Μια πρόταση που οδήγησε σε πολλές ερμηνείες –αφού δεν ήταν σαφές αν ειπώθηκε ως πείραγμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή ως αιχμή προς τα εσωκομματικά της ΝΔ –έκανε χθες ο Μάκης Βορίδης στην Επιτροπή Οικονομικών όπου συζητείται ο προϋπολογισμός.

Η ιστορία αρχίζει ως εξής: η Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος επειδή είχε παντελή άγνοια.

Ο Βορίδης όμως που ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα, προχώρησε πολλά βήματα παραπάνω υποδεικνύοντας ως μόνη λύση την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τη δημιουργία νέας κυβέρνησης –χωρίς εκλογές και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ –υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

«Εγώ δεν συμφωνώ με την Ντόρα Μπακογιάννη που ευγενικά σας είπε ότι κάνατε λάθος. Ψέματα λέγατε και το ξέρατε από την πρώτη στιγμή. Παραιτηθείτε λοιπόν και στηρίξτε νέα κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά χωρίς εκλογές για να προχωρήσουμε από εκεί που το αφήσαμε» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η θερμή υποστήριξη του άλλοτε υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά προκάλεσε πολλές συζητήσεις χθες στους διαδρόμους της Βουλής, με ορισμένους να αναρωτιούνται «τι άλλαξε και ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Απόστολου Τζιτζικώστα αδειάζει τον υποψήφιο πρόεδρο και στηρίζει τόσο ανοιχτά την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού;».

Αλλοι, πιο πονηροί, συνέδεαν την απάντησή του με την τοποθέτηση της Μπακογιάννη κάνοντας λόγο για «αποστάσεις», ενώ οι πιο νηφάλιοι την ενέταξαν στη σφαίρα της γενικότερης υποστήριξης προς την πολιτική Σαμαρά και τις αρνήσεις για το ενδεχόμενο παροχής συναίνεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται άλλωστε ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού το όνομα του πρώην πρωθυπουργού ακούστηκε τουλάχιστον 20 φορές από γαλάζιους βουλευτές όπως η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Βασίλης Οικονόμου αλλά και ο Δημήτρης Σταμάτης.

Ο τελευταίος μάλιστα, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εμφανίστηκε αρνητικός στη συμμετοχή της ΝΔ στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Το επιχείρημά του ήταν πως θέματα όπως το Ασφαλιστικό λύνονται στη Βουλή και όχι σε Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο συγκαλείται σε κρίσιμες περιπτώσεις.

Ο Σταμάτης επικαλέστηκε και το πολίτευμα της χώρας, «δεν έχουμε προεδρική Δημοκρατία για να τρέχουμε στον Πρόεδρο»!

Βήμα συναίνεσης από τον Λεβέντη

Μένω στον προϋπολογισμό γιατί με την ολοκλήρωση της χθεσινής συζήτησής του στην Επιτροπή Οικονομικών, αίσθηση προκάλεσε η στάση της Ενωσης Κεντρώων.

Συγκεκριμένα, ενώ όλα τα κόμματα τάχθηκαν «κατά» επί της αρχής, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Λέτε να πρόκειται για απλή σύμπτωση ή για το πρώτο βήμα πριν από τη συναίνεση προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Θα δείξει!

Δεν την ξαναπατάει ο Κουτσούμπας

Και τη στιγμή που όλα δείχνουν πως σύσσωμη η αντιπολίτευση –πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής –θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, έστω και με κρύα καρδιά, έρχεται το ΚΚΕ να χαλάσει την ολομέλεια. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αρνήθηκε την πρόσκληση, πριν αυτή φτάσει επίσημα στον Περισσό.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε έναν διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει τον λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του.

Αλλωστε και τότε που είχε παραστεί σε Συμβούλιο, τον Ιούλιο, είχε φρίξει ο άνθρωπος. Δεν συμφωνούσε σε τίποτα από όσα έλεγαν και πρότειναν τα λοιπά κόμματα, ζητούσε ρήξη με την Ευρώπη, αλλά δεν τον άφηναν να φύγει κρατώντας τον εκεί για ένα άσκοπο επτάωρο.

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναπάει, ειδικά για ένα ζήτημα όπως το Ασφαλιστικό.

Θεοδωράκης κατά Τσίπρα

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε».

Ετσι αρχίζει το καινούργιο –το πολλοστό μέσα σε μία εβδομάδα, να επισημάνω –μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη στο facebook του Ποταμιού. Δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, ύστερα από αυτή την εισαγωγή να σας πω με ποιες διαθέσεις πηγαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.