Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρούμε την αγάπη, αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι στην αναζήτηση. Ένα νέο βιβλίο συγκεντρώνει τις έρευνες που έχουν γίνει από διάφορους τομείς για το θέμα αυτό.


Δεκάδες βιβλία κυκλοφορούν με συμβουλές για τη βελτίωση της ερωτικής μας ζωής, χωρίς όμως να προσφέρουν κάτι σημαντικό, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η έρευνα που έκανε ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Άντριου Τρις. Μετά την ολοκλήρωσή της έγραψε κι ο ίδιος ένα βιβλίο με τον τίτλο «Αποκωδικοποιώντας τον έρωτα», για το οποίο βασίστηκε σε σειρά μελετών από τόσο διαφορετικούς χώρους όπως η οικονομία, η θεωρία των παιγνίων και η εξελικτική ψυχολογία.

Απομυθοποιήστε

Ο συγγραφέας προειδοποιεί ότι οι υπερβολικές προσδοκίες είναι αντιπαραγωγικές. «Οι δυτικοί ρομαντικοί μύθοι του τέλειου συντρόφου μπορούν να κάνουν κακό στις σχέσεις. Η ιδέα ότι μπορεί να βρούμε τον τέλειο σύντροφο δεν είναι πολύ υγιής». Μας προτρέπει να βγούμε έξω από τα όρια των κοινών πεποιθήσεων για τις σχέσεις. Βρήκε μάλιστα αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι παράγοντες όπως το ύψος και το εισόδημα καθορίζουν την αξία ενός άνδρα στο ερωτικό παιχνίδι ενώ η εμφάνιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αξία μιας γυναίκας- συνήθως υπάρχει ανταλλαγή αυτών των ποιοτήτων.

Μην εξαντλείτε την αγορά

Οι επιλογές και η ποικιλία γύρω μας είναι μεγάλες. Και έτσι, μερικές φορές οδηγούμαστε στο να μην παίρνουμε μια απόφαση μέχρι να δοκιμάσουμε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και «αλλοιώνει αυτό που ζητάμε», λέει ο Τρις και προσφέρει ως παράδειγμα την καταναλωτική συμπεριφορά μιας ομάδας για προσφορές μαρμελάδας σε σούπερ μάρκετ. Ζητήθηκε από τους πελάτες να δοκιμάσουν τις μαρμελάδες που υπήρχαν και θα έπαιρναν εκπτωτικό κουπόνι για όποια τους άρεσε. Την πρώτη ημέρα προσφέρονταν 6 μαρμελάδες και τη δεύτερη 24. Την πρώτη ημέρα το 30% των καταναλωτών αγόρασε κάποια από αυτές, ενώ τη δεύτερη μόλις το 3%.

Τα ωάρια και σπέρμα

Η εξελικτική ψυχολογία υποστηρίζει ότι επειδή οι γυναίκες έχουν ωορρηξία μία φορά τον μήνα και μένουν έγκυες επί 9 μήνες, ενώ οι άνδρες μπορούν να εκσπερματί- ζουν πολλές φορές την ημέρα, η ερωτική συμπεριφορά των ανθρώπων εξελίχθηκε ώστε οι άνδρες να κυνηγούν αλλά οι γυναίκες να επιλέγουν.

Μετατρέψτε τη βιολογία σε πλεονέκτημα

Ο έρωτας δεν είναι τυφλός. Οι έρευνες που μελέτησε ο Τρις δείχνουν ότι μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις για τη γοητεία. Βρίσκουμε ωραία τα ίδια πράγματα επειδή ανταποκρινόμαστε υποσυνείδητα σε γενετικούς δείκτες. Τα τετράγωνα ανδρικά πρόσωπα με αρρενωπά πιγούνια απαιτούν πολύ τεστοστερόνη στην εφηβεία για να αναπτυχθούν, όμως καθώς η τεστοστερόνη πιέζει το ανοσοποιητικό σύστημα ένας άνδρας με αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει ξεπεράσει τους κινδύνους για την υγεία του είναι γενετικά γοητευτικός. Αντίστοιχο σημάδι για τη γυναίκα είναι η μικρή αναλογία μέσης και γοφών. Ο Τρις προτείνει να μην παραδοθούμε στη βιολογία αλλά να την χρησιμοποιήσουμε. Έρευνες δείχνουν ότι οι κοπέλες που έκαναν στριπτίζ και είχαν ωορρηξία έπαιρναν διπλάσια πουρμπουάρ από τους πελάτες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Επίσης προτείνει να έχουμε γύρω μας πολλούς όμορφους ανθρώπους καθώς η εγγύτητα στην ομορφιά αυξάνει και τη δική μας.

Περνάμε και μόνοι μας καλά

Εάν δεν υπάρχει αγαπημένος/η στη ζωή σας, λέει ο Τρις μην απογοητεύεστε. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από το να βρούμε κάποιον ή από οποιοδήποτε άλλο γεγονός. Επικαλείται μάλιστα μια έρευνα που συνέκρινε την ευτυχία ατόμων που είχαν κερδίσει λαχεία και άλλων που δεν είχαν κερδίσει. Μακροπρόθεσμα εκείνοι που κέρδισαν δεν ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους. Εκείνοι που δεν κέρδισαν μπορούσαν να αντλήσουν ευχαρίστηση και από απλά πράγματα.

Βρήκαν τη συνταγή του επιτυχημένου γάμου


Η ΙΔΑΝΙΚΗ συνταγή για έναν επιτυχημένο γάμο προϋποθέτει η σύζυγος να είναι 5 χρόνια νεώτερη από τον άνδρα της, να διαθέτουν κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο και εκείνη να είναι εξυπνότερη από εκείνον. Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ερεύνης πήραν μέρος 1.074 ζευγάρια, ηλικίας 19 έως 75 ετών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η σύζυγος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 27% πιο έξυπνη από τον άνδρα της και καλό θα ήταν να έχει αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο- εκείνος πάλι δεν είναι απαραίτητο. Το άλλο συμπέρασμα, που όμως δεν προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη, είναι πως ένας διαζευγμένος έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει διαζύγιο και στον δεύτερο γάμο του. Ο επικεφαλής της έρευνας Νγκουέν Βι Κάο είναι τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα ώστε δήλωσε: «Εάν οι άνθρωποι ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές στην επιλογή συντρόφων μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για έναν ευτυχισμένο γάμο, που θα κρατήσει πολύ, τουλάχιστον 20%».

Πώς να κάνετε «κλικ»


● ΣΤΕΛΝΕΤΕ email τη Δευτέρα. Εάν τα στέλνετε το Σαββατοκύριακο, λέτε στους άλλους ότι έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο. ● ΕΑΝ ΠΕΦΤΕΤΕ «τυχαία» πάνω στο άτομο που σας ενδιαφέρει, θα αναπτύξετε οικειότητα. ● ΤΟ ΠΡΩΤΟ ραντεβού να είναι σύντομο. Οι γυναίκες χρειάζονται 5 δευτερόλεπτα για να δουν εάν υπάρχει χημεία, ενώ οι άνδρες 10. ● ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ απλές μεθόδους. Π.χ. προσφέροντας σε κάποιον ένα ζεστό ρόφημα θα τον κάνετε να σας δει πιο… θερμά. ● ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ έναν νέο σύντροφο, συμπεριφερθείτε σαν να διαθέτει όλες τις αρετές που σας αρέσουν: οι άνθρωποι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην καλή γνώμη που έχουν οι άλλοι γι΄ αυτούς.