Μπορεί το θέαμα στη Σούπερ Λίγκα να έχει πιάσει πολικές θερμοκρασίες, οι εξέδρες να αδειάζουν και ο ανταγωνισμός να ξύνει τον πάτο του βαρελιού, όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να διακρίνεται εκτός των τειχών. Στην τελευταία έκθεση του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ (CIES) αξιολογούνται οι εκατό κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του τοπ 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Κώστας Μανωλάς.

Ακολουθώντας ένα μοντέλο αξιολόγησης στο οποίο λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του παίκτη όπως ηλικία, θέση, υπόλοιπο συμβολαίου, απόδοση, επίπεδο ανταγωνισμού, συμμετοχή σε εθνικές ομάδες και εμπειρία, το CIES καταλήγει στην πραγματική αξία των ποδοσφαιριστών.

Ανάμεσα στους εκατό παίκτες με τη μεγαλύτερη αξία συγκαταλέγεται ο Κώστας Μανωλάς. Ο αμυντικός της Ρόμα, για τον οποίο δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ και η Ιντερ, κοστολογείται στα 41,8 εκατ. ευρώ και κατατάσσεται στην 80ή θέση αφήνοντας πίσω του διάσημους ποδοσφαιριστές, όπως οι Γάλλοι Ντιμίτρι Παγέ και Καρίμ Μπενζεμά, ο Ιταλός Βεράτι, ο άσος της Μπάγερν, Ντάγκλας Κόστα, και ο επιθετικός της Τσέλσι, Πέδρο.

Στην κορυφή της λίστας με τους παίκτες που έχουν τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται ο Νεϊμάρ.

Το σύστημα του CIES τον κοστολογεί στα 246,8 εκατ. ευρώ, σχεδόν 77 εκατ. περισσότερα από τον δεύτερο Λιονέλ Μέσι (170,5). Στην τρίτη θέση με αξία 155,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Πογκμπά. Ο νικητής της φετινής Χρυσής Μπάλας και του νέου βραβείου της FIFA, Best, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, βρίσκεται μόλις στην 7η θέση με αξία 126,5 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η ηλικία του, αφού ας μην ξεχνάμε πως σε λίγες ημέρες θα γιορτάσει τα 32α γενέθλιά του.

Τη ζώνη των 100 εκατ. ευρώ ξεπερνούν συνολικά δέκα παίκτες. Εκτός των Νεϊμάρ, Μέσι, Πογκμπά και CR7 συγκαταλέγονται οι Γκριεζμάν (150,4), Λουίς Σουάρες (145,2), Χάρι Κέιν (139,2), Πάουλο Ντιμπάλα (113,8), Ντέλε Αλι (110,5) και Εντέν Αζάρ (101,5).