Το ΠΑΣΟΚ το έζησε το 2010 και το 2011, όταν οι οργανώσεις της ΠΑΣΚΕ αυτοµολούσαν, η µία µετά την άλλη, και επέκριναν την εικόνα συρρίκνωσης του κόµµατος. Τότε η ΝΔ δεν είχε προβλήµατα, απεναντίας µε Γιάννη Μανώλη και Νίκο Κιουτσούκη να χορεύουν ζεϊµπέκικα στο «Αντιµνηµόνιο» περίµενε να καρπωθεί οφέλη και επένδυε στη ΔΑΚΕ.

Αυτά ωστόσο ανήκουν στο παρελθόν, ενώ και οι παλαιοί δακίτες είναι σήµερα εκτός κόµµατος ή έχουν βγει στο «αντάρτικο». Είναι ένα πρόβληµα που βασανίζει την Συγγρού και τους γαλάζιους βουλευτές που σχεδιάζουν επισκέψεις και οµιλίες σε χώρους εργασίας, ιδίως σε δηµόσιους οργανισµούς.

Την κατάσταση προσπαθούν να ελέγξουν ο Φίλιππος Ταυρής και ο νέος γραµµατέας Συνδικαλιστικού του κόµµατος Θόδωρος Μάταλας, αλλά οι περισσότεροι αρχισυνδικαλιστές της ΔΑΚΕ έχουν πάρει τα όπλα –πολύ περισσότερο εν αναµονή των ανατροπών στη νοµοθεσία περί συνδικαλισµού.

Μήνυµα αντίστασης μάλιστα φρόντισε να στείλει η ΔΑΚΕ και µε την κινητοποίησή της για την επιτυχία της χθεσινής γενικής απεργίας, λέγοντας «όχι στα µέτρα που καταργούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα» και καταγγέλλοντας «έναν ακόµα φοροεισπρακτικό προϋπολογισµό, που επικυρώνει τις πολιτικές της ύφεσης και της ανεργίας των τελευταίων ετών».

Το ευτύχηµα είναι ότι αυτή τη φορά οι δακίτες δεν έχουν τον Γιακουµάτο στο πλευρό τους…

Μια Ντόρα μεπολλές προτάσεις

Η Ντόρα Μπακογιάννη πιέζει με κάθε τρόπο τον Αντώνη Σαμαρά να προσκαλέσει σε συνάντηση τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επιδιωχθεί ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης για τα φλέγοντα θέματα, ενώ του προτείνει να συγκαλέσει μέσα στα Χριστούγεννα τη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Από εκεί και πέρα, να προχωρήσουμε με άλλου είδους βήματα. Καθαρές λύσεις σημαίνει ότι είμαι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσω το τοπίο τώρα» είπε χθες (στον Βήμα 99,5), χωρίς να αποσαφηνίζει εάν με τις «καθαρές λύσεις» υποδεικνύει προσφυγή στις κάλπες.

Αρχίζω να υποψιάζομαι, ωστόσο, ότι η επόμενη σύσταση της Ντόρας στον Πρωθυπουργό θα είναι να καλέσει τους προκατόχους του πρωθυπουργούς ως συμβουλάτορες –ας πούμε, κάτι σε μια «επιτροπή σοφών».

Το συμπεραίνω επειδή μηνύματα πολιτικής συναίνεσης επιχείρησε να στείλει η Ντόρα στο Μαξίμου και μέσω του Δήμου Αθηναίων καθώς επισκέφθηκε χθες τον Γιώργο Καμίνη και του πρότεινε να συγκροτηθεί Συμβουλευτικό Σώμα από τους διατελέσαντες δημάρχους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρωτεύουσας.

Συγγραφείς εκ δεξιών…

Σε συγγραφικό οίστρο βρίσκονται στα πατώματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Δεν είναι μόνο ο Σάββας Τσιτουρίδης, για τον οποίο σας ενημέρωσα τις προάλλες ότι επιστρέφει με ένα συγγραφικό πόνημα στην ημετέρα γη.

Ξαφνικά, οι προσκλήσεις για βιβλία με γαλάζια υπογραφή δεν έχουν προηγούμενο –ίσως επειδή οι συγγραφείς τους, πέραν της ανάγκης για παρέμβαση στα τεκταινόνεμα, τρέχουν να προλάβουν και την αγορά των Χριστουγέννων.

Το δικό της βιβλίο –«Σαράντα Χρόνια Τώρα» –με αναμνήσεις και παρασκήνια από την πολιτική διαδρομή της παρουσιάζει στις αρχές Δεκεμβρίου η Φάνη Πετραλιά.

Μία ημέρα αργότερα «χτυπά» συγγραφικά και ο Γιάννης Δημητροκάλλης, επί χρόνια εξ απορρήτων του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος στα δικά του απομνημονεύματα –υπό τον τίτλο «Ο Ηγέτης μετά τον Ηγέτη» –εκθειάζει (τι άλλο;) τον Επίτιμο.

Τον δρόμο για τον εκδοτικό οίκο πληροφορούμαι ότι ετοιμάζεται να πάρει και ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος θα γνωστοποιήσει λεπτομέρειες από τα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή και θα αναφερθεί διεξοδικώς στο θέμα που τον «καίει»: τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2009.

Εύχομαι ευπώλητοι και κυρίως να μη γράφουν όπως πολιτεύθηκαν…