Κατεψυγμένο δείγμα προ οκταετίας πληγώνει εκ νέου τον ελληνικό στίβο και τον ελληνικό αθλητισμό, που δυστυχώς την τελευταία δεκαετία εκτός από τις ανεπανάληπτες επιτυχίες παρουσιάζει και πολλές μελανές σελίδες.

Μια από τις μεγαλύτερες ελληνίδες αθλήτριες όλων των εποχών με δύο ολυμπιακά μετάλλια στο τριπλούν (2η το 2004 και 3η το 2008), η Πηγή Δεβετζή, βρέθηκε ντοπέ από δείγμα που είχε δώσει το 2007 και είχε φυλαχθεί στα ψυγεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) με το σύστημα των κατεψυγμένων δειγμάτων τα οποία και φυλάσσονται μέχρι και οκτώ χρόνια και επανεξετάζονται, προκειμένου να ανιχνευθούν ουσίες που στο μεσοδιάστημα δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν. Διότι ως γνωστόν παγκοσμίως, το ντόπινγκ ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από το αντιντόπινγκ, αν και τα τελευταία χρόνια αυτή η διαφορά έχει καλυφθεί.

Η περίπτωση της Πηγής Δεβετζή (που είχε αρνηθεί δις έλεγχο ντόπινγκ το 2009, είχε θεωρηθεί ντοπέ και τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό, αν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση) είναι η πρώτη ελληνίδας αθλήτριας που βρέθηκε ντοπέ έπειτα από τόσα χρόνια. Με ανάλογο τρόπο, αλλά πολύ πιο γρήγορα, είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η αθλήτρια του βάδην Αθανασία Τσουμελέκα. Το δείγμα της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) επανεξετάστηκε δύο χρόνια μετά και ανιχνεύθηκε σε αυτό η ουσία σέρα, μια εξελιγμένη ουσιαστικά μορφή της ερυθροποιητίνης.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου και η ΔΟΕ έχουν αρχίσει την τελευταία δεκαετία να αποθηκεύουν δείγματα και να τα επανεξετάζουν αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ανακαλύπτονται απαγορευμένες ουσίες που δεν ήταν δυνατόν να ανιχνευθούν στα αρχικά δείγματα και αναμένεται να ανακοινώσουν και άλλα μεγάλα ονόματα του διεθνούς στίβου.

Η υπόθεση της Πηγής Δεβετζή –που πλέον κινδυνεύει να της αφαιρεθεί και το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει το 2007 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα –παραπέμφθηκε από την IAAF στην ελληνική ομοσπονδία στίβου (ΣΕΓΑΣ) η οποία και θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Οπως αποκάλυψε ο άλλοτε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο Σταύρος Κοντονής σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεσμεύθηκε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα περάσει η ίδρυση ενός σώματος δίωξης αναβολικών που θα αποτελείται από έμπειρους δικαστές, ιατροδικαστές και αστυνομικούς οι οποίοι θα μπορούν να μπουν παντού οποιαδήποτε ώρα και να κάνουν έλεγχο.