Οι Πυραµίδες στην πεδιάδα της Γκίζας έκλεισαν και φυλάσσοντ αι από τον στρατό. Τη φύλαξη της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ανέλαβαν αυθόρµητα οι νέοι της πόλης. Κάποιοι επιχείρησαν να λεηλατήσουν τονναό του Καρνάκ, στο Λούξορ, αλλά απετράπησαν από στρατιώτες και πολίτες. Το Αιγυπτιακό Μουσείοτου Καΐρου δενείχε την ίδιατύχη:άγνωστοι εισέβαλαν την περασµένη Κυριακή στοκτίριο και σχεδόν κατέστρεψαν δυο µούµιες στην προσπάθειά τους να τις κλέψουν. Με σχετικά νωπότο προηγούµενο της Βαγδάτης, όπου το αρχαιολογικό µουσείο λεηλατήθηκε άγρια το 2003, ήταν επόµενο να σηµάνει συναγερµός. Η Αίγυπτος διαθέτει έναναπό τουςµεγαλύτερους θησαυρούςαρχαιοτήτων στον κόσµο και η UNESCO έκανε έκκληση για τη λήψη µέτρων «στο Κάιρο, το Λούξορ καιόλους τουςάλλους πολιτιστικούς ή τουριστικούς τόπους». Σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του οργανισµού Ιρίνα Μπόκοβα υπενθυµίζει ότι «ηαιγυπτιακή πολιτιστική κληρονοµιά, είτε πρόκειται για µνηµεία είτεγια αντικείµενα, είναιµέρος της κληρονοµιάς της ανθρωπότητας η οποία έχειφτάσει σεεµάς διά µέσου των αιώνων».

Οπως καιστη νέαβιβλιοθήκητης Αλεξάνδρειας, έτσι και στο Αιγυπτιακό Μουσείο απλοί πολίτεςέσπευσαν να συνδράµουν τον στρατό στη φύλαξη του κτιρίου που λεηλατήθηκε. ∆εν είναι η πρώτη φορά. Η Αίγυπτος έχει ένα πλούσιο παρελθόν λεηλασιών – σχεδόν όσο πλούσια είναι και η ιστορία της.Πριν ακόµηαπό την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τωνΡωµαίων, οι αρχαίοιΑιγύπτιοι λεηλατούσαν τους τάφους των προγόνων τους, όπως µαρτυρά ένας πάπυρος ηλικίας 2.700 χρόνων στον οποίον αναφέρεται ότι ο κυβερνήτης της ανατολικής όχθης του Νείλου είχε κατηγορήσει τον κυβερνήτη της δυτικής όχθης ότι έκλεβε τα τιµαλφή από τους τάφους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ του Ναπολέοντα καιµετά, ήρθεη σειρά των Ευρωπαίων να λεηλατούν και να µεταφέρουν πολιτιστικούς θησαυρούς στο εξωτερικό.

Ενα απότα πιο γνωστά αντικείµενα είναιη Στήλητης Ροζέτας, µια πέτρινη πλάκα πουχρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ καιφέρει εγχάρακτη επιγραφή σετρία συστήµατα γραφής (ελληνική, ιερογλυφική και δηµώδη αιγυπτιακή).

Τη Στήλη ανακάλυψε το 1799 σε ένα χωριό κοντά στην Αλεξάνδρεια ένας νεαρός γάλλος αξιωµατικός, ο οποίος ενηµέρωσετον Ναπολέοντα. Το αρχαιολογικό εύρηµα µεταφέρθηκε στο ΑιγυπτιακόΙνστιτούτο τουΠαρισιού. Το 1801 όµως, οιηττηµένοι Γάλλοι υπέγραψαν µια συµφωνία µε τους Αγγλους µε την οποία τους παραχωρούσαν τον έλεγχο των αρχαιοτήτων. Μεβάση τη συµφωνία αυτή, η Στήλη της Ροζέτας µεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκεται από τότε.

ΤΗΝ Ι∆ΙΑ ΠΕΡΙΟ∆Ο ο Μοχάµεντ Αλι, πασάς και αντιβασιλέας της Αιγύπτου, άρχισε να δωρίζει αρχαιότητες στους ξένους.∆ώρο τουπασά είναι ο οβελίσκος που κοσµεί σήµερα την Πλας ντε λα Κονκόρντ στο Παρίσι παίρνοντας σεαντάλλαγµα ένα ρολόι για την πόλη του Καΐρου. Οι διάδοχοι του αντιβασιλέα µεταχειρίζονταν τις αρχαιότητες σαν να ήταν δική τους περιουσία, όπως δηλώνει στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο αιγύπτιος αρχαιολόγοςΑχµέντ Σεντίκ. Σαννα µην έφτανε αυτό,στα µέσα του 19ου αιώνα τέθηκε σε ισχύ ένας νόµος, ο οποίος επέτρεπε στους Ευρωπαίους που ανακάλυπταν αρχαιότητες να µοιράζονται στη µέση τα ευρήµατα µε το αιγυπτιακό κράτος. Φυσικά οι ευρωπαίοι αρχαιολόγοι δεν έλεγαν πάντοτε την αλήθεια. Το γεγονός ότι η διάσηµη προτοµή της Νεφερτίτης βρίσκεται εδώκαι έναν αιώνα στο Βερολίνο οφείλεται στον Γερµανό Λούντβιχ Μπόρχαρντ, ο οποίος απέκρυψε την αξία της σπουδαίας ανακάλυψης από τις αρχές.

Ε∆Ω ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ο Ζαχί Χαουάς, γενικός γραµµατέας του Ανώτατου Συµβουλίου Αρχαιοτήτων αλλά και υπουργός Πολιτισµού στη νέα κυβέρνηση του Χόσνι Μουµπάρακ, έχειξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο. Στον κατάλογό του περιλαµβάνεται ηΣτήλη της Ροζέτας, ο Ζωδιακός της Ντεντέρα που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, αλλά και αγάλµατα που φιλοξενούνται στα µουσεία της Βοστώνης, του Χίλντεσχαϊµ και τουΤορίνου. Μόλιςλίγες ηµέρες πρινξεσπάσουν οιταραχές στην Αίγυπτοείχε ζητήσειτην επιστροφή της Νεφερίτης από το Βερολίνο. Ασφαλώς δεν ήταν η καλύτερη συγκυρία για να διατυπώσει το αίτηµά του.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Aνθρώπινη αλυσίδα σχηµάτισαν γύρω από τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δεκάδες νέοι προκειµένου να προστατεύσουν το κτίριο από απόπειρες λεηλασίας. Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης ΙΣµαήλ Σεραγκελντίν έσπευσε να ευχαριστήσει δηµοσίως τους νεαρούς εθελοντές για την κίνησή τους να προστατεύσουν το κτίριο από τις «συµµορίες αλλά ενδεχοµένως και από προβοκάτορες» µε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: «Οι νέοι άνθρωποι οργανώθηκαν µόνοι τους σε οµάδες. Συνεργάστηκαν µε τον στρατό. Αυτή η πρόχειρη διευθέτηση θα συνεχιστεί έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η δηµόσια τάξη».

Από την περασµένη εβδοµάδα η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας παραµένει κλειστή. «Η Βιβλιοθήκη είναι ασφαλής χάρη στη νεολαία της Αιγύπτου», διαβεβαιώνει τους «φίλους σε όλον τον κόσµο» που αγωνιούν για το κόσµηµα της σύγχρονης Αιγύπτου