ΕΔΩ και είκοσι πέντε χρόνια ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί ανοιχτό αίνιγμα της ελληνικής πολιτικής. Ανοιχτό γιατί πάντα έβλεπε πολύ κόσμο –κάτι που συμβαίνει και τώρα καθώς τα ραντεβού πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο στην Παναγή Κυριακού. Αίνιγμα γιατί μπορεί να μιλάς και ποτέ ο άλλος να μην είναι βέβαιος ότι έχει καταλάβει πού το πας. Ο Θείος έλεγε ότι ο ανιψιός είναι «κρυψίνους».

Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης Κυριάκου – Καραμανλή στο πολιτικό γραφείο του πρώτου στο Παγκράτι, κομίζω ορισμένες πληροφορίες με βάση όσα φέρεται να λέει ο πρώην πρωθυπουργός στους επισκέπτες του. Οχι δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας με το Μαξίμου ούτε συμπράττει ατύπως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα θεωρεί αποκύημα φαντασίας διαφόρων.

Απλετο φως

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΣΤΑΤ, ο Καραμανλής παρακολουθεί σιωπηλός τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Μάλιστα, η κάπως ουδέτερη στάση που έχει επιλέξει ο Κυριάκος δεν τον δυσαρεστεί. Ο λόγος; Η ένθερμη υποστήριξη στο θέμα από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας και ένας πόλεμος αλληλοκατηγοριών με το ΠΑΣΟΚ για την εκτίναξη ή απόκρυψη του ελλείμματος, θα ερμηνεύονταν από τους περισσότερους απλώς ως κομματική αλληλεγγύη. Ο Καραμανλής φέρεται να μην ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Παρακολουθεί την υπόθεση. Και δεν διαφωνεί με τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Επιθυμεί μόνο, κάποια στιγμή, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και κυρίως στους όρους με τους οποίους η Ελλάδα εισήχθη στο καθεστώς των Μνημονίων. Κι αυτό, όπως λέγεται, όχι μόνο για λόγους προσωπικής δικαίωσης αλλά πρωτίστως για λόγους εθνικής σημασίας.

Στη ΔΕΘ

Ενδιαφέρουσα και ορίτζιναλ –δηλαδή, κάπως διφορούμενη –καραμανλική στάση. Τι άλλο να πω; Οτι Κυριάκος και Καραμανλής τα είπαν χθες το μεσημέρι στο πολιτικό γραφείο του πρώτου στο Παγκράτι. Και ότι ο δεύτερος θα πάει Θεσσαλονίκη το άλλο Σαββατοκύριακο για να ακούσει τον πρώτο στην ομιλία του στη ΔΕΘ διότι, όπως λέει, «στηρίζω την παράταξή μου σταθερά και με κάθε τρόπο» –θυμίζοντας και ότι η Α’ Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη του εκλογική περιφέρεια. Πού άλλες –όχι και τόσο μακρινές –εποχές και άλλες ηγεσίες που ονειρεύονταν ότι θα τεθεί αυτοβούλως εκτός ψηφοδελτίων…