«Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε αληθινή ελπίδα, να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας μας, για μια Ελλάδα που μας αξίζει, δυνατή και ελεύθερη. Είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε πολύ καλά που πάμε, έχουμε σχέδιο, έχουμε τη δύναμη, μπορούμε καλύτερα, αξίζουμε καλύτερα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κεντρική ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο του κόμματος.

Η ΝΔ αλλάζει και οι Έλληνες ξέρουν ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκεί που της αξίζει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η ισοπεδωτική λογική ότι όλοι είμαστε ίδιοι στην πολιτική, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε μας φταίνε οι ξένοι.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή, πως θα πείσουμε τους πολίτες ότι θα αλλάξουμε την χώρα αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Η ΝΔ αλλάζει, είμαι υπερήφανος που υπηρετώ μία παράταξη με ιστορία, οφείλω όμως να σχεδιάσω και να εγγυηθώ το μέλλον της αυτή είναι η εντολή μου μου δώσατε και αυτή είναι η πρωταρχική μου ευθύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάνοντας αναδρομή στην ηγεσία του ανέφερε ότι «Μειώσαμε τις λειτουργικές μας δαπάνες κατά 6 εκ. ευρώ, μεταφέραμε την έδρα μας στο Μοσχάτο, σε μία λαϊκή συνοικία, σε όλες τις δομές του κόμματος έχουν μπει νέα πρόσωπα, δίνουμε την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική. Δίνουμε το μήνυμα ότι αλλάζουμε οι ίδιοι για να μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Αβραμόπουλος: Το μεταναστευτικό δίχασε την Ευρώπη

Τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker μετέφερε στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως αυτό συμπίπτει με μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο της μεταπολεμικής ιστορίας της Ευρώπης, και με μία δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία.

Όπως είπε η Ευρώπη διέρχεται βαθιά υπαρξιακή κρίση καθώς βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτη αυτήν της αλληλεγγύης, είτε δοκιμάζονται ως προς την αντοχή τους, ή ακόμα και αμφισβητούνται απροκάλυπτα.

«Οι πολίτες της και οι πολίτες της Ευρώπης, δικαίως απαιτούν ηγετικές πρωτοβουλίες, και πρακτικές λύσεις στο μεγάλο ερώτημα για την μελλοντική πορεία της Ευρώπης. Απαιτούν διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ασφάλειάς τους, της ειρήνης και των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως δίχασε την Ευρώπη περισσότερο από την οικονομική κρίση, αλλά στην Ελλάδα ενώνει, όπως επεσήμανε, τις πολιτικές δυνάμεις κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό, καθώς η χώρα μας καλείται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην πορεία ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που είναι και ο μόνος δρόμος, ο οποίος μπορεί να ξαναδώσει στην Ευρώπη σφρίγος, δύναμη και προοπτική και στους Ευρωπαίους πολίτες εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό όραμα και εγχείρημα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως η χώρα καλείται να ορθώσει κοινό μέτωπο με τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, μπροστά στο ανησυχητικό και επικίνδυνο φαινόμενο του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού από στοιχεία που είτε αγνοούν την ιστορία είτε σκόπιμα την λησμονούν, με κίνδυνο, αν επικρατήσουν, να την επαναλάβουν ακόμα πιο δραματικά.

Όπως είπε σε αυτήν την ιστορική στιγμή, πρωταγωνιστεί, εκ των πραγμάτων, η κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της χώρας, η Νέα Δημοκρατία.

«Τονίστηκε πολλές φορές, και τώρα και παλαιότερα, η ενορατική ηγετική πρωτοβουλία του Εθνάρχη και μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης για την Ελλάδα. Με αυτήν την ιστορική στρατηγική πέτυχε να εισέλθει η χώρα στην οικογένεια των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και προόδου. Αυτήν την κατάκτηση οφείλουμε να διασφαλίσουμε, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο το δέσιμό μας με την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να αποδοθούν στην Ευρώπη τα λάθη και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που οδήγησαν στην βαθιά οικονομική κρίση.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει ως μια ακόμα αποστολή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στην πολιτική και τους λειτουργούς της, την ισχυροποίηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την ενδυνάμωση της κοινωνικής μας συνοχής και να θέσει τα θεμέλια της αρχιτεκτονικής μιας νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής ελληνικής πολιτείας, με μία τολμηρή και θαρραλέα συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε προσθέτοντας πως η ΝΔ καλείται να εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας αλλά και αντίστροφα της Ευρώπης – τους δεσμούς της με τη μεγάλη πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνεισφέροντας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με παρεμβάσεις ευρωπαϊκής ενόρασης στη χάραξη της νέας στρατηγικής του, με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συναντίληψης και αλληλεγγύης, μπροστά στις κοινές, για όλους μας, προκλήσεις», είπε.

Ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε επίσης πως ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και δεν πρέπει να χάνουμε από μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα, μέσα στην οποία αυτές συντελούνται.

«Οι προκλήσεις και τα ζητήματα, όπως αυτό της μετανάστευσης και της ασφάλειας, για τα οποία τη πολιτική ευθύνη έχω αναλάβει εκ μέρους της Ευρώπης, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από καμία χώρα μόνη της, ούτε καν και από μόνη την ίδια την Ευρώπη. Δεν γνωρίζουνκαι δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κάτω από νέους παγκόσμιους όρους, καθίστανται, εκ των πραγμάτων, παγκόσμια ζητήματα, που απαιτούν και παγκόσμιες λύσεις. Ο αιώνας μας θα χαρακτηρισθεί, από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως αιώνας της ανθρώπινης κινητικότητας. Σε πολλά σημεία του πλανήτη και για μια σειρά από αιτίες, όπως οι διώξεις, οι πόλεμοι, οι κλιματικές αλλαγές και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση. Παράλληλα, η γεωπολιτική αστάθεια έχει ήδη ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, δημιουργώντας ατμόσφαιρα φόβου και ανασφάλειας με το φαινόμενο της τρομοκρατίας να αναπτύσσεται απειλητικά. Στην καρδιά αυτού του τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά. Υποχρέωση της ηγεσίας της χώρας, είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες αλλά και με πρωτοβουλίες της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός αντίστοιχου κλίματος στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα. Με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης, και με εθνική στρατηγική, ως αποτέλεσμα ευρύτερων συνεργιών και στη βάση εθνικής συνεννόησης, να εγγυηθεί μια σταθερή πορεία στους ταραγμένους αυτούς καιρούς για τους πολίτες και την πατρίδα μας» τόνισε προσθέτοντας πως σε αυτό το τοπίο η Ελλάδα, «με πρωτοπόρα την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική δύναμη, που νωρίς διέβλεψε τις εξελίξεις σε βάθος χρόνου, καλείται να κινηθεί, πέρα και πάνω από τη συμβατική πολιτική και τις ξεπερασμένες, από τους καιρούς πρακτικές, στερεότυπα και συνήθειες του παρελθόντος και να ανοίξει ένα αισιόδοξο παράθυρο στο μέλλον για τους Έλληνες και πάνω απ’ όλα για τη νέα γενιά».

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η ΝΔ όταν έρθει η ώρα να αναλάβει τις δικές της κυβερνητικές ευθύνες κάτω από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με κοινωνική ευαισθησία και ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, θα κληθεί να εγκαινιάσει ένα καινούργιο κεφάλαιο, για τον δημοκρατικό μας πολιτισμό, την κοινωνική εθνική ενότητα, τους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και μία υγιή οικονομία σε ένα υγιές κράτος, εγγύηση της ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας.

Έκανε λόγο μάλιστα για την ανάγκη να υπάρξει προσανατολισμός με το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο, και σημείο συνάντησης, διαλόγου και σύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πολιτική δεν ασκείται πλέον με τα γνώριμα ξεπερασμένα πρότυπα. Η εύκολη λαϊκίστικη ρητορική των υποσχέσεων είναι πίσω μας. Ο σύγχρονος δημοκρατικός πολιτικός λόγος για να έχει αντίκρισμα και χρησιμότητα οφείλει να έχει ως χαρακτηριστικά του την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Γιατί εάν νωρίς είχαν λεχθεί αλήθειες στον ελληνικό λαό στη βάση εθνικής συναντίληψης, διαλόγου και συνεννόησης δεν θα είχε διαρραγεί η κοινωνική ενότητα, δεν θα είχε αμφισβητηθεί η αξία της πολιτικής και το κυριότερο: η κρίση θα είχε ήδη ξεπεραστεί. Δεν είναι όμως αργά για μια αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης, λόγου και πράξεων. Αυτό εγγυάται η Νέα Δημοκρατία και αυτά είναι χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ιδιότητες που όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πέραν από ιδεολογικές ή άλλες διαφορές καλούνται να συμμεριστούν και να υιοθετήσουν. Γιατί ήρθε ο καιρός να χτίσουμε όλοι μαζί ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα με κοινές δημοκρατικές αρχές και κοινές βάσεις. Γιατί τελικά αυτό που οφείλουμε να διασφαλίσουμε και να ισχυροποιήσουμε μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις είναι πάνω από όλα η κοινωνική και εθνική μας ενότητα. Προϋπόθεση για μια νέα σύγχρονη ελληνική πολιτεία στον πυρήνα και στην καρδιά της Ευρώπης, με τους Έλληνες να νιώθουν, να αισθάνονται ότι είναι και ευρωπαίοι και Έλληνες, γιατί εδώ είναι ακριβώς που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά η ευρωπαϊκή ιδέα και ο πατριωτισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Μας έριξαν πριν ολοκληρώσουμε το έργο μας

