Αντιπολιτευτικά μποφόρ σήκωσε, ως γνωστόν, η ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται ουσιαστικά σε υπουργούς και βουλευτές η κατοχή εξωχώριων εταιρειών, δηλαδή offshore, όπως έχει επικρατήσει ο όρος. Η μόνη προϋπόθεση είναι η έδρα της offshore να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμη και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι». Μπροστά στην κατακραυγή αυτή, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες απαντά πως «σε κάθε περίπτωση, αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία, τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο».

Σύμφωνα δε με τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, «με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζονται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων (πόθεν έσχες) που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα, με τις γνωστές συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος». Απορία ψάλτου –γιατί οι δικηγόροι τα ξέρουν όλα αυτά απέξω κι ανακατωτά –βηξ.

«Φωνάζει ο κλέφτης»

Για όλα φταίει η γαλάζια μονταζιέρα, είναι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στον σάλο που έχει ξεσπάσει με τις εξαιρέσεις για τις offshore υπουργών. Οφείλω να μεταφέρω την επίσημη κυβερνητική άποψη για όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι αντίπαλοί της πέραν της ανακοίνωσης που σχολιάζει ότι «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Κυβερνητικές πηγές λένε λοιπόν εξωδίκως ότι ο όρος εξωχώρια εταιρεία ή υπεράκτια εταιρεία δεν υφίσταται νομικά κι ότι κάπως έτσι δεν υπέστη συνέπειες από τη Δικαιοσύνη ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Προσθέτουν ότι έπειτα από συστηματικές ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου μια σειρά από χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, ακόμη και τα νησιά Καϊμάν, αποφάσισαν να γίνουν συνεργαζόμενες φορολογικά και να δίνουν στοιχεία για offshore όταν τους ζητούνται. Κατά τ’ άλλα, παροτρύνουν τη ΝΔ για τα περί φορολογικών παραδείσων να μιλήσουν με τον Σταύρο Παπασταύρου. Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.

Στα όπλα η ΝΔ

Στους διαδρόμους της Συγγρού, εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι αναζητούν από χθες τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την τροπολογία για τις offshore. Η αναζήτηση από αρκετούς εστιαζόταν σε υπουργό-στυλοβάτη της κυβέρνησης με προηγούμενα από οικογενειακές offshore, αλλά για την κομματική ηγεσία το ζήτημα που ανέκυψε είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά σύσσωμη την κυβέρνηση.

Από τον τρόπο και μόνο (στα μουλωχτά…) που κινήθηκε η κυβέρνηση για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι κρύβεται μεγάλο παγόβουνο κάτω από την τροπολογία για τις εξωχώριες πολιτικών –το οποίο θρυμματίζει και το περιλάλητο «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα». Στη βάση αυτή, το θέμα όχι μόνο θα έχει συνέχεια, αλλά μπορεί να γίνει παντιέρα σε μια γαλάζια αντεπίθεση. Αυτό, άλλωστε, προαναγγέλλεται και με τελευταία ανακοίνωση της Συγγρού: «Ηρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιους δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Οσο και να υβρίζουν όσο και να διχάζουν, θέλουν – δεν θέλουν, θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».

«Ξεπλένουν τις offshore»

Στη Σεβαστουπόλεως δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν, αν και με καθυστέρηση –όπως όλοι άλλωστε -, αντιλήφθηκαν εκείνη την παράγραφο μέσα στις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου στην οποία «προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν offshore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε «συνεργάσιμους» φορολογικούς παραδείσους». Οτι εξοργίστηκαν, φάνηκε κι από την ανακοίνωση που έβγαλαν χθες το πρωί. Ανάμεσα στα άλλα γράφει ο συντάκτης «η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους ανέργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτήν τη διάταξη». Παρεμπιπτόντως, ζητούν εξηγήσεις κι από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση.