«Η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση» υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος

Σε λύση «Νέα Μακεδονία» προσανατολίζεται ο Νίμιτς για τα Σκόπια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2018 15:13 |
Σε λύση «Νέα Μακεδονία» προσανατολίζεται ο Νίμιτς για τα Σκόπια
Ο Μάθιου Νίμιτς είναι 78 ετών, έμπειρος διπλωμάτης, ωστόσο στο θέμα της διένεξης για την ονομασία μεταξύ της «ΠΓΔΜ» και της Ελλάδας βρήκε δυσκολίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

Ο Μάθιου Νίμιτς είναι 78 ετών, έμπειρος διπλωμάτης, ωστόσο στο θέμα της διένεξης για την ονομασία μεταξύ της «ΠΓΔΜ» και της Ελλάδας βρήκε δυσκολίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί ότι κατέβαλε προσπάθειες: Εδώ και 23 χρόνια ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να παρακινήσει την Αθήνα και τα Σκόπια στην εξεύρεση μιας λύσης- ανεπιτυχώς όμως. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, κάτι φαίνεται να κινείται στη διένεξη για την ονομασία. Και οι δύο χώρες εμφανίστηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες και γι’ αυτό ενεπλάκη τώρα εκ νέου ο Νίμιτς: Σήμερα, Τετάρτη, έχει καλέσει εκπροσώπους των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη για να εξακριβώσει εάν αυτή την φορά υπάρχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας, σημειώνεται στο εν λόγω ρεπορτάζ και προστίθεται:

Η διένεξη ξεκίνησε το 1991 και συνεχίστηκε άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με λιγότερη ένταση. Ήταν τότε που η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της. Επειδή όμως και η βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας ονομάζεται Μακεδονία, η Αθήνα θεώρησε ότι η κίνηση της γείτονος χώρας υπέκρυπτε εδαφικές διεκδικήσεις και απαίτησε αλλαγή του ονόματος. Κατόπιν πίεσης εκ μέρους της Αθήνας και του Βερολίνου, τα Σκόπια παραιτήθηκαν ήδη από το 1992 από κάθε διεκδίκηση, δηλώνοντάς το μάλιστα και στο Σύνταγμα της χώρας -από το 1993 η χώρα συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή αλλιώς FYROM. Ωστόσο η διένεξη για την ονομασία παραμένει άλυτη κι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών της βαλκανικής χερσονήσου.

Οι Έλληνες έχουν στη διένεξη αυτή το πάνω χέρι, επισημαίνεται από την εφημερίδα, που εξηγεί εν συνεχεία: Η Ελλάδα είναι χώρα- μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η ΠΓΔΜ είναι εδώ και χρόνια υποψήφια για ένταξη και στους δύο οργανισμούς. Το 2008 οι Έλληνες μπλόκαραν την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Η εθνικο-συντηρητική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Γκρούεφσκι αντέδρασε με μια σειρά προκλήσεων. Από το 2014 και μετά δεν υπήρξε καμία κινητικότητα στη διένεξη. Τώρα όμως μοιάζει να έρχεται νηνεμία: Από τον Ιούλιο στα Σκόπια κυβερνά ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στέλνει μηνύματα συμφιλίωσης. Η κυβέρνησή του θέλει επιτέλους να ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Επίσης, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον έχουν συμφέρον να εμποδίσουν την επιρροή της Ρωσίας στη μικρή βαλκανική χώρα κι ως εκ τούτου αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα.

Για τον υπομονετικό διπλωμάτη Nίμιτς, η συγκυρία είναι επομένως καλύτερη από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Νίμιτς σκοπεύει να προτείνει το όνομα «Νέα Μακεδονία». Καιρό για να σκεφτεί ένα ταιριαστό όνομα είχε πάντως, σε κάθε περίπτωση, πολύ, καταλήγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

10
Αντώνης
19/01/2018 12:04
Οι ΗΠΑ (και το ΝΑΤΟ) χρειάζονται το κρατίδιο της ΠΓΔΜ ως μαξιλαράκι ενάντια στον ιμπεριαλισμό της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, ΔΕΝ είναι υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ (και του ΝΑΤΟ), η συντήρηση του ονόματος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", των συναφών αναμνήσεων κτλ. αυτού του κρατιδίου Σταλινικής κατασκευής, που επί σειρά ετών στο παρελθόν προετοιμαζόταν για να εξυπηρετεί το Σταλινικό επεκτατισμό. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση των τριμερών (Ελλάδα - ΠΓΔΜ - ΗΠΑ) συζητήσεων.
Tzinis
18/01/2018 14:23
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί στην Ελλάδα μας όλα τα θέματα τα περιπλέκουμε. Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων την απάντηση την δίνει μόνο η απλή λογική. και ποια είναι αυτή; ????? η ακόλουθη: Τι είναι αυτό που ενώνει η διχάζει τους Έλληνες ως προς την ονομασία των Σκοπίων; Τους ενώνει οποία ονομασία δεν περιέχει των όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ενώ όποια τον περιέχει τους διχάζει. Άρα οι εξήγηση αυτή είναι η μοναδική λυση για τους απανταχού Έλληνες.
απολλων
17/01/2018 21:24
οποιος ψηφισει την λεξη μακεδονια ... η οικογενεια μου και οι απογονοι της ...δεν προκειται να ξαναψηφισουν κανεις κανενα κομμα που το τολμησει ... για τα επομενα ....2000 χρονια
ΝΑΒΟΥΧΟΔΟΝΟΣΩΡ
17/01/2018 19:02
Δημοψήφισμα άμεσα! Να πούμε όλοι να ονομαστεί Μακεδονία έτσι ώστε η κυβερνησάρα να υιοθετήσει ακριβώς την αντίθετη άποψη! Ξέρουν αυτοί!
Καθαρός Ουρανός
17/01/2018 17:23
Ιδέα: Τα Σκόπια να κάνουν αίτηση προσχώρησης στην Ελλάδα,να γίνουν Νομός της Ελλάδος και θα δικαιούνται το όνομα Μακεδονία. Αυτόματα είναι και στο ΝΑΤΟ, όπως θέλουν οι ίδιοι και οι Αμερικανοί.
Kostas M.
17/01/2018 17:16
Κύριοι έχω πολλές φορές γράψει από αυτή τη στήλη ποίο είναι το πργματικό όνομα των Σκοπίων,και το οποίο χρησιμοποίησε εχθές και ο κ.Πάνος Καμένος ,το όνομα είναι ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ και δεν έχει καμία σχέση με την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας,ο λαός αυτός είμναι σλαβικός όπως υποστηρίζει και η εγγονή του Τίτο αλλά δυστυχώς οι ιθύνοντες μας πουλάν για μία καρέκλα.Μην περιμένετε από έναν καταγωγής από Κροατία,Σλοβενία κλπ να υποσττηρίξει τα συμφέροντά μας, συνυπογράφω με τις 21 Ελληνοαμερικανικές ομοσπονδίες ότι τουλάχιστον να συγκληθεί υο συμβούλιο αρχηγών υπό τον κ.Παυλόπουλο.Υπάρχουν τόσα ονόματα που τους ανήκουν εκτό από ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ απλό ή συνθετο.Δημοκρατία των Σκοπίων,του Βαρδάρη BARDARSKA, Σλαβική Δημοκρατία και πολλά άλλα Εύχομαι να συνετιστούμε κάποτε πριν ειναι πολύ αργά.!!!!!
ΝΑΒΟΥΧΟΔΟΝΟΣΩΡ
17/01/2018 17:06
θα μπορούσε να ονομαστεί NOMACEDONIA.Αυτοί θα λένε πως είναι από το nova macedonia και εμείς από το no=όχι macedonia.Έτσι θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι...
Λάκης
17/01/2018 16:51
Αν την πουν Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
George Mitson
17/01/2018 15:52
21 Ελληνοαμερικανικές ομοσπονδίες συνυπογράφουν ψήφισμα ζητώντας σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Παυλόπουλο και επιστροφή στην εθνική γραμμή του 1992 – Προειδοποιήσεις σε πολιτικούς που θα υπογράψουν όνομα με τον όρο Μακεδονία – Αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου
χωριςκομματικοσυμφερον
17/01/2018 17:25
Δεν το ηξερα οτι θα γινει συλλαλητηριο, θα επρεπε τα μεσα να δωσουν καλύτερη ενημέρωση