«Είμαστε σήμερα όλοι εδώ! Είμαστε ενωμένοι…», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε οτι όσοι ψήφισαν τη ΝΔ το 2015 σήμερα είναι υπερήφανοι ενώ όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τότε, σήμερα ντρέπονται!

«Μας έριξαν πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως επί των ημερών της δίκης του διακυβέρνησης έγινε η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, η μεγαλύτερη μείωση χρέους, οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, οι περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και από τη βαθιά ύφεση η χώρα πέρασε στην ανάπτυξη.

Και πρόσθεσε : «Μέσα στην πιο δύσκολη διακυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ, είχαμε την μικρότερη κυβερνητική φθορά – λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες! Όταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, έχασε 32 μονάδες…` Κι όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σήμερα, δημοκοπικά μέχρι στιγμής, 10-15 μονάδες… Και κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ το σταυρό τους – όσοι κάνουν το σταυρό τους – μη χάσουν πολύ παραπάνω…».

Ο κ. Σαμαράς είπε οτι μπροστά είναι νέες περικοπές, νέοι φόροι, πλειστηριασμοί.

«Η απροθυμία τους να εφαρμόσουν όσα ψήφισαν, είναι μπροστά. Και η κατακραυγή του κόσμου που ξεγέλασαν, είναι παντού γύρω τους και τους στοιχειώνει…», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια μίλησε για τις παραδοσιακές και διαχρονικές αξίες της ΝΔ μιλώντας για ανταγωνιστικότητα, προσωπική ευθύνη, αποτελεσματικότητα.

«Δεν είμαστε το ίδιο» είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως την πολιτική στο μεταναστευτικό και στα εθνικά.

«Κατά την εδώ επίσκεψη του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είπε πράγματα που τα πίστευε από πάντα, αλλά ποτέ στο παρελθόν, δεν τόλμησε να τα θέσει σε συναντήσεις κορυφής. Τώρα τα έθεσε, γιατί τώρα του δώσαν την ευκαιρία…», σημείωσε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στους λόγους της πτώσης της κυβέρνησής του.

«Ήλθε ο κ. Βούτσης προχθές και μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως το 2015 μας έριξαν, λέει, οι ξένοι δανειστές! Δεν τα θυμάται καλά… Αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας μας έριξαν! Από μέσα από την Ελλάδα! Οι απ’ έξω μπορεί να μη βοήθησαν τότε… Όμως άλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια.. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ – μαζί με τη Χρυσή Αυγή! Και, βεβαίως, τον Κουβέλη…», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Κι ας εξηγήσουμε, επί τέλους, γιατί τους λένε «μπράβο» οι ξένοι; ‘Άλλωστε, οι ίδιοι τους το έχουν εξηγήσει: «Τους λένε «μπράβο», γιατί διορθώνουν τα εγκλήματα τύπου Βαρουφάκη που έκαναν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους. Τους λένε «μπράβο» για την… κολοτούμπα που έκαναν! Παίρνουν και διεθνή βραβεία για την τεράστια κολοτούμπα τους! Τους φτύνουν – κι αυτοί πανηγυρίζουν γιατί νομίζουν ότι… βρέχει!»

