Oι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι, πριν τη Σύνοδο των ηγετών των «28» στις Βρυξέλλες, υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για την θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει πως ο διορισμός της Μογκερίνι θα επιβεβαιωθεί αργότερα στη Σύνοδο.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες επιθυμούν «ο νέος πρόεδρος να οριστεί κατόπιν συναίνεσης ανεξαρτήτως κομματικών υπολογισμών» επισήμανε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χωρίς να δώσει ένα όνομα για το διάδοχο του Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Φαβορί για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρείται ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, στενός σύμμαχος της γερμανίδας καγκελάριου.

Συνολικά οκτώ αρχηγοί κυβερνήσεων συμμετείχαν σε αυτήν τη σύνοδο: ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο αυστριακός αντικαγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο, της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα και της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.