Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις 07.00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), το Σάββατο, ανέφερε αργά την Παρασκευή το βράδυ αμερικανός αξιωματούχος.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση. Ωστόσο, ηΧαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τη συμφωνία της για 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα ξεκινήσει στις 08:00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), του Σαββάτου.

Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reutersο εκπρόσωπος της ισλαμικής ομάδας, Σαμί Αμπού Ζούχρι,η Χαμάς σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα συμφώνησαν για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την οποία, όπως είπε, διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Eθνη.

Νωρίτερα, μιλώντας από το Κάιρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Οπως είπε ο Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη «διατύπωση» για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος.

Διεθνής Σύνοδος

Η Γαλλία θα φιλοξενήσει αύριο Σάββατο διεθνή σύνοδο με στόχο να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ διπλωματική πηγή.

Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε από το Κάιρο ότι θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Κατάρ -δύο χωρών που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς- στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Το παρόν στη συνάντηση αυτή, που αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το πρωί, θα δώσει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Σε αυτήν τη φάση ωστόσο δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.