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε οτι ήρθε η ώρα να βάλουμε ποιότητα στη ζωή μας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων. «Και προσοχή: να προχωρήσουμε με το «εγώ» μας, γερά και αρμονικά δεμένο με την Πατρίδα. Γιατί αγαπάμε την Πατρίδα. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Αυτό μας ενώνει! Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός…», υπογράμμισε σημειώνοντας πως ο σύγχρονος πατριωτισμός στηρίζεται στην δημοκρατία και την αλήθεια και όχι στο λαϊκισμό και στην αυταπάτη.

«Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, διευρύνει την απήχησή μας και τα κομματικά μας όρια… Αυτός, μπορεί να φέρει νέες κοινωνικές δυνάμεις κοντά μας. Είναι ο Σύγχρονος πατριωτισμός των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της ανταγωνιστικότητας, της μείωσης των φόρων, που απελευθερώνει το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του Έλληνα!», τόνισε.

Σας ζητώ να οπλιστείτε με τη δύναμη που μας δίνουν οι ιδέες μας. Να θωρακιστείτε με την Ενότητα που μας επιβάλλουν οι κρίσιμες ώρες για την Πατρίδα και να δώσετε τη μάχη για την Ελλάδα και τα παιδιά της», επισήμανε και ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «Ένας-ένας και όλοι μαζί, θα δώσουμε τη μάχη για την πραγματική Ελπίδα. Ελπίδα για Ανάπτυξη! Για Δικαιοσύνη! Για Αξιοπρέπεια! Για μιαν Ελλάδα υπερήφανη, όπως της αξίζει… Αυτές είναι οι υποθήκες και οι αξίες της Παράταξής μας . Γιατί η δικιά μας Ελλάδα ΔΕΝ είναι «καρυδότσουφλο στο πέλαγος»… Είναι αστέρι στον Ουρανό! Η δικιά μας Ελλάδα είναι Ελευθερία – και μάλιστα «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη».

Κικίλιας: Το λόγο έχει η νέα γενιά

Έμφαση στη νέα γενιά έδωσε στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ ο Βασίλης Κικίλιας επισημαίνοντας πως «στους τίτλους τέλους της Μεταπολίτευσης και στην απαρχή μιας νέας εποχής για την κοινωνία, τη Χώρα και φυσικά τη ΝΔ, το λόγο έχουν κυρίως οι γενιές που έρχονται».

Κάνοντας λόγο για μια γενιά των 360 € που βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας, παραδομένη, όπως τόνισε, στη μιζέρια της Ελλάδας των Συριζοφρουρών, του κ. Τσίπρα και της παρέας του, ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ τόνισε πως στην Ελλάδα που κατέρρευσαν όλα στα 9 χρόνια της κρίσης, η ΝΔ δε μπορεί να έχει επετηρίδα. «Αν θέλει να έχει τη νέα γενιά στο πλευρό της, πρέπει να καταργήσει την επετηρίδα έναντι της μεγαλύτερης απαίτησης του ελληνικού λαού στα 43 χρόνια ζωής της Παράταξής μας: αυτή της αξιοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η ΝΔ θέλει κοντά της τους νέους ανθρώπους.

«Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τότε καπρίτσια, στεγανά και καμαρίλα δεν χωρούν στη ΝΔ. Ούτε λαϊκισμοί, ούτε κακοπαιγμένες παραστάσεις, από κανέναν! Αν θέλουμε τους νέους και φιλοδοξούμε οι νέοι να θέλουν εμάς, επιβάλλεται πρώτα μία συγγνώμη γιατί η γενιά τους είναι η πρώτη γενιά Ελλήνων μετά από πολλές, η οποία ζει χειρότερα από την προηγούμενη» είπε επισημαίνοντας πως αυτή η κατάσταση αλλάζει. Παρουσίασε μάλιστα τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση με Πανεπιστήμια, κρατικά και ιδιωτικά, άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας, με τμήματα/ειδικότητες αιχμής και πτυχία που θα αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (80%) σε θέσεις εργασίας, με φορολογικά κίνητρα για όποιον επιχειρηματία προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους, με φορολογική αμνήστευση για όποιον νέο άνθρωπο ξεκινά τη δίκη του επιχείρηση, με υποχρεωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία της χώρας και με διαδραστικότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και με μια πανστρατιά των μεγάλων επιχειρηματιών, ώστε να προσλαμβάνουν νέους σε σταθερά ανοδικό ρυθμό για την επόμενη δεκαετία.

Χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των δαπανών καθώς και ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την αύξηση του ΑΕΠ που θα μεταφράζεται σε δουλειές.

«Αν θέλετε οι νέες Ελληνίδες και οι νέοι Έλληνες να αγκαλιάσουν τη Ν.Δ., τότε ξεχάστε τα πολιτικά γραφεία ως στείρο σωλήνα ρουσφετιού δια του διορισμού και της ομηρίας της οικογένειάς τους. Ελάτε να φτιάξουμε ένα κράτος μικρό, αξιόπιστο και ικανό, που να διασφαλίζει δουλειές για όλους, μέσα από το ταλέντο, το δαιμόνιο, την ικανότητα και τη διορατικότητα των Ελλήνων. Δώστε τους το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, να ζουν μόνοι και όχι με τους γονείς τους μέχρι τα 40, να μπορούν να έχουν μια δουλειά, να έχουν ζωή, να ερωτεύονται, να κάνουν όνειρα, να ταξιδεύουν, να είναι περήφανοι» τόνισε προσθέτοντας πως οι νέοι της ΝΔ θα πρέπει να είναι όλοι οι νέοι και νέες στην Πατρίδα μας, είτε ανήκουν ιδεολογικά εδώ, είτε όχι.

«Ας εξαλείψουμε τις συμπεριφορές που τους κρατούν μακριά μας, ας τολμήσουμε μαζί τους, ας κάνουμε τα όνειρα τους όνειρα μας . Τώρα όσο πότε είναι η στιγμή της αλήθειας, τώρα επιβάλλεται το εγώ των λίγων και ευνοημένων να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, έναντι του δημοσίου καλού και των πολλών» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας.

Κουμουτσάκος: Συνέδριο ελπίδας

Συνέδριο επιβεβαίωσης και ελπίδας χαρακτήρισε το 11ο συνέδριο της ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζοντας πως εστιάζει στις πολιτικές και τις αρχές του κόμματος.

Στην ομιλία του ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η νέα γενιά περιμένει λύσεις για να βγει η χώρα από το τέλμα το οποίο οδήγησε, όπως είπε, τη χώρα η κυβέρνηση. «Μετέτρεψαν την κρίση σε παρακμή» είπε προσθέτοντας πως «έστειλαν τη χώρα πιο βαθιά στα μνημόνια και στην κρίση». Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η κοινωνία περιμένει ξεκάθαρες θέσεις και λύσεις με εφαρμόσιμες πολιτικές.

Όπως είπε η ΝΔ πατά στέρεα σε ιδεολογικές αρχές και αξίες και είναι η μόνη παράταξη που άντεξε στο σεισμό που έφερε η κρίση το πολιτικό σύστημα. «Διατηρήσαμε τη βαθειά μας σχέση με την κοινωνία» είπε προσθέτοντας πως «σήμερα ενισχύουμε περισσότερο την απήχησή μας στην κοινωνία. Είμαστε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι δημιούργημα της κρίσης» τόνισε επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια ιδεολογική ήττα.

«Η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς καταρρίπτεται κάθε μέρα» τόνισε προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα φώναζε πολύ και εύκολα. «Η Ελλάδα είναι ακλόνητο πια μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι θεσμοί της βασίζονται στο αστικό δημοκρατικό σύνταγμα του ‘75, οι θεσμοί που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία είναι οι ένοπλες δυνάμεις, η πυροσβεστική, η αστυνομία, η εκκλησία.

«Που ακριβώς είναι η ηγεμονία της Αριστεράς;» διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος τονίζοντας πως η «δική μας λογική έχει κερδίσει. Είμαστε νικητές και όχι ηττημένοι. Έχουμε μια στέρεη σπονδυλική στήλη από την ημέρα της δημιουργία μας» είπε τονίζοντας πως οι μεγάλες επιλογές της ΝΔ έχουν δικαιωθεί στην ιστορία. «Πρέπει να κερδίσουμε και νέα ακροατήρια, αυτό είναι το στοίχημά μας σε αυτό το συνέδριο. Δεν μας ενδιαφέρει τί ψήφισαν οι πολίτες στο παρελθόν. Δική μας δουλειά είναι το παρόν και φροντίδα μας το μέλλον, δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε άλλους.. και κυρίως σε εκείνους που έχουν κάνει τους ανθρώπους φτωχούς για να κάνουν μετά τους φιλάνθρωπους » είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Γ. Βρούτσης: Βασική και αναλοίωτη αρχή της ΝΔ η καθολική εφαρμογή κοινωνικής ασφάλισης

Βασική και αναλλοίωτη αρχή της ΝΔ είναι η καθολική εφαρμογή της κοινωνικής ασφάλισης, ανέφερε στην ομιλία του ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Γιάννης Βρούτσης, και πρόσθεσε ότι το συνέδριο της ΝΔ θα αποκαταστήσει την ελπίδα και θα φέρει την νίκη.

