Σε εξέλιξη βρίσκεταιη επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή. Μέχρι στιγμής έχουν ανέβει στην επιφάνεια της γης οι 15 άνδρες, ενώ η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών που βρίσκονται 69 ημέρες στα έγκατα της γης, αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον αρχικό χρόνο που υπολογιζόταν, δηλαδή αύριο το βράδυ.

Τελευταίος απεγκλωβίστηκε ο Victor Segovia, τον οποίο και καλωσόρισε «πίσω στη ζωή» ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Είχε προηγηθεί ο απεγκλωβισμός του Victor Zamora, 33 ετών. Το χαρακτηριστικό του είναι το χιούμορ και ο αισιόδοξος χαρακτήρας του. Οι συνάδελφοί του λένε γι’αυτόν ότι γελάει ακόμη κι όταν πονάει. Ο Zamora έστελνε ποιήματα στηνέγκυογυναίκα του, ενώ βρισκόταν παγιδευμένος. Είναι ήδη πατέρας ενός 4χρονου αγοριού. Λίγο νωρίτερα, ο Carlos Barrios, 27 ετών είχε αγκαλιάσει τους δικούς του. Ο Barrios είναι πατέρας ενός 5χρονου αγοριού και έχει χωρίσει από τη γυναίκα του.

Είχε προηγηθεί οEdison Pena, 34 ετών, ο οποίος είναι φανατικός θαυμαστής του Έλβις Πρίσλεϊ. Λίγη ώρα πριντη διάσωσή του είχε συνομιλήσει με τηφίλη του, στην οποία είπε: «Θέλω να ελευθερωθώ. Θέλω να αντικρίσω τον ήλιο». O Pena ακολούθησε τονJorge Galleguillos και τον 30χρονο Alex Vega, ο οποίος συναντήθηκε με τη σύζυγό του.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία (64 ετών), Mario Gomez, ήταν ο ένατος διασωθείς που ανέπνευσε τον καθαρό αέρα της Χιλής.

Λίγο πριν, ο 34χρονος Claudio Yanez ήταν ο όγδοοςπου διασώθηκε από τους 33 εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους.

Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες.

Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες.

Στο ορυχείο βρίσκεται ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση απεγκλωβισμού και υποδέχεται τους μεταλλωρύχους.

Πρώτος ανέβηκε ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ακολούθησε ο 39χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις.

Ο απεγκλωβισμός του 1ου μεταλλωρύχου Φλορένσιο Αβάλος

}}

Ο απεγκλωβισμός του 2ου μεταλλωρύχου Μάριο Σεπούλβεδα

}}

Ο απεγκλωβισμός του 2ου μεταλλωρύχου Μάριο Σεπούλβεδα

}}

Τρίτος που ανασύρθηκε κατά σειρά είναι ο Χουάν Ιγιάνες, 52 χρόνων, και ακολούθησε ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 χρόνων ο μοναδικός μη Χιλιανός μεταξύ των 33 μεταλλωρύχων. Ο πέμπτος μεταλλωρύχος που διασώθηκε είναι ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες, ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους. Στις 11:35 (ώρα Ελλάδας) βγήκε και ο έκτος μεταλλωρύχος Οσμάν Αράγια. Ο έβδομος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια είναι ο Χοσέ Οχιέδα.

Συγγενείς των μεταλλωρύχων που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους. Για «θαύμα» μίλησε ο Σ.Πινιέρα.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται και υπολογίζεται να διαρκέσει συνολικά 48 ώρες.