Η ανακοίνωση της Μπάγερν προκάλεσε σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο «Μπόμπερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο Γκερντ Μίλερ, πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και από τον Φεβρουάριο δέχεται τη φροντίδα ειδικών στο σπίτι του στο Μόναχο.

Για τέσσερα χρόνια η Μπάγερν προσπαθούσε να κρατήσει σφραγισμένο μυστικό την ασθένεια ενός εκ των σπουδαιότερων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα της.

Στις 3 Νοεμβρίου ο Μίλερ θα γιορτάσει τα 70ά του γενέθλια και οι αιτήσεις για συνεντεύξεις που δέχτηκε ήταν τόσο πολλές ώστε η Μπάγερν θεώρησε πως δεν μπορεί πια να μείνει μυστικό η ασθένειά του. Σε συνεννόηση με τη σύζυγό του Ούσκι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πρώην επιθετικός της Μπάγερν, που πέτυχε 535 γκολ σε 585 παιχνίδια από το 1964 μέχρι το 1979 σε επίσημα παιχνίδια, υποφέρει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η σύζυγός του Ούσκι ζητεί κατανόηση και ενόψει των 70ών γενεθλίων του δεν θα ήθελε επισκέψεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε δήλωσε πως «χωρίς τα γκολ τού Μίλερ η Μπάγερν και το γερμανικό ποδόσφαιρο δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».

Για αρκετά χρόνια γινόταν προσπάθεια από τον βαυαρικό σύλλογο και την οικογένειά του να μην αποκαλυφθεί το μυστικό του Μίλερ, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και στα βραβεία του Sportbild το 2013 που πρόδιδαν τα σημάδια της αρρώστιας.

Ποιος είναι ο Γκερντ Μίλερ; Ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να απαντήσει και τις άσχημες ημέρες αναγνωρίζει μόνο τη γυναίκα του.