Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε στην εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Επίθεση που αφορούσε τόσο στο νομοσχέδιο για την ενέργεια όσο όμως και σε offshore την οποίαν δημοσιεύματα συνέδεσαν με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη.

Για το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Μακρόν για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. «Ο κ. Καμμένος έδωσε συγκεκριμένες διευκρινήσεις . Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις και αν υπάρχει κάτι οριστικό θα ενημερώσουμε».

Από τη δική μας μεριά, πρόσθεσε, «έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτούμε την όξυνση των δύο χωρών για να προβούμε σε ένα ράλι εξοπλισμών».

Αναφορικά με το ζήτημα των δύο Ελλήν στρατιωτικών είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη και πρόσθεσε ότι «το θέμα που τέθηκε από την τουρκική πλευρά, περί ανταλλαγής, είναι πέραν των ορίων της ευρωπαϊκής έννομης τάξης».

Αναφορικά με τις συναντήσεις που θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη Βιέννη και είπε ότι «Είναι καθαρός ο τρόπος με τον οποίο προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει τις υποχωρήσεις της, είναι η ώρα να κάνει και η ΠΓΔΜ τα απαραίτητα βήματα για μια συμφωνία».

Στα ζητήματα της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εστίασε εισαγωγικά στην ανακοίνωση από τηνEurostat ότιτο 2017 η ελληνική οικονομία κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

«Το αποτέλεσμα αυτό», υπογράμμισε, «διαψεύδει πανηγυρικάτις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας τόσο το 2016 όσο και κατά τη διάρκεια του 2017 ότι η χώρα υποτίθεται ότι οδηγείται στα βράχιααλλά και τις κινδυνολογικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση του κόφτη.

Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμήόμως το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επί τρία συναπτά έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πλέον κανείς», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ηςαξιολόγησης και να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους καιγια το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας».