Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που μετέφερε χθες το απόγευμα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες είχε κέφια. Και από μικροφώνου –όταν κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας πληροφορήθηκε την παρουσία τους στο αεροπλάνο –ευχήθηκε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα καλή επιτυχία στο Eurogroup. Να ευχηθούμε να μην είναι και αυτός γκαντέμης!

Στα κάγκελα για

τους δασικούς χάρτες

Θα έχετε ενημερωθεί για τον χαμό που γίνεται με τους δασικούς χάρτες, στους οποίους εμφανίζονται ως δασικές ούτε λίγο ούτε πολύ το 30% των εκτάσεων που δηλώνουν οι αγρότες προκειμένου να πάρουν τις ετήσιες επιδοτήσεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει λύση συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τότε την επόμενη περίοδο, όταν θα αρχίσει η υποβολή δηλώσεων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης (ΟΣΔΕ), το υπουργείο Γεωργίας δεν θα μπορεί να αποδεχθεί τις επίμαχες εκτάσεις, γιατί πολύ απλά θα θεωρούνται δασικές. Με άλλα λόγια, οι αγρότες θα πάρουν αισθητά λιγότερες επιδοτήσεις, οπότε εύκολα μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια.

Εκείνο ωστόσο που ίσως να μη γνωρίζετε όσοι δεν παρακολουθείτε από κοντά τα του περιβάλλοντος, είναι ότι οι δασικοί χάρτες είναι δουλειά του προερχόμενου από τους Οικολόγους – Πράσινους Γιάννη Τσιρώνη, όταν αυτός ήταν ακόμη αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Ελα όμως που τώρα ο Τσιρώνης είναι αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και παρά τον χαμό που γίνεται τα τελευταία 24ωρα με τους δασικούς χάρτες – δημιούργημά του, ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, στη λογική «όλα καλά, κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, μερικές νομοτεχνικές βελτιώσεις χρειάζονται μόνο, δεν θα επηρεαστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις».

Εξαλλος ο Αποστόλου

Εγώ όμως απ’ ό,τι ακούω στους διαδρόμους της Αχαρνών, όπου και η έδρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με τον Τσιρώνη. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα ισχύει. Εμαθα λοιπόν ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος είναι και δασολόγος, αλλά έχει και το άγχος με τους αγρότες που δεν θέλουν και πολύ για να αρχίσουν να φωνάζουν και πάλι, είναι έξω φρενών με τον Τσιρώνη. Εφτασε, λένε οι πηγές μου, ο Αποστόλου, να επιστήσει την προσοχή στο Μαξίμου και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι «εδώ έχουμε μια βόμβα».

Αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ο Τσιρώνης συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία, μεταφέρω μόνο τι άκουσα από το Μαξίμου, μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε για τους δασικούς χάρτες την Παρασκευή: «Δουλειά του Τσιρώνη είναι να κοιτάξει πώς θα λύσει το πρόβλημα, όχι να λέει πως αυτό δεν υφίσταται». Η συνέχεια προσεχώς…