Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι η συνεργασία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι μόνο η αρχή. Διότι μετά την επιστροφή του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Συμπαράταξης, ακολούθησε χθες και η ένταξη του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, αμέσως μόλις ανεξαρτητοποιήθηκε από Το Ποτάμι με το οποίο είχε εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές.

Ετσι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυξάνει κατά δύο βουλευτές την κοινοβουλευτική της δύναμη, ανεβαίνοντας στους 18. Ο αριθμός είναι ίσος με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ «τα καλύτερα είναι μπροστά!».

Ερχεται κι άλλη μεταγραφή

Τι σημαίνει αυτό; Οτι έως το τέλος Ιανουαρίου η ΚΟ της Συμπαράταξης θα προσθέσει τουλάχιστον έναν (ή μήπως μία;) ακόμα βουλευτή στο δυναμικό της. Για την ώρα δεν θα σας μεταφέρω περισσότερα, παρά μόνο ότι πρόδρομος δείκτης των επόμενων «μεταγραφών» θα πρέπει να θεωρηθεί η ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Επίσης καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η χθεσινή δήλωση της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου (που εξελέγη με τη ΔΗΜΑΡ το 2012 και με Το Ποτάμι το 2015) σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. «Θα ήταν καλύτερο να καθήσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και εγώ προσωπικά προτιμώ ένα κάλεσμα του 6% από το κάλεσμα του 0%» είπε.

Συζήτηση για τους αγρότες

Μιας και ο λόγος για τη Συμπαράταξη, να σας πω εδώ ότι την Τετάρτη στη Βουλή θα γίνει η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα αγροτικά μετά και το σχετικό αίτημα της Φώφης Γεννηματά. Το ίδιο αίτημα είχαν υποβάλει αρχές Ιανουαρίου και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής.