Ο περιβόητος Ψυχρός Πόλεμος είχε αγγίξει αρκετές φορές και τον αθλητισμό με αποκορύφωμα το μποϊκοτάζ των Αμερικανών (και Συμμάχων) το 1980 στη Μόσχα και των Σοβιετικών (επίσης μαζί με πολλές άλλες χώρες) το 1984 στο Λος Αντζελες. Μετά την απόφαση της ΔΟΕ για αποκλεισμό των Ρώσων από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιαονγκτσάνγκ στην Κορέα τον Φεβρουάριο, στη Ρωσία έχει ξεσπάσει ένα κύμα οργής κατά της Δύσης και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για ξεκάθαρο πολιτικό παιχνίδι, στο οποίο εμπλέκουν και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο ηγέτης της Ρωσίας πάντως, Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι στο τιμόνι της χώρας, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από το 2000, δήλωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος και για τις επόμενες εκλογές. Αρα θα συμπληρώσει –καθώς δύσκολα… χάνει –πάνω από δύο δεκαετίες σε ηγετικό ρόλο.

Δεν το έκανε τυχαία χθες. Ηθελε να τονώσει το πληγωμένο ηθικό των συμπατριωτών του, ενώ παρότρυνε τους αθλητές που μπορούν, να λάβουν μέρος ως ανεξάρτητοι και να μην μποϊκοτάρουν τους αγώνες.

Το παράπονο των Ρώσων ουσιαστικά είναι ότι η ΔΟΕ υπέκυψε στην πίεση των Αμερικανών. Ωστόσο από την πλευρά τους δεν εναρμονίζουν το σύστημα αντιντόπινγκ της χώρας με αυτό της WADA (έχοντας δει συνεχόμενες «κίτρινες κάρτες»), ενώ δεν δέχονται και την έκθεση ΜακΛάρεν, η οποία κάνει λόγο για συστημικό ντόπινγκ στη χώρα.

Η ΔΟΕ πάντως ανακοίνωσε χθες τον αποκλεισμό διά βίου, 22 ρώσων αθλητών και αθλητριών που συμμετείχαν στους Αγώνες του Σότσι.