Η καρδιά του πρωταθλητή «μίλησε» στο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει νίκη κατάθεση ψυχής κόντρα στην Χίμκι (89-77) η οποία είχε έρθει στον Πειραιά για να μείνει πρώτη και παράλληλα να ρίξει στο καναβάτσο την πιο πεισματάρα ομάδα της Ευρωλίγκας.

Σιγά μην τα κατάφερνε. Σε ένα λαμπερό ΣΕΦ, με ανανεωμένο φωτισμό (με τον οποίο φαίνονταν ξεκάθαρα και οι υπόλοιπες πινελιές της νέας διοίκησης, που θέλει έτσι να γιορτάσει το στάδιο με τον καλύτερο τρόπο τα 30 χρόνια του, με οικονομικό λίφτινγκ σε εποχή κρίσης) οι Πειραιώτες έλαμπαν και αυτοί και άλλαξαν τα φώτα στους μέχρι πρότινος πρωτοπόρους.

Μάλιστα με βάση την εικόνα του παιχνιδιού, οι γηπεδούχοι είναι διπλά κερδισμένοι αφού σε ένα ματς όπου έβλεπαν την πλάτη των φιλοξενουμένων σχεδόν για τρία δεκάλεπτα, στο τέλος με εξαιρετική διαχείριση κατάφεραν να πάρουν και μια σημαντική διαφορά 12 πόντων που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στον πιο αμφίρροπο και δύσκολο όμιλο στην ιστορία της Ευρωλίγκας.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χρεώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της νίκης, καθώς η κίνηση του να ρίξει στον αγώνα τον Οντομ στο παρκέ τη στιγμή που η Χίμκι έπαιρνε για τρίτη (και θα ήταν φαρμακερή) φορά σημαντικό προβάδισμα διψήφιας διαφοράς ήταν καθοριστικά. Ο Αμερικανός «μπλόκαρε» τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Μακάμπι, Ράιτ, ενώ ο κόουτς «Σφαιρό» απέσυρε και για εννέα λεπτά τον Βασίλη Σπανούλη καθώς τόσο ο Χάκετ – ήταν εξαιρετικός, όσο και ο Στρόμπερι με τον Οντομ είχαν άψογη συνεργασία.

Ο Πρίντεζης που κράτησε τον Ολυμπιακό σχεδόν μόνος του (με βοήθεια από Λοτζέσκι) στο πρώτο μέρος έκανε ρεκόρ καριέρας με 30 πόντους, ενώ συγκλονιστικός ήταν και ο Χάντερ που κέρδισε από κάποια στιγμή και μετά κατά κράτος τους ψηλούς της Χίμκι.

Η Χίμκι είχε δείξει τα «δόντια» της από την πρώτη αγωνιστική στην Ευρωλίγκα με τη μεγάλη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι μια καλή ομάδα που πλέον έχει και τρομερή αυτοπεποίθηση.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με φρενήρη ρυθμό στο ματς, βγάζοντας τον έναν αιφνιδιασμό μετά τον άλλο (αφού πρώτα υποχρέωναν τον Ολυμπιακό σε συνεχόμενα λάθη) και ήδη στο 6ο λεπτό προηγούνταν με 19-7 αλλά το πιο εντυπωσιακό σε εκείνο το σημείο ήταν τα στατιστικά.

Η Χίμκι είχε 5 κλεψίματα έναντι κανενός του Ολυμπιακού, οι παίκτες της είχαν μοιράσει ήδη 7 ασίστ έναντι μόλις δύο των γηπεδούχων ενώ είχαν μόλις 2 λάθη σε αντίθεση με τα 5 των γηπεδούχων !

Ένα τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη άλλαξε λίγο την ψυχολογία, αλλά το βασικό είναι ότι ο Ολυμπιακός άρχισε να παίζει άμυνα και έτσι όχι απλά μάζεψε τη διαφορά αλλά έφτασε και στην ισοφάριση με τον Παπαπέτρου (27-27 στο 14’).

Εκεί όμως επανήλθαν οι…παιδικές ασθένειες των γηπεδούχων που κυρίως ξεκινούσαν πρώτα απ’ όλα από την αδυναμία τους στο 5 εναντίον 5 (καθώς ο τεχνικός των Ρώσων Ρίμας Κουρτινάιτις είχε προσαρμόσει την άμυνα πάνω στον Σπανούλη με συνεχόμενες αλλαγές στα σκρίν) που έφερνε και πάλι τα εύκολα καλάθια των φιλοξενουμένων. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ (επτά στο ημίχρονο) που έπαιρναν οι παίκτες της Χίμκι και ανανέωναν τις επιθέσεις τους και έτσι ουσιαστικά δεν εξαργυρωνόταν η πολύ καλή δουλειά του Ολυμπιακού στην αντίπαλη ρακέτα (9 επιθετικά στο πρώτο μέρος).

