Την ήττα του και παράλληλα τη νίκη του υποψηφίου της Κεντροαριστεράς Ινιάτσιο Μαρίνο παραδέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο απερχόμενος δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο. O Μαρίνο κερδίζει τις δημοτικές εκλογές με ποσοστό που αγγίζει το 63,9% ενώ ο Αλεμάνο, που είχε τη στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατρακύλησε στο 36,1%.

Ο Μαρίνο στις δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται να ρίξει βάρος στην αλληλεγγύη προς όσους επλήγησαν από την κρίση, στην αξιοκρατία, αλλά και στην ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της Ρώμης, με έμφαση στην «μοναδική ιστορία και στον πολιτισμό της».

Η έκβαση της εκλογικής μάχης στη Ρώμη αντικατοπτρίζει και το σκηνικό στις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, καθώς καταγράφεται προβάδισμα της Κενροαριστεράς ακόμη και σε λεγόμενα «κάστρα» της ιταλικής Δεξιάς όπως η πόλη της Μπρέσια.

Στην βορειοανατολική πόλη Τρεβίζο, όπου κατά παράδοση η Λέγκα του Βορρά και το συντηρητικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) κέρδιζαν με άνεση, επίσης ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται να επικρατεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιμπέρια, κοντά στην Γένοβα, όπου η Κεντροαριστερά φέρεται ότι κερδίζει την δημαρχία με το 76,1% των ψήφων!

Οι συμμαχίες του Δημοκρατικού Κόμματος του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, των Πράσινων και τοπικών σχημάτων υπερισχύουν, σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, στο Βιτέρμπο (κεντρική Ιταλία), στην Σιένα (Τοσκάνη) και στο Λόντι (Βόρεια Ιταλία).

«Η συνολική επίδοση της Κεντροδεξιάς δεν είναι θετική, χάνουμε και την Ρώμη, την τελευταία μεγάλη πόλη που κυβερνούσαμε. Τηλεφώνησα ήδη στον Ινιάτσιο Μαρίνο να τον συγχαρώ», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο απερχόμενος δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Τζιάνι Αλεμάνο.

«Θα πρέπει παράλληλα να καταλάβουμε για ποιους λόγους αυξήθηκε τόσο εντυπωσιακά το ποσοστό της αποχής», συμπλήρωσε ο Αλεμάνο.

Η συμμετοχή κατέγραψε όντως εντυπωσιακή κάμψη: στη Ρώμη περιορίστηκε στο 48,5%, ενώ στον πρώτο γύρο είχε ξεπεράσει το 52%.

Σε μια πρώτη ανάλυση της ψήφου, σχολιαστές τονίζουν ότι η ελεύθερη πτώση του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συνέπεσε με την θεαματική άνοδο της αποχής. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των Ιταλών που απογοητεύθηκε από τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα και έκριναν ότι το M5S ως τώρα «δεν κινήθηκαν με τον πρέποντα δυναμισμό», διάλεξαν να «μείνουν σπίτι», με σαφείς αποστάσεις από την όλη εκλογική διαδικασία.