Είναι η ατάκα της εβδομάδας. Αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε. «Oχι ότι έχω ερωτευθεί το ΔΝΤ, αλλά δεν μας εξασφαλίζει η παρουσία του;». Ειπώθηκε παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά προκάλεσε αντίλαλο στα αφτιά κάποιων εκ της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ που φάνηκαν να μην πιστεύουν αυτά που άκουγαν με αποτέλεσμα να συζητηθεί μετά από τους παροικούντες την Αριστερή Πλατφόρμα της Κουμουνδούρου και να φθάσει ώς τα αφτιά μου.

Αυτός που σκεφτόταν μεγαλοφώνως περί ΔΝΤ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετώπισε με αριστερή οπτική τα θέματα που συζητήθηκαν με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Εδειξε όμως ρεαλισμό στην αντίληψη των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η χώρα το 2015. Είναι εντελώς βέβαιο ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθούν και πάλι με τον Γιάννη Στουρνάρα. Αλλά και ότι ζηλεύει ελαφρώς ο Αντώνης Σαμαράς.

Το παιχνίδι της μοίρας

Πριν από ενάμιση χρόνο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την Κύπρο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια δέχθηκε μια συμβουλή. Ευχή και κατάρα του έδωσε. Να προσέχει τον κεντρικό τραπεζίτη.

Αυτές οι μνήμες ξύπνησαν την Πέμπτη στον Αλέξη Τσίπρα, αφού λίγο πριν συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα είδε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού. Πάντως, απ’ ό,τι έμαθα, κατά τη συνάντησή τους ο Κυπριανού δεν επανέλαβε τη συμβουλή του προκατόχου του προς τον Αλέξη Τσίπρα –που, έτσι κι αλλιώς, έχει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να του τα λέει.

Βρυξέλλες μέσω Κωνσταντινούπολης

Αν νομίζατε ότι με το χθεσινό τετ α τετ Αντώνη Σαμαρά – Δημήτρη Αβραμόπουλου έκλεισε ο κύκλος των αποχαιρετισμών του Δημήτρη, κάνατε λάθος. Το λέω επειδή ο νέος έλληνας επίτροπος θα πετάξει σήμερα για Βρυξέλλες μέσω Κωνσταντινούπολης.

Και όχι τυχαία, αφού πληροφορούμαι ότι θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Λέτε με την ευκαιρία να δει και κανέναν Ερντογάν που τον γνωρίζει από τις ημέρες που αμφότεροι ήταν δήμαρχοι;

Πάντα ρει

Σας είχα ήδη ενημερώσει από το περασμένο Σάββατο και τα γεγονότα ήρθαν να με επιβεβαιώσουν προχθές. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου και Χρήστος Αηδόνης ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν την άμεση προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις σημερινές εμπορικές αξίες. Και δεν ήταν μόνο οι δύο πρώην δημαρίτες με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Μαζί τους συνυπέγραψαν ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Αλλά η δράση της συγκεκριμένης πεντάδας δεν σταματά στην κατάθεση ερωτήσεων. Το λέω αυτό γιατί παράλληλα φαίνεται να επιχειρεί τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανεξάρτητων κεντροαριστερών βουλευτών.

Για ένα τέτοιο εγχείρημα βέβαια χρειάζεται ακόμα πέντε βουλευτές. Η πεντάδα δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Μεταξύ άλλων, έχει προσεγγίσει τον Πάρη Μουτσινά και τον Μάρκο Μπόλαρη. Και αναμένεται η συνέχεια. Πολλοί είναι βέβαια εκείνοι που έσπευσαν να επισημάνουν χθες ότι η συγκεκριμένη πεντάδα έχει ήδη στρέψει το βλέμμα της προς Το Ποτάμι. Ωστόσο, όπως ξεκαθάριζε κορυφαίος βουλευτής της κίνησης, «η φυσική μας τάση είναι προς τον Λυκούδη». Κι αν αυτό δεν βγει, τότε… πάντα ρει.