Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «άβατο» των Εξαρχείων μετά την απόφαση των αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία της περιοχής.

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα, εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων και καυστικών δηλώσεων που κλιμακώθηκαν χθες, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης , το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην απόφαση της απαγόρευσης της εκδήλωσης-συγκέντρωσης που είχε προγραμματίσει η ΠΟΑΣΥ στην Πλατεία Εξαρχείων. Ταυτόχρονα απαγορεύονται οι αντισυγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών, οι οποίες είχαν αναγγελθεί διαδικτυακά.

Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου, «για λόγους δημόσιας ασφάλειας» από τις 6 σήμερα το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ η επίμαχη ζώνη όπου είχε προαναγγελθεί η συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ και οι αντισυγκεντρώσεις μπαίνει σε καραντίνα, καθώς απαγορεύεται «κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία».

Αιτία της έντονης αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες ήταν η απόφαση της ΠΟΑΣΥ να οργανώσει εκδήλωση με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις» στην Πλατεία Εξαρχείων, προκειμένου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς να αναδειχθούν οι πτυχές του προβλήματος και να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις.

Η απόφαση για την ανοιχτή εκδήλωση έγινε αμέσως «κόκκινο πανί» για ομάδες αντιεξουσιαστών που αναφέρονταν σε «προκλητική συγκέντρωση» και δήλωναν με νόημα ότι «θα είμαστε και εμείς εκεί». Το ζήτημα της εκδήλωσης πήρε γρήγορα και πολιτικές προεκτάσεις και έγινε αντικείμενο κόντρας και ανταλλαγής σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων για τα μέτρα είχε μπει από την πλευρά αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. το θέμα της απαγόρευσης με το σκεπτικό ότι υπήρχε κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικού κλίματος.

«Παραίτηση Τόσκα»

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε και οι τόνοι ανέβηκαν χθες, παραμονή της εκδήλωσης, όταν ο Νίκος Τόσκας πέταξε το γάντι καλώντας τους συνδικαλιστές «να ξεκαβαλήσουν το καλάμι», για να προσθέσει ότι «αν αυτός που κάνει αυτά τα πράγματα δεν είναι επιπόλαιος και αφελής, τότε είναι επικίνδυνος». Ο υπουργός άφησε αιχμές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας με νόημα ότι σε αυτήν την κίνηση των συνδικαλιστών «κάποιοι έχουν βάλει το χέρι τους».

Πολύ γρήγορα ήρθε και η γαλάζια αντίδραση. Η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση Τόσκα και έκανε λόγο για απόφαση «πρόκληση για τη δημοκρατική ελληνική κοινωνία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά «με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο». Επιπλέον, η Πειραιώς υπεραμύνθηκε της στάσης που έχει κρατήσει η ηγεσία της για τη συγκέντρωση των αστυνομικών, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μολονότι συναντήθηκε προ ημερών με την ΠΟΑΣΥ εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Επισήμανε όμως ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματός τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης».

Ακολούθησε νέα ανακοίνωση Τόσκα πως η «Νέα Δημοκρατία υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή «ανταρτοπολέμου» προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη», αλλά και ανταπάντηση από την Πειραιώς που κάλεσε εκ νέου τον υπουργό να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι «μέσα στην απελπισία του προκαλεί την κοινή λογική».