Εκκενώνονται περιοχές σε Χιλή και Αργεντινή λόγω «αφύπνισης» του ηφαιστείου Κοπαχούε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2013 10:55 |
Εκκενώνονται περιοχές σε Χιλή και Αργεντινή λόγω «αφύπνισης» του ηφαιστείου Κοπαχούε
Φωτογραφία του ηφαιστείου Κοπαχούε τραβηγμένη από την πόλη Καβιαχούε της Αργεντινής, την οποία εκκένωσαν οι αρχές σήμερα, Τρίτη φοβούμενες έκρηξη του ηφαιστείου.

Οι αρχές της Αργεντινής και της Χιλής ζήτησαν από χιλιάδες κατοίκους τους που ζουν γύρω από το ηφαίστειο Κοπαχούε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι επιστήμονες έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για έκρηξη του ηφαιστείου από ώρα σε ώρα.

Το ύψους 2.965 μέτρων ηφαίστειο στις Ανδεις έχει αφυπνιστεί και μέχρι τώρα βγαίνουν μόνον καπνοί από τον κρατήρα του , ενώ χιλιάδες μικρές σεισμικές δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του.

«Ο κόκκινος συναγερμός σήμανε λόγω της πρόσφατης δραστηριότητας του ηφαιστείου και των σεισμικών δονήσεων » δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής Αντρες Τσάνγουικ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές εκκενώνουν σε πρώτη φάση, χωριά σε μία περίμετρο ακτίνας 25 χιλιομέτρων, γύρω από το ηφαίστειο. 

Στην Αργεντινή είχε σημάνει «κίτρινος συναγερμός» ο οποίος, όμως, λίγη ώρα αργότερα, έγινε κόκκινος και οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης Καβιαχούε να καταφύγουν στη γειτονική τους πόλη Λονκοπούε, μέχρι τη λήξη του συναγερμού.