Φώτα, κάμερα, πάμε! Οχι όμως στην τηλεόραση, αλλά στον υπολογιστή και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση. Οι υπηρεσίες live streaming κάνουν θραύση και ο καθένας μπορεί να γίνει ψηφιακός σταρ από το σαλόνι του σπιτιού του με ελάχιστο κόστος αλλά και κόπο. Αν κάποτε το να «στήσεις» ένα σύστημα προβολής ζωντανής μετάδοσης μέσω Internet ήταν απαιτητικό και πανάκριβο, με αποτέλεσμα να αφορά μόνο μεγάλες εταιρείες ή πολύ πλούσιους, τώρα τα δεδομένα άλλαξαν. Οι ταχύτητες σύνδεσης έχουν «απογειωθεί», ο εξοπλισμός που απαιτείται –όπως λόγου χάρη κάμερες και μικρόφωνα –κοστίζει από λογικά έως λίγα χρήματα, ενώ ουκ ολίγες υπηρεσίες προσφέρουν τη δυνατότητα live streaming εντελώς δωρεάν. Η διαφορά του live streaming σε σχέση με το απλό βίντεο που μπορεί κανείς να δει από το YouTube ή από άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες είναι ότι αυτό αφορά μεταδόσεις σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μπορεί να αφορά βίντεο ή και μόνο ήχο, ανάλογα με το περιεχόμενο που θέλει να προβάλει ο δημιουργός, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως όταν μιλάμε για live streaming εννούμε βίντεο.

Ο εξοπλισμός. Για να μπορεί κανείς να κάνει live streaming αξιώσεων, χρειάζεται τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ξεκινώντας από τα απολύτως βασικά, απαιτείται μια κάμερα μαζί με ένα μικρόφωνο, ένας ισχυρός υπολογιστής και γρήγορη πρόσβαση στο Internet για να γίνεται η μετάδοση. Ως προς αυτά, η κάμερα θα πρέπει να είναι υψηλής ευκρίνειας και το μικρόφωνο ιδανικά πολυεστιακό ούτως ώστε η εικόνα και ο ήχος να ψηφιοποιούνται σε υψηλή ποιότητα.

Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Χρειάζεται και ένας υπολογιστής αξιώσεων, ο οποίος να μην «μπουκώνει» όταν λαμβάνει τα δεδομένα από την κάμερα και το μικρόφωνο για να μπορεί να τα στέλνει άμεσα και χωρίς «σπασίματα» προς το Internet. Τέλος, για να επιτευχθεί καλής ποιότητας μετάδοση, χρειάζεται και η κατάλληλη σύνδεση στο Internet, ιδανικά επιπέδου VDSL ή ακόμη καλύτερα μισθωμένη γραμμή. Το κόστος για έναν αξιοπρεπή εξοπλισμό, πέραν του κόστους σύνδεσης στο Internet, ξεκινά από τα περίπου 2.000 ευρώ και φτάνει στα 3.000 με 4.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, για το στήσιμο του live streaming χρειάζεται μια κάποια εξειδίκευση και στους υπολογιστές ούτως ώστε να γίνεται ομαλά η μετάδοση, με τη διαφορά όμως ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες και αξιόπιστες λύσεις που διευκολύνουν τη διαδικασία. Για παράδειγμα, το YouΤube επιτρέπει σε όσους έχουν λογαριασμό να πραγματοποιούν ζωντανές μεταδόσεις μέσα από το κανάλι τους και μάλιστα δωρεάν, ενώ αντίστοιχη υπηρεσία προσφέρουν εφαρμογές όπως το Ustream και το Twich TV. Και βέβαια ο καθένας μπορεί να ενσωματώσει το «παράθυρο» της ζωντανής μετάδοσης στην ιστοσελίδα του ή στα κοινωνικά δίκτυα.

Χρήσεις χωρίς όριο. Οσο για τους λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να θελήσει να ξεκινήσει τη διαδικασία του live streaming, μπορεί να είναι καθαρά από χόμπι αλλά και αμιγώς επαγγελματικοί. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το live streaming από φίλους των βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίοι δείχνουν τα «κατορθώματά τους» στους υπόλοιπους gamers. Η μόδα αυτή έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε τις μεταδόσεις των πιο γνωστών παικτών παρακολουθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα, πολλά από τα οποία δίνουν δώρα σε αυτούς που κάνουν τις μεταδόσεις.

Το live streaming «πήρε φωτιά» επίσης κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ μεταφοράς δεδομένων για λήψη και παρακολούθηση βίντεο. Πολλοί ήταν εκείνοι που έστελναν στο Internet τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας, ώστε να τους παρακολουθήσουν όσοι δεν είχαν τηλεόραση ή δεν μπορούσαν να βρίσκονται μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες την ώρα της μετάδοσης –γιατί για παράδειγμα βρίσκονταν… στο γραφείο.

Οσο για τις επαγγελματικές εφαρμογές, πέρα από πολλές ζωντανές μεταδόσεις εκδηλώσεων με κοινωνικό ή και πολιτικό ενδιαφέρον, πολλοί χώροι μεταδίδουν σε live streaming εικόνες για να γίνουν πιο προσφιλείς στο κοινό. Υπάρχουν για παράδειγμα ξενοδοχεία που παρουσιάζουν τον καιρό στην περιοχή που βρίσκονται σε ζωντανή μετάδοση ή ακόμη και κλαμπ που δείχνουν στην ιστοσελίδα τους τον κόσμο που διασκεδάζει για να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους θαμώνες.