Χάριν Σκρέκα είχαμε τελικά μίνι ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, αφού ο Σαμαράς αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές. Τα υψηλά επιτόκια δεν επιτρέπουν σκέψεις για αλλαγή στη Νίκης, ενώ τα υπόλοιπα αναβλήθηκαν προς το παρόν.

Ο Κώστας Σκρέκας έχει πατέρα που θεωρείται άνθρωπος του Κώστα Καραμανλή και θείο υπασπιστή του ιδρυτή της ΝΔ. Δηλαδή είναι φουλ καραμανλικός, και ίσως αυτό να μην είναι εντελώς άσχετο με το μενού «της ψαροφαγίας των δύο παλιόφιλων» την περασμένη Τετάρτη στο Milos του Χίλτον.

Ο Τρικαλινός θα μπορούσε να μετρηθεί και ως επιλογή που εντάσσεται στο σχέδιο προσέγγισης της καραμανλικής πτέρυγας. Ωστόσο δεν κινείται στον στενό κύκλο των καραμανλικών. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν από τους νεότερους βουλευτές που είχε ξεχωρίσει ο Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την υπουργοποίησή του και τον περασμένο Ιούνιο.

Τον ρόλο της για την προώθηση Σκρέκα έπαιξε και η ανθρωπογεωγραφία, καθώς η Θεσσαλία είχε μείνει χωρίς εκπρόσωπο στην Κυβέρνηση –και στο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι οι γαλάζιοι αγρότες του Κάμπου αυτά τα μετράνε…

Ας καταγραφεί ακόμη ότι ο Σταμάτης επέμενε για περιορισμένες αλλαγές στην κυβέρνηση και όχι για έναν ευρύ ανασχηματισμό. Μένει να αποδειχθεί αν έκανε τη σωστή εισήγηση…

Σαμαράς μαινόμενος

Ποιος άκουσε τον Πρωθυπουργό και δεν τον φοβήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα… Ο Αντώνης Σαμαράς είναι γνωστός για τις φραστικές εκρήξεις του. Και το ωστικό κύμα έπεσε όλο πάνω στο υπουργείο Οικονομικών όπου είχε σκαλώσει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Οι φωνές έλυσαν, ως συνήθως, το πρόβλημα και η ρύθμιση είναι πλέον κομπλέ. Ο Νίκος Δένδιας λυπάται πολύ που δεν θα την εισηγηθεί ο ίδιος. Τη μετακίνησή του την πληροφορήθηκε από τον Πρωθυπουργό το πρωί της Παρασκευής. Οχι χωρίς να εκπλαγεί. Η μετακόμιση στο Πεντάγωνο αποτελεί και προεκλογικό δώρο, αφού εξασφαλίζει στον Κερκυραίο τον πρώτο ρόλο σε έναν χώρο προβολής χωρίς ουσιαστική φθορά –που μπορεί να του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στον σκληρό εσωκομματικό ανταγωνισμό της Β’ Αθηνών. Αυτός που ήξερε για τη μετακίνηση ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που τα είχε πει με τον Σαμαρά στη συνάντηση της Πέμπτης στο Μαξίμου. Αντιρρήσεις δεν υπήρξαν, αφού η αλλαγή φρουράς δεν δημιουργούσε ζητήματα για το ΠΑΣΟΚ –εν ολίγοις, η Φώφη Γεννηματά μπορεί να συγκατοικήσει με τον Δένδια χωρίς πρόβλημα, σε αντίθεση, ενδεχομένως, με άλλες επιλογές.