«Με ρωτούν πολλοί γιατί δεν περνάω περισσότερο χρόνο στο Κογκρέσο. Γιατί, για παράδειγμα, δεν πίνω ένα ποτό με τον Μιτς ΜακΚόνελ. Γιατί δεν πίνετε εσείς μαζί του ένα ποτό;» είπε πέρυσι ο Μπαράκ Ομπάμα στο ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών, αναφερόμενος σε έναν από τους ομολογουμένως λιγότερο χαρισματικούς πολιτικούς του Καπιτωλίου. Δεν πρόλαβε να περάσει πολλή ώρα και ο ισχυρότερος σήμερα Ρεπουμπλικανός απάντησε ανεβάζοντας φωτογραφία στο twitter στην οποία καθόταν σε ένα μπαρ και τα έπινε. Μόνος. Λίγο αργότερα, σε διευκρινιστικό tweet, σχολίασε: «Για όσους δεν κατάλαβαν, η φωτογραφία δεν είναι selfie. Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε καλοί σε όλα».

Η σχέση του Μπαράκ Ομπάμα με τον επί τριάντα χρόνια γερουσιαστή του Κεντάκι είχε πάντα μια ιδιαίτερη φόρτιση. Μόνο όμως εξ αποστάσεως, όπως λένε οι κακές γλώσσες εδώ στην Ουάσιγκτον, αφού οι δυο τους στην πραγματικότητα είναι ζήτημα να έχουν ανταλλάξει ελάχιστες κουβέντες. «Τώρα θα αναγκαστούν να πιουν μαζί παραπάνω από ένα ποτηράκι» σχολίασε ο απεσταλμένος του NBC στο Κεντάκι, αφού ο ΜακΚόνελ θα ενσαρκώνει πια τον προσωπικό εφιάλτη του Ομπάμα και το σκληρό πρόσωπο της αντιπολίτευσης στην Αμερική.

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να κλείσουν οι κάλπες και το όνομά του ήταν για μια ακόμη φορά το πρώτο που ανακοινώθηκε πανηγυρικά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν αμέσως φωτιά. «Οι τουρίστες στο Κογκρέσο θα νομίζουν ότι είναι πια μέρος του σκηνικού» έγραψε ένας. «Είναι τόσα χρόνια στην Ουάσιγκτον, που για να έρθει στο Κεντάκι χρησιμοποιεί GPS» σχολίασε ένας άλλος. «Το δυνατό σας χαρτί είναι λοιπόν ένας άνθρωπος 72 χρόνων, που ακόμη και όταν χαμογελά με ανοιχτό το στόμα δεν φαίνονται τα δόντια του;» ανέκραξε με έκδηλη νευρικότητα σε τηλεοπτικό πάνελ στέλεχος των Δημοκρατικών στον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του, ο οποίος έπλεε σε πελάγη ευτυχίας.

«Τελικά η στρατηγική του Ομπάμα σε αυτές τις εκλογές ήταν η πιο σωστή. Πρέπει να τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό» ακούστηκε να μουρμουρίζει ικανοποιημένος ο ΜακΚόνελ σε συνεργάτες του, όταν είχε πια διαφανεί η κατάκτηση της Γερουσίας. Η είδηση της βραδιάς, όμως, σαν τον διάβολο, είχε κρυφτεί σε μια λεπτομέρεια. Οπως εύστοχα παρατήρησαν αναλυτές, αν άνοιγε λίγο το πλάνο θα έβλεπε κανείς τον έτερο γερουσιαστή του Κεντάκι, τον Ραντ Πολ, να τον αποθεώνει, αφού είχε τελικά ποντάρει στο σωστό χαρτί. Η προτίμηση του ΜακΚόνελ για τον Πολ σε σχέση με την προεδρία του 2016 είναι γνωστή, διατυπωμένη και, συνεπώς, οι συμμαχίες είναι ήδη διαμορφωμένες. Στη συζήτηση αυτή, που θα είναι μακρά και κουραστική, συντονιστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν θα είναι άλλος από τον Μιτς ΜακΚόνελ.