Συγκινήθηκα πολύ χθες. Μου θύμισε τον ΓΑΠ και την ιστορία με το κομπραδόρικο κεφάλαιο το ανεπίσημο όργανο του λαφαζανισμού, η ιστοσελίδα iskra. «Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, που μαζί με την ελληνική ολιγαρχία και τα πιο κερδοσκοπικά τμήματα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου έχουν εξαπολύσει το όργιο αυτό των απειλών, των εκβιασμών και των πιέσεων» ανέφερε ο υπαρκτός-ανύπαρκτος αρθρογράφος Σπύρος Βρανάς.

Για ακόμη μία φορά δεν ξεχνάει τους «γύπες των αγορών» –που παρεμπιπτόντως δεν χορεύουν (τελικά) στον ρυθμό του ζουρνά που τους βαράμε –στους οποίους επιτίθεται με αφορμή τη προχθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου.

Θεωρεί ότι αυτοί «οι γύπες», οι οποίοι πήραν, όπως αναφέρει, «τη σκυτάλη από τη νεοαποικιακή Γερμανία, στραγγίζουν κάθε ίχνος ρευστότητας και κλείνουν όλες τις στρόφιγγες χρηματοδότησης».

Και ρωτάω εγώ: Επιασε ο πόνος τους λαφαζαναίους για το Χρηματιστήριο; Οχι, απαντάω (πάλι) εγώ, σε καμία περίπτωση. Τον πόνο τους γράφουν. Τι ζητάνε και αυτοί; Ρήξη με την ευρωζώνη ζητάνε. Αυτό είναι ο μόνιμος καημός τους.

…και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Οι λαφαζανικοί όμως ξαναχτυπούν: το φίλα προσκείμενο think tank ΜΑΧΩΜΕ (Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Ερευνας) διοργανώνει τη Δευτέρα στις 19.00 εκδήλωση με τίτλο «Κατοχικό δάνειο, γερμανικές επανορθώσεις και οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα».

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων τέθηκε –όπως, τέλος πάντων, τέθηκε –στο Βερολίνο από τον Αλέξη Τσίπρα στην Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αν δεν φέρει και τη σφραγίδα της εσωκομματικής μειοψηφίας.

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, ο δικηγόρος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας Σαράντος Θεοδωρόπουλος, ο οικονομολόγος, μέλος της Πρωτοβουλίας Διαγραφή του Χρέους Τώρα! Γιώργος Παπαλεξίου και ο πρόεδρος τηςΕνωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η ιστορικός Βασιλική Λάζου.

Ο σύμβουλος της δραχμής

Να μείνω όμως σε κλίμα δραχμής για να σας γράψω σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε Το Ποτάμι στην κυβέρνηση με αφορμή τον διορισμό του Γιάννη Αλμπάνη ως ειδικού συμβούλου στο γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Ο Αλμπάνης, που διορίστηκε στις 13 του μήνα με το ΦΕΚ 131, δύο ημέρες αργότερα, στις 15, έγραψε στο rednotebook.gr ένα άρθρο με τίτλο «Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο».

Για τη Σεβαστουπόλεως υπάρχουν δύο ερμηνείες γι’ αυτό: «Είτε οι διορισμοί γίνονται με κριτήρια «να βολευτούν όλα τα στελέχη μας», άρα και κάποιοι ακραίοι, είτε –το χειρότερο –επειδή κάποιοι στην κυβέρνηση επεξεργάζονται πλέον σοβαρά τέτοια σενάρια».

Καλεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με τη διαπίστωση του πρωθυπουργικού συμβούλου ότι «το Grexit είναι πολύ επώδυνο (γι’ αυτό και ορθά δεν ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να ανοίξει προοπτικές που δεν υπάρχουν στο μνημονιακό πλαίσιο». Ολα τα ‘χαν στο Μαξίμου, ο οιονεί Λαπαβίτσας τους έλειπε.

Πρεμιέρα με τριβές

Τριβές –για να το γράψω κομψά –καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον Μάκη Βορίδη –οι οποίες για πολλούς στο γαλάζιο στερέωμα αποτελούν προαναγγελία μιας έντονης διαμάχης του πρώην προέδρου της Βουλής με τον, προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ, πρώην υπουργό.

«Μας μιλάς για δυναμική αντιπολίτευση και την ίδια ώρα κάνεις δηλώσεις για οικουμενική» ήταν η βολή του Μεϊμαράκη. «Δεν μίλησα για οικουμενική αλλά για ένα πιθανό ενδεχόμενο που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Επρεπε να μιλήσω για εκλογές δύο μήνες μετά τις κάλπες;» αντέτεινε ενοχλημένος, κατά τους αυτήκοους μάρτυρες, ο Βορίδης. Αρχισαν τα όργανα και στα (άτυπα) όργανα;

Επαναστάτης χωρίς αιτία

Επειτα από αναμονή δύο μηνών (αφού μόλις το περασμένο Σάββατο ορκίστηκε) ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επέλεξε να δώσει την πρώτη του συνέντευξη στην ERTOpen, τον αυτοδιαχειριζόμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που δημιούργησαν οι απολυμένοι της ΕΡΤ. Εξετάσεις επαναστατικής γυμναστικής.