Η τραγική ιστορία του Ιζελντίν Αμπουελαΐς, του παλαιστίνιου γιατρού που έχασε πριν από τέσσερα χρόνια τρεις θυγατέρες και μια ανιψιά κατά τη φονική επιχείρηση του ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ. Το έργο υπογράφει ο Ισραηλινός Σάι Πιτόβσκι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως έφεδρος κατά την επιχείρηση αυτήν.

Τον Δεκέμβριο του 2008, όταν έλαβε την πρόσκληση επιστράτευσης, ο Πιτόβσκι σπούδαζε Θέατρο και Παιδαγωγική και βρισκόταν στο πτυχίο. Θεωρούσε πως το Ισραήλ, έπειτα από οκτώ χρόνια που δεχόταν ρουκέτες από τη Γάζα, δεν μπορούσε παρά να απαντήσει με χρήση ισχύος. Και παρουσιάστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εφέδρου. Αργότερα, σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την εισβολή στη Γάζα, ο Πιτόβσκι περιέγραψε την είσοδό του σε ένα διαμέρισμα που είχαν μόλις εγκαταλείψει τα τακτικά στρατεύματα. Οι στρατιώτες είχαν χρησιμοποιήσει τα ρούχα της οικογένειας για να καλύψουν τα παράθυρα. Είχαν «ζωγραφίσει» γυαλιά και μουστάκια στις οικογενειακές φωτογραφίες. Και είχαν αφοδεύσει στο πάτωμα του μπάνιου… Αρχισε τότε να σκέφτεται τις ζωές των απόντων, των ανθρώπων στους οποίους ανήκε το σπίτι όπου είχαν καταλύσει. Και όταν έφυγαν από αυτό, έπειτα από συνεννόηση με τους έφεδρους συναδέλφους του, άφησε μια επιστολή προς την οικογένεια. «Λυπούμαστε για τις καταστροφές που υπέστη το σπίτι σας», έγραψε. «Ελπίζουμε πως μια μέρα θα γίνει ειρήνη ανάμεσά μας και θα μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί σε αυτή τη δύσκολη γη, ευτυχισμένοι, με αγάπη και γαλήνη». Οταν επέστρεψε στο Ισραήλ, ο Πιτόβσκι εντάχθηκε στην οργάνωση Μαχητές για την Ειρήνη. Και το 2011 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τού ζήτησε να γράψει και να σκηνοθετήσει ένα έργο βασισμένο στη ζωή του δρα Αμπουελαΐς.

Η τραγωδία αυτού του παλαιστίνιου γυναικολόγου και μαιευτήρα, ο οποίος ήταν ο πρώτος Παλαιστίνιος που έκανε ειδικότητα σε ισραηλινό νοσοκομείο, είχε συγκλονίσει το Ισραήλ καθώς είχε μεταδοθεί «ζωντανά» από την τηλεόραση. Στις 16 Ιανουαρίου 2009 ο γιατρός, χήρος και πατέρας οκτώ παιδιών, είχε τηλεφωνήσει αλλόφρων στο δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 10 και είχε δώσει απευθείας στους ισραηλινούς τηλεθεατές μια σπαρακτική εικόνα για τα όσα συνέβαιναν μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα. «Θέλω να τις σώσω… Τα κεφάλια τους έχουν κοπεί… Τι τους κάναμε; Για ραμπί, για Αλλάχ, τι κάναμε; Τα κορίτσια μου! Τα σκότωσαν!» άκουσαν να λέει ο δρ Αμπουελαΐς, ο οποίος είχε φέρει στον κόσμο πολλά μωρά Ισραηλινών κατά τη θητεία του στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα της Μπιρσεμπά.

«Ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους υπάρχει ένα είδος πολέμου για το ποιος υποφέρει περισσότερο», λέει ο Πιτόβσκι, ο οποίος διαπιστώνει πως το να συμπάσχει κανείς με τους Παλαιστίνιους έχει γίνει κάτι σχεδόν αδιανόητο στην ισραηλινή κοινωνία. Και θέλει με το θεατρικό έργο του να διαλύσει αυτό το ταμπού.