Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως και φέρνει διεθνούς βεληνεκούς προσωπικότητες στα νησιά της χώρας προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

Και το προσφυγικό πρόβλημα που πυροδοτεί εντάσεις και επεισόδια. Είτε μεταξύ κατοίκων και προσφύγων, είτε μεταξύ αλληλέγγυων και άλλων ακροδεξιών στοιχείων, είτε ανάμεσα σε αλλοεθνείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Σίγουρα, και με επιθέσεις κατά κυβερνητικών στελεχών.

Η Ράνια στη Λέσβο

Οι όψεις αυτές αποτυπώθηκαν τα τελευταία 24ωρα. Από τη μία πλευρά υπήρξε η επίσκεψη στη Λέσβο της βασίλισσας της Ιορδανίας Ράνιας τη Μ. Δευτέρα. «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι όπως εσείς και εγώ, με τη διαφορά ότι έχουν ζήσει μια ανείπωτη φρίκη» είπε.

«Χρειαζόμαστε μια συλλογική, βασισμένη σε αξίες, αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με βάση την κατανομή των βαρών και όχι τη μετατόπισή τους» υποστήριξε η βασίλισσα της Ιορδανίας.

Ξέσπασαν στη Μόρια

Λίγες ώρες αργότερα, η υποδοχή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος μετέβη με τον ολλανδό υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Κλάας Ντάικχοφ στο hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη, δεν ήταν αντιστοίχως θερμή.

Η οργή των μεταναστών και προσφύγων, κυρίως των ασυνόδευτων νέων, που δεν βλέπουν φως στην υλοποίηση του ονείρου τους για μετάβαση σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ξέσπασε πάνω του. Πετώντας μπουκάλια νερό και απειλώντας ακόμα και με εκτόξευση ενός πυροσβεστικού κρουνού, οι πρόσφυγες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται.

Οπως μάλιστα είμαι σε θέση να γνωρίζω, ο Μουζάλας είναι και από τους πλέον αγαπητούς κυβερνητικούς στους πρόσφυγες. Φανταστείτε τι μπορεί να περιμένει άλλους…

Η επιστροφή της Ντόρας

Στο μεταξύ, με βασικό θέμα τα ελληνοτουρκικά –στο φόντο μάλιστα που έχει προκαλέσει το Προσφυγικό μαζί και με τα προσκόμματα που βάζει η Αγκυρα –συνεδρίασε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που αποτέλεσε και λόγο επιστροφής στο υπουργείο Εξωτερικών της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σας έχω αναλυτικά το ρεπορτάζ. Κατ’ αρχάς, η συνεδρίαση μπορεί να άργησε –από τον περασμένο Ιούλιο είχε να συνεδριάσει το ΕΣΕΠ λόγω του ότι τα κόμματα δεν είχαν ορίσει εκπροσώπους, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς –αλλά άξιζε τον κόπο.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προσήλθε στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας ως αρμόδια εκπρόσωπος της ΝΔ, συνοδευόμενη από τον πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη, και έθεσε έντονα –αν και κόσμια –στον Κοτζιά τις ανησυχίες της για τα θέματα γκρίζων ζωνών που επαναφέρει η Αγκυρα με αφορμή τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.

Και βέβαια δεν παρέλειψε να θυμίσει ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών όσα της είπε πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Αχμέτ Νταβούτογλου: ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν του έβαλε ποτέ θέμα τουρκικών προσκομμάτων στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο…

Σχέδιο Β για τη βίζα

Απάντηση δεν πήρε. Ο Κοτζιάς, πάντως, εμφανίστηκε ανήσυχος για την τουρκική νευρικότητα που εκδηλώνεται στο Αιγαίο, όπως και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων και κυρίως ο Ανδρέας Λοβέρδος (συνοδευόταν από τη Συλβάνα Ράπτη).

Προβληματισμένος είναι ο ΥΠΕΞ και για το τι μας περιμένει αν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν το δώρο της βίζας στους Τούρκους και σταματήσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία με την ΕΕ. Εξού και η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Κομισιόν να εξετάσει κάποιο σχέδιο Β.

Αρμόδιοι και αναρμόδιοι

Ενημερωτικό σημείωμα για αυτό καθαυτό το Προσφυγικό οι συμμετέχοντες δεν είχαν στους σχετικούς φακέλους. Προφανώς επειδή, όπως άφησε να εννοηθεί ο Κοτζιάς, το ΥΠΕΞ δεν είναι αρμόδιο για το θέμα.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Νίκος Ξυδάκης, ωστόσο, φαίνεται ότι είχε διαφορετική άποψη, καθώς άρχισε να απαριθμεί τι έχει κάνει το υπουργείο σε διπλωματικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει τις εχθρικές απέναντι στην Ελλάδα χώρες. Εξού και παραπάνω από ένας εκ των συμμετεχόντων αντελήφθησαν ότι οι σχέσεις του αναπληρωτή με τον υπουργό Εξωτερικών δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες τους.

Η παραλλαγή του Πάνου

Ευχάριστη νότα στη συνεδρίαση ήταν ο απολογητικός τόνος του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Πάνου Καμμένου –του πρέσβη Ελευθέριου Καραγιάννη για τη διάσημη στολή παραλλαγής που φόρεσε ο ΥΕΘΑ για να τρομάξει τους Τούρκους. Ο Καραγιάννης υποστήριξε ότι εκείνη τη μέρα κάποιο δαιμόνιο smartphone απαθανάτισε τον υπουργό πριν προλάβει να αλλάξει τη στολή παραλλαγής που είχε φορέσει λόγω της παρουσίας του σε άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Εννοείται ότι δεν έπεισε κανέναν.

Εκτός οι χρυσαυγίτες

Κατά τα λοιπά, ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Λογικό από μια πλευρά, καθώς αυτήν τη φορά απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής που δεν προσκλήθηκαν.

Υποθέτω ότι θα απουσιάζουν και από την επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ που θα είναι έκπληξη. Μαθαίνω ότι ο Κοτζιάς σκοπεύει να συγκαλέσει ΕΣΕΠ παρουσία του κύπριου ομολόγου του Γιάννη Κασουλίδη περί τα τέλη Μαΐου με μόνο θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.