Η αντίδραση του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια όπου όλοι οι παίκτες ήταν στενοχωρημένοι για μια χρονιά κατά την οποία άγγιξε το ευρωπαϊκό ταβάνι του, δείχνει και το μέταλλο αυτής της ομάδας.

Το τελικό 80-64 με την εκπληκτική Φενέρμπαχτσε (η οποία στα χέρια του ξεχωριστού Ζέλικο Ομπράντοβιτς μεταμορφώθηκε σε φονική μηχανή από τα πλέι οφ και μετά) έπεσε βαρύ και πλήγωσε τους Πειραιώτες επειδή δεν μπόρεσαν να μείνουν ανταγωνιστικοί μέχρι το τέλος και να κάνουν την υπέρβαση.

Ωστόσο οι Τούρκοι που πέτυχαν το τέλειο παιχνίδι και έριξαν αρκετά εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια, είδαν τον μετρ του είδους Ζέλικο Ομπράντοβιτς με την τρίτη προσπάθεια να τους φέρνει την πρώτη Eυρωλίγκα στην ιστορία της χώρας!

Για τον ίδιο ήταν η ένατη (!) και μάλιστα με πέμπτη διαφορετική ομάδα, από το μακρινό 1992 όταν όλα άρχισαν εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών με την αγαπημένη του Παρτίζαν. Ετσι κι αλλιώς, εδώ και πολλά χρόνια και οι τελευταίοι αμφισβητίες έχουν πάψει να τον αποκαλούν Γκαστόνε.

Ο Ολυμπιακός πάλεψε, έμεινε στο παιχνίδι μέχρι και το τρίτο δεκάλεπτο, αλλά οι γηπεδούχοι έχοντας καταφέρει να απενεργοποιήσουν τον Βασίλη Σπανούλη (τον οποίο έπαιζαν με ψηλότερο παίκτη τον Κάλινιτς) και τον Πρίντεζη που ήταν καλά κλεισμένος από τον Βέσελι, είχαν τεράστιο πλεονέκτημα.

Το κλειδί για τον τελικό ήταν όταν ο Ολυμπιακός, ενώ ο Μπογκντάνοβιτς βρισκόταν στον πάγκο με τρία φάουλ και ενώ είχε μειώσει στους τέσσερις πόντους χάρη στα τρίποντα του Μάντζαρη (44-40), όχι μόνο δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο αλλά δέχτηκε τρίποντα-μαχαιριά και έχασε την επαφή με το σκορ (57-44 στο 27′ και 60-48 στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου).

Πλέον ήταν θέμα χρόνου για τους Τούρκους να φτάσουν στον θρίαμβο και να θυμίσουμε ότι ο αρχηγός τους, ο Μαχμούτογλου που σήκωσε πρώτος το τρόπαιο, δεν έπαιξε ούτε λεπτό!

Ο εκπληκτικός Εκπε Ούντο (δικαιότατα MVP,) o ηγέτης Μπογκντάνοβιτς και ο δικός μας εορτάζων –και εξαιρετικός στον τελικό –Κώστας Σλούκας μαζί με τον Κάλινιτς (που τον έκανε σούπερμαν ο Ζοτς στα πιο κρίσιμα ματς της χρονιάς) έκαναν τη διαφορά.

Φενέρμπαχτσε: Ούντο 10 (9 ρ., 5 κοψ.), Μαχμούτογλου, Αντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Σλούκας 3 (1 τρ., 5 ασ.), Νάναλι 2, Βέσελι 8 (8 ρ.), Κάλινιτς 17 (4 τρ., 5 ρ., 5 ασ.), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατόμε 11 (2).

Ολυμπιακός: Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Σπανούλης 9 (2 τρ., 8 ασ.), Ουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 9 (3)