«Το κράτος πρέπει να εγγυάται την ασφάλιση για όλους του πολίτες, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να υπάρχει αλλά συνεπικουρώντας. Την κοινωνική ασφάλιση όμως πρέπει να την κάνουμε ανταποδοτική και δίκαιη ώστε να μπορούν να λένε οι νέοι ότι στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα έχουν ασφάλιση. Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα απέτυχε, αλλά δεν φταίει το κοινωνικό κράτος αλλά η κατασπατάληση των πόρων για το κοινωνικό κράτος. Δεν φταίει η κοινωνική ασφάλιση που χρεοκόπησε, φταίει η διαχείριση της κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

«Δεν έφταιγε ο συνδικαλισμός που απέτυχε, ο συνδικαλισμός για τη ΝΔ αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας, έφταιγε ο λάθος συνδικαλιστικός νόμος που επέτρεπε στους συνδικαλιστές να υπονομεύουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Δεν φταίει η απεργία αλλά ο λάθος τρόπος που μικρές μειοψηφίες έκαναν απεργίες σε βάρος των εργαζομένων, γι’ αυτό η ΝΔ είναι υπέρ της αλλαγής με το 50% + 1», τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Βρούτσης διερωτήθηκε γιατί «η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που διατηρεί το προνόμιο να διεκδικεί την εξουσία, όταν άλλα κόμματα λόγω της κρίσης κατέρρευσαν. Γιατί η ΝΔ έχει βαθιές ρίζες που έχουν αναφορά σε αξίες και αρχές. Η ΝΔ είναι πατριωτικό κόμμα, είναι το κόμμα που ενώνει και ξεπερνά τους εθνικούς διχασμούς αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει την αξιοκρατία, είναι το κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Στον αξιακό της πυρήνα έχει τον άνθρωπο».

Μαρκουλάκης: Πιστεύω στον Κυριάκο

«Αυτό που ζούμε δεν είναι κρίση, κρίση είναι μία προσωρινή παρεκτροπή από την κανονικότητα, ζούμε την επώδυνη ενηλικίωση της χώρας, μια Ελλάδα που πεθαίνει και μία Ελλάδα που επιδιώκει να γεννηθεί», ανέφερε στην ομιλία του ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν είναι στέλεχος ή ψηφοφόρος της ΝΔ.

«Δίνουμε τη μάχη της δικής μας γενιάς από την οποία θα βγούμε κερδισμένοι ή χαμένοι. Οι Έλληνες έχουμε μπροστά μας έναν τεράστιο βράχο που πρέπει να μετακινηθεί. Όταν με ρωτήσει ο γιος μου -που είναι 12 χρονών- σε μερικά χρόνια, θέλω να μπορώ να του πω ότι έκανα ότι μπορούσα, έσπρωξα κι εγώ για να μετακινηθεί βράχος… Ένα σύννεφο μελαγχολίας και κατάθλιψης έχει απλωθεί πάνω από την χώρα, πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε και ζούμε διαφορετικά… Από την προηγούμενη κατάσταση έλλειψε μία έννοια, η αλήθεια, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εκσυγχρονισμός, ούτε επανίδρυση ούτε τίποτε άλλο. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις εσαεί περισσότερα από όσα βγάζεις. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την αλήθεια, την αλήθεια οι άνθρωποι δεν θέλουν να την ακούσουν. Ο άνθρωπος δεν είναι λογικό ον, είναι ένα ον με ικανότητα λογικής σκέψης», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους είπε: «Αν θέλετε να αλλάξετε την χώρα πρέπει να αλλάξετε πρώτα εσείς. Είναι δική σας ευθύνη να πείσετε ότι η Ευρώπη με τις αδυναμίες και τα λάθη της είναι ο φυσικός μας χώρος. Είναι δική σας ευθύνη να αναδείξετε την πρόοδο της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια, είναι δική σας ευθύνη να αναλάβετε τα λάθη που σας αναλογούν και να ζητήσετε συγγνώμη, όχι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη αλλά συγγνώμη. Είναι δική σας ευθύνη να πείσετε ότι δεν είσαστε το κόμμα της ελίτ. Είναι δική σας ευθύνη να αποδημήσετε την άποψη ότι κάθε τι αριστερό είναι ηθικό και προοδευτικό. Αυτό είναι από τα δύσκολα αλλά έχει βάλλει το χεράκι της η πραγματικότητα. Είναι δική σας ευθύνη να απομονώσετε τις ακραίες φωνές να κινηθείτε πέρα από τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Είναι δική σας ευθύνη να κρατήσετε ψηλά την σημαία των ατομικών δικαιωμάτων. Να εμπνεύσετε τους πολίτες για να επιστρέψουν στην πολιτική και να αντιστρέψετε την κατάθλιψη και την απογοήτευση».

