Την αδυναμία των υφιστάμενων δικτύων κινητής τηλεφωνίας να υποστηρίξουν το οικοσύστημα του Internet of Things (Ιντερνετ των Πραγμάτων – ΙοΤ), διαπιστώνουν έξι στους δέκα εργαζομένους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών του κλάδου προβλέπουν ότι οι αυξημένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί η τεχνολογία του ΙοΤ, δεν μπορούν να καλυφθούν από τα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους (Telecoms.com Intelligence) στην οποία μετείχαν 900 επαγγελματίες των τηλεπικοινωνιών που ασχολούνται με το ΙοΤ, ο κλάδος δεν είναι έτοιμος να σηκώσει αυτό το αυξημένο βάρος της συνδεσιμότητας για πολλούς λόγους, πέρα από τους καθαρά τεχνικούς.

Η «αχίλλειος πτέρνα». Για παράδειγμα, ο παράγοντας ασφάλεια είναι ένα ζήτημα, που σύμφωνα με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών παραμένει αχίλλειος πτέρνα στην πορεία προς το Internet of Things, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτό τον τελευταίο χρόνο.

Ο προβληματισμός του κλάδου για τα ζητήματα ασφάλειας παραμένει μεγάλος. Ετσι, περισσότερα από τα δύο τρίτα των στελεχών απαντούν ότι ένας πλήρως συνδεδεμένος στο Internet κόσμος θα κάνει τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων IoT ακόμη πιο ευάλωτους σε κακόβουλες επιθέσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού των συνδεδεμένων στο δίκτυο συσκευών.

Οσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τεχνολογία του ΙοΤ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναμένουν ότι κάποιες διαδικτυακές απειλές, οι οποίες θα συνδέονται με εφαρμογές Internet of Things, θα αποτελέσουν σοβαρή πρόκληση για την επιχείρησή τους.

Η μελέτη του Telecoms.com Intelligence δίνει και μια εικόνα για τα trends που κυριαρχούν σήμερα στο ΙοΤ και τις τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, διαπιστώνει ότι οι πιο δημοφιλείς λειτουργίες στο οικοσύστημα του Internet of Things παραμένουν, σήμερα, τα συνδεδεμένα οχήματα και οι αυτοματισμοί που συνδέονται με τα έξυπνα σπίτια. Ειδικά η τελευταία κατηγορία, των smart homes, όπως εκτιμούν οι αναλυτές βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές Internet of Things. Στην ίδια λίστα ακολουθούν τα διασυνδεδεμένα οχήματα και οι έξυπνες συσκευές ελέγχου της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη του 2016 σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περί τα 6,4 δισ. συνδεδεμένες συσκευές και αντικείμενα, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2015.