Είναι από τα σκάνδαλα που μεγαλώνουν τον μύθο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Βάλτερ Λόπες Καστεγιάνος από τη Γουατεμάλα κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής μιας ακόμα εγκληματικής διαιτησίας σε Μουντιάλ και βεβαίως διεκδικεί επάξια μια θέση δίπλα στους Μπαχράμοφ, Κόρβερ, Μορένο και όλους τους υπόλοιπους ανεκδιήγητους διαιτητές.

Ενα γκολ – φάντασμα που μέτρησε ο Λόπες στη νίκη του Παναμά επί της Κόστα Ρίκα (2-1) είχε ως συνέπεια να δώσει στους νικητές την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, να θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 1986 και να στείλει την Ονδούρα στα μπαράζ απέναντι στην Αυστραλία!

Στην περίπτωση που ο Λόπες έκανε ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος, δηλαδή έβλεπε πως η μπάλα στην προσπάθεια του Γκάμπριελ Τόρες δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή της εστίας της Κόστα Ρίκα και το ματς έληγε ισόπαλο 1-1, τότε ο Παναμάς θα αποκλειόταν, η Ονδούρα που νίκησε το Μεξικό με 3-2 θα πήγαινε απευθείας στα τελικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες που αυτοκτόνησαν γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα έπαιζαν μπαράζ.

Δεν είναι το πρώτο

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που έχει πολλές ομοιότητες με αυτό που έχει μείνει στην Ιστορία ως το Χέρι του Ανρί. Ο άλλοτε άσος της Αρσεναλ είχε πάρει την μπάλα με το χέρι και στη συνέχεια έδωσε την ασίστ στον Γκαλάς, ο οποίος πέτυχε το γκολ στα μπαράζ με την Ιρλανδία που έστειλε τους Γάλλους στα τελικά του 2010.

Εξι χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε πως η FIFA είχε πληρώσει στους Ιρλανδούς πέντε εκατ. ευρώ προκειμένου να μην κινηθούν νομικά εναντίον της.

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί, αλλά και η Ονδούρα, να ζητήσουν από τη FIFA την επανάληψη του αγώνα. Αλλωστε η Διεθνής Ομοσπονδία έχει αποφασίσει ήδη την επανάληψη της αναμέτρησης Νότια Αφρική – Σενεγάλη λόγω των λαθών του διαιτητή που καταδικάστηκε για χειραγώγηση αγώνων, ενώ το ίδιο αίτημα κατέθεσε και η Γκάνα που αποκλείστηκε από τα τελικά λόγω των σοβαρών λαθών του διαιτητή στο ματς με την Ουγκάντα, το οποίο έληξε χωρίς τέρματα.

Οι Παναμανέζοι, που θα πάνε για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ, αδιαφορούν για όλα αυτά και ο πρόεδρός τους Χουάν Κάρλος Βαρέλα κήρυξε τη χθεσινή ημέρα Εθνική Εορτή. Στο μήνυμά του σημείωσε: «Ευχαριστούμε ομάδα: σήμερα γράψατε ιστορία, κάνατε πραγματικότητα ένα όνειρο για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Παναμέζους. Πηγαίνουμε στη Ρωσία 2018!».