενδεχομένως το μάλλον πρωτόγνωρο πάθος που επιδεικνύει ο Κάμερον στην προεκλογική του εκστρατεία και το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τον βρετανικό Τύπο. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται «διαολεμένα κεφάτος» ενόψει των εκλογών. Και απαντώντας στους επικριτές του που περιέγραψαν την προεκλογική του εκστρατεία ως «διαχειριστική και νωθρή», είπε ότι απομένουν δέκα ημέρες έως την προστασία των σκληρά εργαζόμενων οικογενειών, οι οποίες είναι το «μαγικό συστατικό» που ενισχύει την οικονομική ανάκαμψη. Είναι σαφές ότι η ρητορική του συντηρητικού ηγέτη απευθύνεται στη μεγάλη μάζα των λεγόμενων «νοικοκυραίων». Κάτω από αυτό το πρίσμα εξηγείται και η αναφορά του στην Ελλάδα ως παραδείγματος προς αποφυγήν.

Η τρομακτική Ελλάδα. «Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομία και την ασφάλεια της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, περισσότερα σπίτια, περισσότερες επιχειρήσεις και βρεφονηπιακοί σταθμοί, περισσότερη ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση», δήλωσε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας για να αναφερθεί στη συνέχεια στην Ελλάδα: «Αν θέλετε πολιτικό θέατρο, να πάτε στο Χόλιγουντ. Αν θέλετε πολιτικές συγκινήσεις να πάτε στην Ελλάδα. Μου λένε διάφοροι πως αυτή είναι μια συναρπαστική χώρα. Εγώ δεν νομίζω πως είναι συναρπαστική, αλλά τρομακτική χώρα. Η οικονομία δεν είναι μόνο γραφήματα και αριθμοί σε έναν προϋπολογισμό. Η οικονομία είναι να έχουν οι άνθρωποι δουλειές και χρήματα, να ξέρουν πως στο τέλος του μήνα θα πάρουν τον μισθό και τη σύνταξή τους. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει δίχως ισχυρή οικονομία. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από οτιδήποτε άλλο».

Του καρφιού για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είχε προηγηθεί μια επίδειξη πάθους –αυτού ακριβώς που πολλοί τον κατηγορούν ότι του λείπει. Η καρδιά του, είπε, χτυπάει πιο γρήγορα όταν βλέπει κάποιον να μη ζει πια από τα επιδόματα πρόνοιας αλλά να βρίσκει δουλειά ή όταν βλέπει νέους ανθρώπους να αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι. Το θέμα της στέγασης δεν θα μπορούσε να λείπει και από την ατζέντα του Μίλιμπαντ. Ο ηγέτης των Εργατικών υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας για την αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι ξένοι επενδυτές. Συγχρόνως, ο Μίλιμπαντ επικεντρώνει την κριτική του στην αχίλλειο πτέρνα των Τόρις και του ηγέτη τους. Και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η πολιτική τους ευνοεί τον μεγάλο πλούτο. Ο ίδιος ο Κάμερον δεν απάντησε μόνο με πάθος αλλά και με ποιητική διάθεση. Οι ισχυρισμοί αυτοί, είπε, μπορούν να βρουν έδαφος μόνο «εκεί όπου δεν δύει ο ήλιος». Τόσο ο ισχυρισμός του Μίλιμπαντ όσο και η απάντηση του Κάμερον θα αξιολογηθούν στις κάλπες, οι οποίες άλλωστε δεν αργούν καθόλου.

Κοινός παρονομαστής η αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ενώ το ινστιτούτο Λόρδος Ασκροφτ δίνει στους Συντηρητικούς έξι μονάδες προβάδισμα, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δείχνει ότι οι Εργατικοί είναι αυτοί που προηγούνται με τρεις μονάδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από το Ιντσιτούτο Πόπουλους, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 36% και οι Συντηρητικοί 33%. Η υποστήριξη προς το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) παραμένει σταθερή στο 14%.