Κάπως έτσι με ένα γρήγορο 12-0 και τον Μόνια να «εκτελεί» από τα 6.75, η Χίμκι έφυγε και πάλι στο σκορ 39-27 (16’) και 41-29 ένα λεπτό αργότερα με τον Ολυμπιακό να είναι απόλυτα μπλοκαρισμένος και να βρίσκει σκορ ουσιαστικά μόνο από τον Πρίντεζη (16π. στο ημίχρονο). Συνεπώς το γεγονός ότι μάζεψε τη διαφορά στο -5 με τη λήξη του πρώτου εικοσαλέπτου (38-43) άφηνε κάποια αισιοδοξία.

Όμως πότε με τον Μόνια (τρομερή δουλειά στο «4» έχοντας παράλληλα τρομερή ευστοχία στο τρίποντο) πότε με τον Ράις και τον Σβέντ οι φιλοξενούμενοι είχαν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Πήραν και πάλι προβάδισμα 12 πόντων (56-44 στο 24’) και δεν είχαν την παραμικρή πίεση, καθώς το 4-1 με το οποίο ήρθαν στο ΣΕΦ (το οποίο τους έχει φέρει και πρωτοπόρους στον «όμιλο του θανάτου») τους κάνει πολλές φορές να βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι.

Κάπου εκεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έριξε στο παιχνίδι και τον Ντάριους Οντομ, ανακατεύοντας την τράπουλα και ο Αμερικάνος έκανε λίγο άνω κάτω σε 1-2 φάσεις την άμυνα της Χίμκι, ξυπνώντας τους συμπαίκτες του αλλά και τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή που ο Χάκετ (έσφιξε τα δόντια για να παίξει) είχε ανεβάσει επίπεδο στην ενέργεια που έβγαζε, ενώ και ο Παπαπέτρου έδινε τεράστια βοήθεια στην άμυνα. Με δικό του μάλιστα καλάθι ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά κλείνοντας το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενος (62-60) έχοντας πετύχει ένα επιμέρους σερί 18-4 στο τελευταίο εξάλεπτο της τρίτης περιόδου. Κορυφαίος πάντως σε αυτή την περίοδο ο Χάντερ που έκανε τεράστια δουλειά κάτω από τις δύο ρακέτες.

Σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξεκίνησε το τελευταίο δεκάλεπτο με τον Πρίντεζη πεντάρι (για να πάρει ανάσες ο Χάντερ) και με δικό του καλάθι ο Ολυμπιακός πήγε για πρώτη φορά στο +4 (64-60 στο 31’).

Ο υπαρχηγός έκανε εκπληκτικό παιχνίδι συνολικά, πετυχαίνοντας μάλιστα και ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα (με 30 πόντους) και το σημαντικότερο ήταν ότι με απόντα τον Χάντερ οι γηπεδούχοι όχι μόνο δεν έχασαν τη διαφορά αλλά την αύξησαν κιόλας με τον εκπληκτικό Χάκετ (68-60 στο 33’) έχοντας δεχτεί μόλις 4 πόντους σε εννέα λεπτά και έχοντας κάνει επιμέρους σερί 24-4 !

Εκεί επανήλθε ο Χάντερ, ο Οντομ συνέχισε να αποδιοργανώνει τον Ράις, ο Πρίντεζης σκόραρε κατά βούληση, ο Χάκετ συνέχιζε το δικό του ρεσιτάλ και στο 35’ μπήκε ξεκούραστος και ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα τελειώνοντας οριστικά το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 20-24, 38-43, 60-60, 89-77

Ολυμπιακός (25/48 διπ., 9/21 τρ., 12/18 βολ., 27-13 ριμπ., 21 ασιστ, 6 κλεψ., 4 κοψ., 11λαθ.): Τζόνσον 5, Χάντερ 10 (10 ριμπ.), Παπαπέτρου 4, Σπανούλης (3 τρ., 6 ασιστ), Στρόμπερι 5 (1), Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 30 (9/13 διπ., 3/5 τρ., 3/3 β., 9 ριμπ.), Μάντζαρης, Χάκετ 14 (3/7 διπ., 1/1 τρ., 5/6 β. 3 ασιστ), Λοτζέσκι 5(1), Αθηναίου.

Χίμκι (17/37 διπ., 11/29 τρ., 10/17 β., 24-14 ρ., 21 ασιστ, 9 κλεψ., 4 κοψ., 13 λαθ.): Ράις 14(2), Σβέντ 11(1), Ντράγκιτς 11(1), Ογκουστίν 13, Κοπόνεν, Γιάτσεφ 7(2), Σοκόλοφ 3, Μόνια 12(4), Τοντόροβιτς 1, Χάνεϊκατ 5(1).

Στα άλλα αποτελέσματα του ομίλου η Λαμποράλ Κούτσα έκανε νέο μεγάλο «διπλό» στους ισπανικούς «εμφυλίους» επικρατώντας στη Μαδρίτη της Ρεάλ με 77-68, ενώ η Μπάμπεργκ επικράτησε και της Μπαρτσελόνα (74-70) ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πέρασε «αέρα» από το Κάουνας (94-59).

Η βαθμολογία (σε 6 αγώνες): ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Χίμκι και Λαμποράλ Κούτσα 10, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάμπεργκ και Ολυμπιακός 9, Μπαρτσελόνα 8, Ζαλγκίρις 7.