Ενας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες της ρωσικής πολιτικής σκηνής, ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν και στη συνέχεια σφοδρός επικριτής του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτός ήταν ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στα 55 του χρόνια, στην καρδιά της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο.

Πυρηνικός επιστήμονας, περιβαλλοντολόγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Νεμτσόφ άρχισε την καριέρα του λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1990 στο Ανώτατο Σοβιέτ, το σοβιετικό Κοινοβούλιο. Για την πίστη του, ο Γέλτσιν τον επιβράβευσε στη συνέχεια με τη θέση του περιφερειάρχη του Νίζνι Νόβγκοροντ.

Νέος, ευφραδής, άριστος γνώστης της Αγγλικής και επιδέξιος χειριστής των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο Νεμτσόφ ήταν μία πολύ καλή βιτρίνα για τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία. Πολύ γρήγορα κέρδισε μία θέση ανάμεσα στους εξέχοντες πολιτικούς στη Ρωσία, ενώ για πολλούς πολιτικούς αναλυτές ήταν τότε ο βέβαιος διάδοχος του Γιέλτσιν.

Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μία θέση την οποία μάλλον μετάνιωσε που ανέλαβε, καθώς από εκεί κι έπειτα ξεκίνησε η πολιτική παρακμή του. Οποιεσδήποτε προεδρικές φιλοδοξίες του υπονομεύτηκαν από την οικονομική κρίση, τον Αύγουστο το 1998, οπότε έχασε και τη θέση του από την κυβέρνηση.

Τα επόμενα χρόνια, ο Νεμτσόφ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του φιλοδυτικού χώρου. Τελευταίο ήταν το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας. Ηταν επίσης τόσο σκληρός πολέμιος της πολιτικής του Πούτιν που είχε εκφράσει δημόσια πολλές φορές φόβους για τη ζωή του. Μεταξύ πολλών άλλων, ο Νεμτσόφ κατηγορούσε τον Πούτιν για τον ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία, την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και τη διαφθορά στις προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, το 2014.

Μαζί με τους επίσης αντιπολιτευόμενους Αλεξέι Ναβάλνι και Γκάρι Κασπάροβ, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή και εκ των κορυφαίων σκακιστών στον κόσμο, ο Νεμτσόφ ήταν ηγετική μορφή στις μεγάλες πορείες της αντιπολίτευσης στη Μόσχα, μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2011. Για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις είχε συλληφθεί και είχε τεθεί υπό κράτηση επί 15 μέρες στα τέλη του 2011.