Εντάξει, τα φώτα έπεσαν στη Βασιλική Θάνου, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία είναι από χθες το βράδυ η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός –η πρώτη Ελληνίδα στο αξίωμα. Αλλά και τα ονόματα των υπουργών –που θα ορκιστούν σήμερα –έχουν τη σημασία τους: μπορεί η κυβέρνηση να έχει μέλλον 23 ημερών (αν πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι μετά την κάλπη όλοι θα σοβαρευτούν και θα σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση), αλλά κάποια από τα πρόσωπα που ακούγονται σηματοδοτούν πολλά –τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον…

Οι κατάλληλοι άνθρωποι

Να, υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ορκιστεί ο πολύπειρος διπλωμάτης Πέτρος Μολυβιάτης, που σηματοδοτεί τον καραμανλισμό. Για το Οικονομικών ακούγεται ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένα πρόσωπο πρώτης γραμμής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που σηματοδοτεί τον… δραγασακισμό. Για τη θέση του Γιώργου Σταθάκη προορίζεται ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών του Κώστα Σημίτη. Για το Δημόσιας Διοίκησης ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής, για το υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης.

Για το υπουργείο Αμυνας ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης επίσης στο Πολιτικό της Νομικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Μακρυδημήτρης – που αν και υπηρεσιακός, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό, όπως και ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Ζώης, που ακούγεται για το Ναυτιλίας. Στο υπουργείο Παιδείας θα ξαναδούμε ως υπηρεσιακή τη Φρόσω Κιάου, που θα βρει μπροστά της το χάος των ελλείψεων στα σχολεία.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι κατάλληλοι άνθρωποι για κατάλληλες θέσεις: για το Πολιτισμού η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, για το Εργασίας ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Μουστάκας, για το Υγείας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος. Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναμένεται να αναλάβει ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.

Και η έκπληξη Αλκηστις

«Θωμά, είσαι σπίτι; Γιατί σε παίρνω και μιλάει». Δεν μπορεί: όλο και κάποιο SMS θα έφυγε χθες από κινητό συνδρομητή που ενημέρωνε την ομήγυρη για τη συμμετοχή –αυτή είναι η έκπληξη –της Αλκηστης Πρωτοψάλτη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η γεννημένη στην Αλεξάνδρεια Σεβαστή Αττικιουζέλ φέρνει την απαραίτητη κοσμοπολίτικη αύρα στο υπουργείο Τουρισμού, όπου σήμερα αναμένεται να ορκιστεί ως αναπληρώτρια.

Με το πόστο αυτό, όμως, «κουμπώνει» και μια πληροφορία από τα παλιά: η πρώτη δουλειά της, όταν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ήταν ξεναγός σε τουριστικό λεωφορείο. Πριν καν ο Δήμος Μούτσης ακούσει τη φωνή της, την εντάξει στην τεράστια επιτυχία τής «Τετραλογίας» και τη βαφτίσει «Πρωτοψάλτη».

Οπως μου μεταφέρουν παροικούντες την ελληνική δισκογραφία, η πρόταση φέρεται να έγινε προσωπικώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο τους συνδέει αμοιβαία εκτίμηση και παλιά γνωριμία.

Οι ίδιοι επισημαίνουν μία λεπτομέρεια που αποκτά τη σημασία της μόλις σήμερα: στο περσινό διαφημιστικό μήνυμα του ΕΟΤ (που διαχύθηκε ιντερνετικά μέσω του visitgreece.gr) τις εικόνες από την Ελλάδα «έντυνε» το τραγούδι της Αλκηστης σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Μιχάλη Γκανά: «Αυτό το φως δεν λιγοστεύει απ’ του Ομήρου τον καιρό/ Και σαν αρχάγγελος χορεύει πάνω στο κύμα το σγουρό».