Δικέφαλοι σε υψηλές πτήσεις θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το μεγάλο σημερινό (16.30, ΕΡΤ1) ντέρμπι στην Πυλαία μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Σε μια χρονιά όπου και για τις δύο ομάδες ήταν ένα μεγάλο στοίχημα από την αρχή, οι δύο Δικέφαλοι (Βορρά και Νότου) βρίσκονται σε εξαιρετικό αγωνιστικό φεγγάρι και αυτό προϊδεάζει σε ένα μεγάλο ντέρμπι από τα παλιά.

Ο κοινός παρανομαστής και για τους δύο ακούει στο όνομα Αρης καθώς ήταν η ομάδα που τους νίκησε, τη δε ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, τον δε ΠΑΟΚ στο Κύπελλο όπου τον απέκλεισε στα προημιτελικά. Ενα ηχηρό χαστούκι για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που όχι μόνο τους ταρακούνησε αλλά τους έβαλε και σε προβληματισμό.

Ο ΠΑΟΚ από τότε έχασε και από τον Προμηθέα Πάτρας στο Παλατάκι και από τα Τρίκαλα εκτός έδρας και (φυσιολογικά) από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ξεκινώντας το φετινό πρωτάθλημα με 1-3!

Ο ταυτόχρονος τραυματισμός των Ντίλαρντ και Κόνιαρη ήταν καθοριστικός για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, που όμως ήταν τυχερός που βρήκε στο τιμόνι της διοίκησης του ΠΑΟΚ τον εμβληματικό βετεράνο άσο της ομάδας Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος και μπάσκετ ξέρει και υπομονή έχει αλλά και δεν είναι λάτρης της προεδρικής καρέκλας.

Η γενικότερη προσπάθεια (δημιουργία ελληνικού κορμού με κατάλληλη πλαισίωση από τους ξένους) στηρίχτηκε αναφανδόν. Ο Ντίλαρντ αποχώρησε και τον αντικατέστηκε ο Γκος, οι τραυματίες επέστρεψαν (στις 8 Δεκεμβρίου η ομάδα έκανε για πρώτη φορά πλήρη προπόνηση) και γενικά ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει να παίζει καλό μπάσκετ φτάνοντας (με το διπλό στον Κόροιβο) τις 4 συνεχόμενες νίκες.

Τυχερό 13

Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ είχε παράσημο φέτος τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον τελικό Κυπέλλου, στον οποίο οι Πράσινοι έδιναν το «παρών» (και συνήθως κατακτούσαν και το τρόπαιο) συνεχόμενα τα τελευταία 13 χρόνια.

Ο αριθμός 13 ήταν κομβικός για την Ενωση και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ επικράτησε των Ερυθρολεύκων έπειτα από 13 χρόνια ακριβώς. Στον πάγκο της όμως πλέον καθόταν ο γερόλυκος Ντράγκαν Σάκοτα (αντικατέστησε τον Σωτήρη Μανωλόπουλο), ο άνθρωπος που την έχει οδηγήσει στο τελευταίο –και δραματικό σε εξέλιξη –πρωτάθλημα του 2002 κόντρα στον Ολυμπιακό που είχε προηγηθεί μάλιστα με 2-0 νίκες!

Οπως και να έχει, η αγωνιστική φόρμα και οι στόχοι που έχουν φέτος και οι δύο ομάδες προμηνύουν ένα μεγάλο παιχνίδι.