Κλείνοντας είπε ότι «είναι δική σας ευθύνη να γκρεμίσετε την εικόνα του δημαγωγού ηγέτη. Αυτός ο ηγέτης υπάρχει και είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το είχε αποδείξει ήδη από την εποχή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν στάθηκε μόνος απέναντι σε όλους για να υποστηρίξει αυτό που πίστευε σωστό. Το λέω με παρρησία: Πιστεύω στον Κυριάκο. Πιστεύω και εύχομαι να δώσει το παράδειγμα ότι οφείλουμε να γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε».

Η επανάκαμψη δεν θα έλθει αν στην πρώτη γραμμή δεν βρεθούν οι νέες και νέοι, ανέφερε στην ομιλία του ο Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Η άλλη πλευρά συνθλίβει το σθένος των νέων ανθρώπων. Οι νέοι μπορούν να είναι μπροστά στη μεταρρύθμιση της σκέψης. Αλήθεια, ευθύτητα και πράξη είναι τα συνθήματά μας, σε αυτή την προσπάθεια με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση και να εκφράσουμε την μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία».

Γκιουλέκας: Αποτυχημένη κυβέρνηση

Με πολύ σκληρή γλώσσα επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο Κώστας Γκιουλέκας λέγοντας οτι πρόκειται για μια αποτυχημένη κυβέρνηση που καταδικάζει τον τόπο σε στασιμότητα.

Ανεβάζοντας τους τόνους επιτέθηκε επίσης στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για το θέμα του μουφτή.

«Ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου και θέτουν ζητήματα που ως τώρα έθετε ο Ερντογαν. Αντιλαμβάνονται τι κάνουν οι μοιραίοι αυτοί άνθρωποι;», ειπε ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος ανέφερε οτι το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συνέδριο ενότητας και στέλνει το μήνυμα οτι η ΝΔ είναι εδω έτοιμη να αρθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων.

Κέλλας: Θέλουμε διαφορετική Ελλάδα

«Θέλουμε μία διαφορετική Ελλάδα από την σημερινή», ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής Λαρίσσης Χρήστος Κέλλας και πρόσθεσε: «Θέλουμε μία Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί, που δεν θα επαιτεί, που θα δημιουργεί ευκαιρίες, που θα λειτουργεί με νόμο και τάξη και θα φορολογεί δίκαια και θα κατανέμει τον πλούτο αφού πρώτα τον παράγει…. Με την προσυνεδριακή διαδικασία οι πόρτες της ΝΔ άνοιξαν, φθάσαμε στο συνέδριο για να μιλήσουμε σε όλους τους Έλληνες για την επόμενη μέρα… Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον αν δεν αντιληφθούμε ότι όλα είναι θέμα Παιδείας και αν δεν αναμορφώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Στηρίζουμε την δημόσια παιδεία και το δημόσιο σχολείο, στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε τον Έλληνα εκπαιδευτικό στο έργο του, είμαστε υπέρ της αξιολόγησης σε όλες τις δομές… Δεσμευόμαστε για υποχρεωτική προσχολική διετή εκπαίδευση και κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

Ν.Κεραμέως: Αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία στην Παιδεία

Θα παλέψουμε για να μετατρέψουμε την χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο γνώσης, με αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ανέφερε στην ομιλία της η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταφέρει καίρια πλήγματα σε όλους του τομείς της δημόσιας ζωής, είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε πως δεν στενάζει μόνο η οικονομία αλλά και η εξωτερική πολιτική, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια, η Παιδεία. Οι νέοι χάνουν την πίστη τους και εγκαταλείπουν την χώρα. Το πιο ζωντανό και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.

