Ενισχυμένη δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ (πρόσκειται στη ΝΔ), σε μια εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε ωστόσο σε υποτονικό κλίμα και με τις παρατάξεις να διαφωνούν σχεδόν σε όλα!

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ έδιναν χθες αυτοδυναμία στην παράταξή τους με ιστορικά υψηλά ποσοστά που ξεπερνούν το 50% στα πανεπιστήμια της χώρας και το 56% στα ΤΕΙ. Αυξημένα ποσοστά έδωσε όμως στη ΔΑΠ, στα δικά της αποτελέσματα και η Πανσπουδαστική (που πρόκειται στο ΚΚΕ), η οποία επίσης κατέγραψε μικρή άνοδο των ποσοστών της. Μάλιστα η Πανσπουδαστική κατέγραψε δύο μονάδες επιπλέον για τη ΔΑΠ σε σχέση με την περσινή χρονιά και τοποθετώντας τις δυνάμεις της γύρω στο 40%. Οι δύο αυτές παρατάξεις, με την Πανσπουδαστική δεύτερη δύναμη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, είναι ουσιαστικά οι μόνοι πολιτικοί σχηματισμοί που εξακολουθούν να εκδίδουν κάθε χρόνο συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τους φοιτητικούς συλλόγους των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας. Από την άλλη πλευρά, εξαιρετικά χαμηλές –γύρω στο 1% –ήταν οι εκλογικές δυνάμεις του νεοσύστατου Μπλόκου (δίκτυο αριστερών σχημάτων που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ).

Τρίτη παράταξη αναδείχτηκε η ΠΑΣΠ (του ΠΑΣΟΚ) με οριακά χαμηλότερα, σε σχέση με πέρυσι, ποσοστά. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει προφανώς επειδή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου η παράταξη της ΠΑΣΠ έβγαινε επί σειρά ετών πρώτη δύναμη, προχθές οι φοιτητικές εκλογές δεν έγιναν καθόλου λόγω κακής συνεννόησης των φοιτητών μεταξύ τους. Από την πλευρά τους, τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτικά αριστερά σχήματα) κατέγραψαν στις φετινές εκλογές οριακή άνοδο.

«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτελούν ορόσημο στην ιστορία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Εκτός από την 32η συνεχόμενη νίκη, η παράταξή μας αναδείχθηκε αυτοδύναμη τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. «Ο καταποντισμός του Μπλόκου, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστά κάτω του 1% σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κάτω ακόμα και από τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια, καταδεικνύει ότι η διάλυση που επιβάλλει η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η περιφρόνηση της νομιμότητας και της ασφάλειας στους ακαδημαϊκούς χώρους αποδοκιμάζονται με τον πιο εμφατικό τρόπο από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους φοιτητές» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά της Πανσπουδαστικής, ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, δήλωσε ότι «για άλλη μια χρονιά η Πανσπουδαστική αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στα ΑΕΙ και με υψηλά ποσοστά στα ΤΕΙ, οπότε το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών δημιουργεί νέες δυνατότητες». Και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος.

Στις φετινές εκλογές ωστόσο κυρίαρχα χαρακτηριστικά ήταν τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια, οι διπλές κάλπες στη Νομική της Αθήνας όπου αλλού ψήφισαν φοιτητές της ΔΑΠ και αλλού των υπόλοιπων παρατάξεων και η αναβολή των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον, η αποχή των φοιτητών από τις κάλπες συνεπεία ενός αποδυναμωμένου φοιτητικού κινήματος και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων.

Στις εκλογές στο ΤΕΦΑΑ, φοιτητές και μέλη της Πανσπουδαστικής κατήγγειλαν τη ΔΑΠ για στημένο σκηνικό τρομοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, στα ΤΕΙ Λάρισας η ΔΑΠ κατήγγειλε την Πανσπουδαστική για απειλή και προσπάθεια βλάβης της σωματικής ακεραιότητας μελών και στελεχών της.