Η… μαχητική ψυχή του Παναθηναϊκού, όπως φωνάζουν οι οπαδοί του στο σύνθημα που και σήμερα δονούσε το ΟΑΚΑ, αρνείται να παραδώσει τα όπλα και οδήγησε τους Πράσινους στη νίκη με 65-59 επί της ΤΣΣΚΑ, κρατώντας το όνειρο για το θαύμα της μεγάλης ανατροπής ζωντανό.

Οι 59 πόντοι που σκόραρε η ΤΣΣΚΑ των 84 ανά αγώνα στο TOP16 μαρτυρούν το πάθος και τη διάθεση των παικτών του Φραγκίσκου Αλβέρτη να αφήσουν στον αγώνα το σήμα κατατεθέν της ομάδας τους, την άμυνα. Όμως επειδή μερικά πράγματα δεν περιγράφονται με λόγια, η αναφορά τεσσάρων φάσεων αρκεί για να γίνει αντιληπτό που και πως κρίθηκε για τον Παναθηναϊκό ο προημιτελικός του ΟΑΚΑ.

12ο λεπτό: Ο Μάικ Μπράμος υποδέχεται τη μπάλα στη γωνία, προσποιείται για σουτ, παίρνει τον εσωτερικό διάδρομο και καρφώνει με όλο το πάθος που διαθέτει (25-13 για τον ΠΑΟ που ήταν και η μέγιστη διαφορά).

13ο λεπτό: Ο Μαυροκεφαλίδης ντριμπλάρει στην γωνία της γραμμής των βολών έχοντας τον Κάουν σαν βδέλα πάνω του, προσποιείται πως θα γυρίσει προς τα έξω και επιταχύνει προς το καλάθι, στο οποίο καρφώνει με όλη του τη δύναμη κερδίζοντας και μια βολή από τον ψηλότερο του Ρώσο σέντερ.

Αυτές οι δύο φάσεις δείχνουν το πάθος και την ενέργεια που έβγαλαν οι παίκτες του Αλβέρτη στην επίθεση. Στοιχεία που αποτελούσαν τη λύση για τους Πράσινους στο επιθετικό πρόβλημα που εκ νέου εμφανίστηκε ύστερα από το αρχικό 3/3 από τη γραμμή των 6μ75, με το οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα στο σκορ και εξαργύρωσε την σκληρή άμυνα του.

Η ΤΣΣΚΑ με εκπληκτικό του Ουίμς στο δεύτερο μέρος (12π από τους 14π που σημείωσε συνολικά), τρόχισε τη διαφορά και κυνηγούσε τον Παναθηναϊκό όπως η γάτα το ποντίκι. Εκεί όμως άλλες δύο φάσεις αποκαλύπτουν πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας πήραν τη σπουδαία νίκη.

Στην τελευταία περίοδο, με εξαίρεση το πρώτο καλάθι του Μαυροκεφαλίδη που ήρθε από απίστευτη… πιρουέτα (53-47) και το καλάθι του Λάσμε που ουσιαστικά σφράγισε στα 38’’ τη νίκη του ΠΑΟ (63-59), όλοι οι υπόλοιποι πόντοι ήρθαν από κατόπιν επιθετικά ριμπάουντ ή από τη γραμμή των βολών.

Οι πιο χαρακτηριστικές φάσεις είναι το παθιασμένο επιθετικό ριμπάουντ του Ράιτ, που του δίνει την ευκαιρία να κάνει το 56-53 αλλά και το αμέσως επόμενο του Τζέιμς Γκιστ που πάλεψε σαν σκύλος για να αρπάξει τη μπάλα και τελικά την κάρφωσε στο καλάθι των Ρώσων κερδίζοντας μια βολή που όμως δεν μετέτρεψε σε πόντο (58-54).

Αυτή η μαχητικότητα του Παναθηναϊκού, η άμυνα, τα επιθετικά ριμπάουντ όπου έκανε θραύση ο Αντώνης Φώτσης ο οποίος ήταν καθοριστικός ήταν οι λόγοι που ο ΠΑΟ πήρε τη νίκη, έκανε το 2-1 και οδήγησε την προημιτελική σειρά στο τέταρτο ματς, την Τετάρτη και πάλι στο ΟΑΚΑ με ελπίδα να επαναλάβει το αποψινό επίτευγμα και να κριθεί η πρόκριση στο φάιναλ-φορ την Παρασκευή στη Μόσχα.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 41-35, 51-47, 65-59

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος 2, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 9 (7 ριμπάουντ), Ούκιτς 5 (1), Λάσμε 13 (4 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9 (5 ασίστ), Γκιστ 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 6 (1), Ράιτ 10 (8 ριμπάουντ).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Μίτσοβ 7 (1), Φριτζόν 10 (2), Τζάκσον, Πάργκο 6, Κρστιτς 6, Ουίμς 14 (1), Βοροντσέβιτς 7 (6 ριμπάουντ), Κάουν 4, Χριάπα 1, Χάινς 4.