«Το δικό μας στοίχημα είναι η νέα γενιά να μείνει στην χώρα και να δημιουργήσει, από επιλογή και όχι από ανάγκη. Η Παιδεία είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης του έθνους. Οι τρεις πυλώνες της λογικής μας που στέκεται στον αντίποδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία. Θα ξεκινήσουμε τη μεταρρύθμιση από κάτω από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση», κατέληξε.

Γιαννάκου: Να δώσουμε ευκαιρία στους νέους

Πρέπει να υπάρξει διάδραση ανάμεσα στην εμπειρία των μεγαλύτερων και στους νέους ανθρώπους, ανέφερε η πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στην δεύτερη ημέρα του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ, με θεματική Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών».

Ανέφερε στην ομιλία της η κ. Γιαννάκου: «…Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν επενδύσεις, κινητικότητα στην αγορά εργασίας, τα παιδιά βρίσκουν σαν λύση να σπουδάζουν και στην συνέχεια εργάζονται ανεξάρτητα από τον τομέα που έχουν ειδικευτεί. Είναι γνωστοί οι δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσουμε καθώς είμαστε μικρή χώρα δίχως μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτό που μπορεί να βοηθήσει την χώρα να προχωρήσει είναι η οδός προς τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Τι εμποδίζει την Ελλάδα να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο; Πρέπει να επενδύσουμε στο μυαλό των νέων και στην οξυδέρκειά τους. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να διαφοροποιηθούμε, με ανοικτό μυαλό και ανοικτούς ορίζοντες ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να μείνουν στην χώρα και να ασχοληθούν με τις τεχνολογικές εξελίξεις… Δεν μπορεί η κρίση να παρατείνεται και οι νέοι άνθρωποι να μην μπορούν να επιστρέψουν. Πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Ελεύθερη οικονομία αλλά και οικονομία που φροντίζει τους πλέον αδύνατους. Αυτές είναι ιδεολογικές αρχές που πρώτοι εμείς έχουμε αναδείξει».

Σκυλακάκης: Η νίκη της ΝΔ θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας

«Η νίκη της ΝΔ θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας για δεκαετίες», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Εξηγώντας το σκεπτικό του ανέφερε τρεις λόγους: «Οι προβλέψεις των ξένων είναι τελείως λανθασμένες, όταν θα αναλάβει την διακυβέρνηση μία κανονική κυβέρνηση η οικονομία θα εκραγεί προς τα επάνω. Θα συνέβαινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ αν αυτή η κυβέρνηση δεν ήταν τόσο φαύλη, ανίκανη και ιδεοληπτική. Η κρίση και η αναίτια παράτασή της λόγω ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και αλλάζει την βαθύτερη νοοτροπία. Ο βασικός φορέας που θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας, η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάζει κάθε μέρα προς το καλύτερο».

Κλείνοντας ανέφερε ότι όποτε κι αν στηθούν κάλπες οι λαϊκιστές θα ηττηθούν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός.

Καραμανλής: Πρωταγωνιστικό ρόλο η ΝΔ στην Ελλάδα του αύριο

Μήνυμα ενότητας έστειλε από το 11ο Συνέδριο της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έχει η Νέα Δημοκρατία για την Ελλαδα του αύριο και σημείωσε πως «είναι στο χέρι όλων να το κάνουμε πράξη αυτό».

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως η «παράταξη προχωρά σε ένα συνέδριο με ξεχωριστή σημασία, καθώς θα αναδειχθεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση».

Τόνισε, δε, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έχει η Νέα Δημοκρατία για την Ελλαδα του αύριο και σημείωσε πως «είναι στο χέρι όλων να το κάνουμε πράξη αυτό».

Το Κοινωνικό Συνέδριο – Παράλληλες Εκδηλώσεις

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και το κοινωνικό συνέδριο του κόμματος με παράλληλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

11:30-13:00 Αίθουσα C1: «Ο αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής». Διοργανώνεται από την Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος.

11:30-13:00 Αίθουσα C2: «Άμεσες δράσεις για τα άτομα με αναπηρία για ποιότητα ζωής και κοινωνική ένταξη». Διοργανώνεται από την Γραμματεία Κοιν. Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων.