ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ μελέτη που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της, διαπιστώθηκαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των Ευρωπαίων Εβραίων που μετανάστευσαν στο Ισραήλ μετά το Ολοκαύτωμα, από ό,τι μεταξύ αυτών που έφυγαν από την Ευρώπη για να εγκατασταθούν στο Ισραήλ πριν ή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ποσοστά καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ αυτών που πέρασαν τα χρόνια του πολέμου στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Τhe Journal of the Νational Cancer Ιnstitute».

Η διαφορά

Η πιο εντυπωσιακή διαφορά είναι ανάμεσα σε αυτούς που είχαν τη μικρότερη ηλικία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Από τους 315.544 ανθρώπους που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη, οι άνδρες που είχαν γεννηθεί από το 1940 έως το 1945 και πέρασαν στην Ευρώπη τα χρόνια του πολέμου εμφάνισαν τρεισήμισι φορές περισσότερους καρκίνους από ό,τι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πολέμου μετανάστευσαν στο Ισραήλ. Οι γυναίκες που έμειναν στην Ευρώπη όλα τα χρόνια του πολέμου είχαν διπλάσιο κίνδυνο από ό,τι αυτές που εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ, διαπιστώθηκε από τη μελέτη.

Ειδικοί στις ΗΠΑ που διεξάγουν έρευνες για τη σχέση ανάμεσα άγχος και τον καρκίνο δήλωσαν ότι η μελέτη είναι σημαντική και ενδιαφέρουσα, επισήμαναν όμως ότι δεν μπορεί να εξαχθούν από αυτή συμπεράσματα για τα αίτια του καρκίνου. Και τούτο διότι κατά τη διάρκεια του πολέμου οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε σκληρές συνθήκες, υποσιτιζόμενοι, εκτεθειμένοι στο ψύχος, στις λοιμώξεις, καθώς και ακραίο, παρατεταμένο ψυχολογικό στρες το οποίο μάλιστα συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο.