Τι δεν είχαν υπολογίσει οι διοργανωτές της χθεσινής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη Στοά του Αττάλου; Τα τζιτζίκια, που ξεκούφαναν το ακροατήριο την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανέβαινε στο βήμα για να μιλήσει. Είδε και απόειδε ο Σαμαράς και αποφάσισε να τους κουφάνει αυτός.

Πήρε τον λόγο και άρχισε να απαγγέλλει κάτι του τύπου «και πολλά τα τζιτζίκια που να μην τα νιώθεις, όπως δεν νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σου». Μάλιστα ο Σαμαράς μετέφρασε τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και στα αγγλικά. Στη συνέχεια συνέδεσε τα τζιτζίκια με τη δύναμη του αυτονόητου για να καταλήξει ότι για την Ελλάδα η δημοκρατία είναι αυτονόητη. Τι να πω… Δύσκολοι καιροί για ποιητές. Τα τζιτζίκια, πάντως, σώπασαν.

Του έδειχνε το κινητό

Σαμαράς, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Καμίνης κάθονταν δίπλα δίπλα στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης. Ακριβώς πίσω τους κάθονταν η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τασούλας. Κατάσκοπός μου λέει ότι ο Τασούλας παρενοχλούσε όλη την ώρα τον Σαμαρά ψιθυρίζοντάς του κάτι στο αφτί και δείχνοντάς του διάφορα μηνύματα στο κινητό. Υποθέτω ότι βρισκόταν σε απευθείας σύνδεση με τις ανασκαφές της Αμφίπολης (όπου έχουν βρεθεί τόνοι χώματος…).

Με το γάντι

Νωρίτερα ο Σαμαράς είχε φορέσει λευκά γάντια τύπου CSI. Αυτά προκειμένου να παραλάβει χειρόγραφο (της Καινής Διαθήκης) του 12ου αιώνα που επαναπατρίστηκε από το Μουσείο Γκέτι και θα επιστραφεί στη Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους, αφού πρώτα εκτεθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός φοράει γάντια συντηρητή. Στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης είχε ξαναβάλει τα γάντια του και είχε ανέβει σε μια σκάλα για να τοποθετήσει ένα κομμάτι στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα. Δεν του πήγε άσχημα –αφού μερικούς μήνες αργότερα ήταν αρχηγός της ΝΔ. Αρα η επανάληψη της ιστορίας μπορεί και να του φέρει γούρι. Μαθαίνω πάντως ότι ο Πέτρος, ηγούμενος της Μονής Διονυσίου, ζήτησε από τον Σαμαρά να το μεταφέρει προσωπικά το κειμήλιο στο Αγιον Ορος τον ερχόμενο Νοέμβριο. Δεν αποκλείω να το κάνει. Προσοχή όμως διότι –πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις –ο Τάκης Μπαλτάκος πάει διαρκώς στον Αθω.

n Αλλο ρεπορτάζ στο «Νσυν» σελίδα 36.

Πέταξε το σακάκι του

Το αφτί του οικονομικού επιτελείου δεν ιδρώνει εύκολα. Εχουν δει τόσα τα μάτια τους με τους τροϊκανούς που δεν πτοούνται εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, ο Χρήστος Σταϊκούρας βγήκε ιδρωμένος από τη χθεσινή συνάντηση που είχε (μαζί με τον Γκίκα Χαρδούβελη) με γερμανούς βουλευτές. Οι Γερμανοί είναι μέλη της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Εξού και ρωτούσαν να μάθουν τα πάντα: τη γενική κατάσταση της οικονομίας, τη ρευστότητα, τις χρηματοδοτήσεις. Δεν ξέρω αν ο Σταϊκούρας βαρέθηκε να τους λέει τα ίδια, αφού τους είχε ξανασυναντήσει πριν από έναν μήνα στο Βερολίνο. Οταν όμως βγήκε από τη συνάντηση πέταξε το σακάκι του.

Αρχίζει το ματς

Πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει όταν ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, στις 6 Οκτωβρίου, ήταν οι αψιμαχίες των βουλευτών με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ. Το λέω επειδή ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν. Με το «καλημέρα σας» το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατέβει για ψήφιση είναι αυτό για το πολιτικό χρήμα. Εκεί αγκάθι παραμένει το θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών στα κόμματα, που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Πάντως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακόμη περιμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Βαγγέλης εμμένει στην άποψη που είχε διατυπώσει στο παρελθόν: δηλαδή αν δεν καθίσταται δυνατή η εκλογή από τη Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας –προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες, με πλειοψηφίες διαδοχικά 200-200-180 βουλευτών –ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό, μεταξύ των υποψηφίων που θα έχει αναδείξει η Βουλή.

Το είπε πρώτος

Ποιος υπέδειξε πρώτος ότι κάτι πρέπει να κάνουν οι δικαστικές Αρχές σε σχέση με τα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για απειλές κατά της ζωής της γιατί ασχολήθηκε με τα φορολογικά της χώρας μας; Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έκανε σχετική δήλωση έξω από το Κάραβελ. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών έθιξε επίσης το αγαπημένο του θέμα που είναι η φορολόγηση των 6.500 οφσόρ εταιρειών με ακίνητα. Αλλά ο πασοκικός ενδοσκοτωμός τράβηξε την προσοχή από τα λεγόμενα του Χρυσοχοΐδη.

Το πέρασμα στην Ινδία

Ανοιγμα στην ινδική αγορά –μέσω υπουργείου Εξωτερικών –δεν ψάχνουν μόνο οι ροδακινοπαραγωγοί που δεν θέλουν να ξαναδούν τη σοδειά τους να γίνεται κομπόστα. Το αναζητεί απεγνωσμένα και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία για να βάλει πόδι σε μια σημαντική αγορά. Η αρχή έγινε χθες με την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στην ΕΑΒ και στην ινδική Τata Advanced Systems Ltd (TASL) για την κατασκευή μέρους των Συστημάτων Εναέριου Ανεφοδιασμού Μαχητικών Αεροσκαφών από την ΕΑΒ.

Σήφης ο σκύλος

Δεν είχε μαζί του τον Σήφη τον κροκόδειλο. Συνοδευόταν όμως από έναν άλλο Κρητικό: τον Σήφη τον σκύλο του. Αναφέρομαι στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος πέρασε την ονομαστική του γιορτή μαζί με το κατοικίδιό του, τις –τρεις παρακαλώ –αδελφές του και… το μισό του σόι. Αυτά σε ταβέρνα του Χαλανδρίου όπου συχνάζει εδώ και χρόνια.