Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν ο μόνος που συναντήθηκε χθες με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ποιος πρώην υπουργός της κυβέρνησής του είδε τη Φώφη Γεννηματά στο γραφείο της στη Βουλή; Ο Παύλος Γερουλάνος! Οχι, δεν πρόκειται για νέα «μεταγραφή». Για τους μη μυημένος –ή, έστω, μπερδεμένους –στα του ΠΑΣΟΚ αξίζει να αναφέρω ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και άλλοτε στενός συνεργάτης του Παπανδρέου δεν ακολούθησε τον Γιώργο στο εγχείρημά του, παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ και είναι μάλιστα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του. Αποσύρθηκε απλώς από την πολιτική καθημερινότητα δίνοντας το ενδιαφέρον του στις επιχειρήσεις του.

Σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τη Φώφη τον άκουσα να προχωρά σε πολιτικές εκτιμήσεις του στυλ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το τελευταίο κόμμα που θα έχει εκλεγεί με ενθουσιασμό χωρίς πολιτικό σχέδιο». Δεν έχει κι άδικο, οι καιροί έχουν αλλάξει –ακόμα κι αν τους συγκρίνει κανείς με τον όχι και τόσο μακρινό Σεπτέμβριο του 2015!

Η επίσκεψη Γερουλάνου στη Βουλή, βέβαια, είχε και εκπλήξεις. Λίγο πριν φύγει από το Κοινοβούλιο, συνάντησε τυχαία τους αστυνομικούς του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτοί τον ενημέρωσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν ακόμα στο γραφείο του, οπότε είδε φως και… μπήκε! Ηταν οι δυο τους όμως μόνο και δεν διέρρευσε τι συζήτησαν.

Οπως τότε…

Εκτός από την ουσία της συνάντησης, αν κάτι έχει ενδιαφέρον από το χθεσινό ραντεβού Φώφης – Γιώργου είναι ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετώπισαν οι νεοδημοκράτες. Είχε κάτι από την ένταση του παρελθόντος, στα χρόνια του κραταιού δικομματισμού.

Ενδεικτικά σας μεταφέρω το σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, το οποίο ήταν ένα από αυτά που εξόργισαν τους διαδικτυακούς φίλους του ΠΑΣΟΚ. «Με οσμή παρελθόντος, όχι και τόσο «ένδοξου», η σημερινή συνάντηση Φώφης – ΓΑΠ… Καλή τύχη στη «νέα» κεντρο-αριστερά…» έγραψε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο twitter. Οι απαντήσεις που έλαβε πάντως ήταν του στυλ «@GKoumoutsakos πόσο τυχεροί θα ήταν αν είχαν το δικό σας ένδοξο παρελθόν, ε;». Από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, μόνο ως σημάδι επιτυχίας ερμηνεύουν τις κακίες της ΝΔ.

Και οι ποταμικοί

Η επιστροφή Γιώργου είναι θέμα ενδοπασοκικό, αλλά όπως έμαθα το σχολιάζουν σε κουβέντες τους διάφοροι ποταμικοί. Λογικό το βρίσκω γιατί όλοι πάνω – κάτω στον ίδιο χώρο κινούνται. Τι λένε; Επισημαίνουν –ρίχνοντας μπηχτή στον ΓΑΠ –πως όταν το κόμμα τους μπήκε στις συζητήσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη «συζητούσε για τη δημιουργία ενός νέου ενωμένου προοδευτικού κινήματος και εκείνοι έθεταν ως προϋπόθεση να μπουν μπροστά νέα πρόσωπα, που δεν θα έχουν ευθύνη για την αποτυχία της χώρας και την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Βέβαια, αμέσως μετά σπεύδουν να το απαλύνουν λίγο με ατάκες του τύπου «πολλοί μπορούν να είναι χρήσιμοι αλλά όχι όλοι στην πρώτη γραμμή. Οχι όλοι αρχηγοί». Α! Και το άλλο σχόλιο στελεχών από τον ευρύτερο χώρο που άκουσα, είναι πως «η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα αλλαγών και όχι από έναν λιγότερο ή περισσότερο πράσινο ΣΥΡΙΖΑ»…