Τρομοκρατική επίθεση με 12 νεκρούς και 20 τραυματίες σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα)στα γραφεία της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hedbo στο Παρίσι. Οι γαλλικές Αρχές επιβεβαιώνουν τον αριθμό των νεκρών (10 δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί). Οπως ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετέβη στα γραφεία της εφημερίδας, η γαλλική προεδρία έχει θέσει το Παρίσι σε κατάσταση υψίστου συναγερμού.

«Η Γαλλία έχει υποστεί σοκ», δήλωσε από την περιοχή ο Ολάντ, διευκρινίζοντας επίσης ότι από τους τραυματίες, τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, τις τελευταίες εβδομάδες οι αστυνομικές Αρχές έχουν αποκρούσει και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Αξιωματούχοι της Αστυνομίας του Παρισιού επιβεβαίωσαν επίσης στην εφημερίδα Liberation ότι οι δράστες ήταν τρεις κουκουλοφόροι, οι οποίοι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ στην είσοδο των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). «Ανοιξαν πυρ προς όλους. Ηταν πραγματικά σφαγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής Αστυνομίας Ροκό Κοντεντό.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι λίγα λεπτά αφότου οι κουκουλοφόροι μπήκαν στα γραφεία της εφημερίδας (στις 11.30 τοπική ώρα), ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί και στη συνέχεια οι ίδιοι άνδρες εγκατέλειψαν το κτίριο. Ετερος αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι οι δράστες στη συνέχεια υποχρέωσαν έναν οδηγό να τους δώσει το αυτοκίνητό του και χτύπησαν και έναν πεζό. Το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες εντοπίστηκε αργότερα στην περιοχή Παντέν. Οι γαλλικές Αρχές έχουν εκκενώσει όλα τα σχολεία του 11ου διαμερίσματος στο Παρίσι.

Η Charlie Hedbo είχε προκαλέσει αντιδράσεις και είχε γίνει ξανά στόχος βομβιστικής επίθεσης τον Νοέμβριο του 2011, όταν είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα για μουσουλμάνους ηγέτες. Το τελευταίο της tweet, την Τετάρτη, ήταν ένα καρτούν του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απειλήσει στο παρελθόν για επιθέσεις στη Γαλλία.

Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «βαρβαρότητα», ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την επίθεση «αποκρουστική».

Για μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου έκανε λόγο η γερμανίδα καγεκλάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει.

Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», σημειώνει η ανακοίνωση.