Μοντέλο όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για όλη την Ευρώπη, αποτελούσε εδώ και χρόνια η Σιένα, η μπασκετική ομάδα την οποία αντιμετωπίζει απόψε (21.30, ΔΤ) στη Φλωρεντία ο Ολυμπιακός (φωτογραφία από περσινό ματς με πρωταγωνιστή τον Σπανούλη).

Μια πόλη που δεν ξεπερνά τους 55.000 κατοίκους και η οποία πέρα από το εκπληκτικό τοπίο είχε πρωτοποριακό σύστημα ανακύκλωσης, δωρεάν συγκοινωνίες για ηλικιωμένους και μαθητές, εξαιρετικά νοσοκομεία και έναν δήμο που συνεχώς ευημερούσε, καθώς μία από τις αρχαιότερες τράπεζες του κόσμου (από το 1472) φρόντιζε για όλα. Η περιουσία της Monte dei Paschi di Siena ήταν τεράστια και η διοίκηση φρόντιζε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της να πηγαίνει στην πόλη όπου εδρεύει.

Μιλάμε για χορηγίες 150 και 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (!) στις καλές εποχές, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση (2010) το ποσό που έπαιρνε ο δήμος και γενικότερα η πόλη δεν έπεφτε κάτω από τα 100 εκατ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μπασκετικής ομάδας Φερνάντο Μινούτσι είπε να εκμεταλλευθεί το γεγονός και να πάρει το κομμάτι που του αναλογεί, πετυχαίνοντας χρυσή συμφωνία το 1999.

Ουσιαστικά, μόλις δημιουργούσε το μπασκετικό θαύμα της Σιένα. Μια ομάδα που πήρε πολύ γρήγορα ευρωπαϊκό τρόπαιο (Σαπόρτα το 2002) και αργότερα ξεπέρασε ακόμα και τις μυθικές Καντού και Βαρέζε σε συνεχόμενους τίτλους στην Ιταλία, καθώς το περυσινό πρωτάθλημα ήταν το έβδομο συνεχόμενο (με πέντε συνεχόμενα νταμπλ μάλιστα) !

Η κόντρα με τον Ολυμπιακό, πέρα από τα παρκέ (και τις συναρπαστικές αναμετρήσεις πλέι οφ στον δρόμο προς τα φάιναλ φορ του 2011 και του 2012), κρατούσε και έξω από αυτά κάθε καλοκαίρι για το αν θα πάρουν οι Ερυθρόλευκοι τον ΜακΚάλεμπ.

Το αποψινό παιχνίδι είναι διαφορετικό, καθώς οι εξόριστοι από την πόλη τους (λόγω έλλειψης αεροδρομίου και ιδανικών συνθηκών στο γήπεδο) Ιταλοί βρίσκονται πλέον όπως και όλη η πόλη σε κρίση. Ενα βήμα πριν από τη χρεοκοπία της τράπεζας, η οποία από το 2011 σταμάτησε τις παροχές, το συμβόλαιο συνεργασίας λήγει το καλοκαίρι και ο Μινούτσι κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Ηγέτης της ομάδας παραμένει ο Χάκετ.