Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε χθες και το τρίτο αίτημα των δικηγόρων των δύο ελλήνων στρατιωτικών για αποφυλάκισή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης. Μετά την εξέλιξη αυτή οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για 84η μέρα. Η είδηση της νέας απόρριψης του αιτήματός τους μεταδόθηκε χθες το απόγευμα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ακόμη μια φορά μάλιστα τόσο τα τηλεοπτικά κανάλια όσο και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των τουρκικών εφημερίδων έδωσαν βάρος στην εικόνα των δύο στρατιωτικών που μεταφέρονταν σιδηροδέσμιοι από τις φυλακές στο δικαστήριο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα, το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση των δύο αξιωματικών επειδή δεν έχουν δηλώσει τόπο μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία και θεωρούνται ύποπτοι φυγής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι έλληνες στρατιωτικοί συνεχίζουν να κρατούνται παρά το γεγονός πως ακόμη δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Από την Αθήνα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυλάκιση των δύο κρατουμένων, όμως πλέον οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν είναι περιορισμένες. Η Αγκυρα, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι διατεθειμένη –τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου –να κάνει κίνηση καλής θέλησης, προχωρώντας στην απελευθέρωσή τους. Η ελληνική πλευρά πάντως επιχειρεί να κρατάει ψηλά το θέμα με συνεχείς επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων στους δύο στρατιωτικούς, με προφανή στόχο να ασκήσει όσο το δυνατόν περισσότερο πίεση στην Τουρκία και τελικώς να επιτύχει την απελευθέρωσή τους.

Στο μεταξύ, σε 56 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας προχώρησαν χθες τουρκικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι 39 παραβιάσεις έγιναν από δύο κατασκοπευτικά CN-235 και οι 17 από επτά ελικόπτερα.