Τη στήριξη της Γερμανίας και της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασαν προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Αρχικά, κατά τη συνάντηση που είχε με την Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας τη διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί ώστε να υπάρξειμια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Η ίδια ανέφερε στον συνομιλητή της πως επιθυμεί να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας και πως τη θέση αυτή διατύπωσε και προς την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ωστόσο, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας που έχει κλιμακωθεί ραγδαία τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, η Μέρκελ του είπε πωςη στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, προσθέτοντας πως η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική – γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

Σημειώνεται πως στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.Επίσης, από κοινού ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.