… του Πολ Ράιαν (φωτογραφία) ως υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την αντιπροεδρία, η Φλόριδα αναδεικνύεται στο μεγάλο τεστ όπου θα κριθεί το στοίχημα του κόμματος: δηλαδή, αν η ανησυχία για το διογκούμενο αμερικανικό χρέος θα αποδειχθεί σοβαρότερη από τους φόβους για την κατάργηση του Medicare, της περίθαλψης για τους ηλικιωμένους. Καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την Προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ περιόδευε τη Δευτέρα στη Φλόριδα, οι Δημοκρατικοί εξαπέλυαν επίθεση εναντίον του, απεικονίζοντας σε διαφημιστικό σποτ στο Διαδίκτυο ανήσυχους ηλικιωμένους. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στην Αϊόβα ότι τυχόν νίκη των Ρεπουμπλικανών θα έδινε τέλος στο Medicare, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Βόρεια Καρολίνα.

Το θέμα…

… αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στη Φλόριδα, όπου στις εκλογές του 2008 οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών αποτελούσαν το 22% του εκλογικού σώματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων ψηφοφόρων αντιτίθεται στις αλλαγές στο Medicare ή στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτή η ηλικιακή κατηγορία έχει ιδιαίτερο βάρος, εκτός από τη Φλόριδα, στην Αϊόβα, το Νιου Χαμσάιρ, το Οχάιο, τη Βιρτζίνια και στην Πενσυλβάνια. Και το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πρόθεση να δώσει έμφαση στη θέση του Ράιαν ότι πρέπει να μελετηθεί η ιδιωτικοποίηση του Medicare. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του υποψηφίου για την αντιπροεδρία, σύμφωνα με το οποίο οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό από την κυβέρνηση για να αγοράζουν ασφαλιστική κάλυψη, θα αυξήσει το κόστος και θα μειώσει την ποιότητα της περίθαλψης για μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων.

Ο Ρόμνεϊ…

… και ο Ράιαν έχουν αποφασίσει να περάσουν στην αντεπίθεση, απορρίπτοντας την πρόταση κάποιων στελεχών του κόμματος να υποβαθμίσουν το θέμα. Η υπόθεσή τους είναι ότι η αυξανόμενη ανησυχία για τα ελλείμματα, η επιρροή του Tea Party και οι δημογραφικές αλλαγές θα πείσουν τους ψηφοφόρους πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος του κοινωνικού κράτους. Ο Ράιαν σκοπεύει να επισκεφθεί αυτό τον μήνα τη Φλόριδα. Η στρατηγική των Ρεπουμπλικανών είναι να επιτεθούν στο σύστημα υγείας του Ομπάμα και να επισημάνουν ότι για την εφαρμογή του χρειάζεται να αξιοποιηθούν περισσότερα από 700 δισ. δολάρια από το Medicare.

Ακόμη…

… και στελέχη του κόμματος, πάντως, αναγνωρίζουν ότι η επιλογή του Ράιαν δεν κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του Ρόμνεϊ στη Φλόριδα. «Παίζεται η τύχη της Πολιτείας», τονίζει ο Τζόζεφ Γκέιλορντ, σύμβουλος του κόμματος που ζει εδώ. «Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο θα αποτελούσε την καλύτερη επιλογή». Σε κάθε περίπτωση, ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Φλόριδα είναι διαφορετικός από την εποχή που οπαδοί των Δημοκρατικών έρχονταν εδώ για να περάσουν τα χρόνια της σύνταξής τους. Υπάρχουν τώρα περισσότεροι άνθρωποι που προέρχονται από την Αϊόβα και την Τζόρτζια, οι οποίοι ψηφίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι πιο εύποροι.

Ο Ρούσσος Βρανάς απουσιάζει για προσωπικούς λόγους