Στις κοινωνικές συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ακούγεται και αυτοκριτική από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονται ισχυρές πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων.

Η σημερινή ημέρα με την γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνιστά ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη πολιτική, κυρίως στο οικονομικό πεδίο. Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή πίεση και από τα αριστερά της, τόσο από το ΚΚΕ που με όλες τις δυνάμεις του αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση στη Βουλή και στο κοινωνικό πεδίο, όσο και από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που δέχθηκε χθες βράδυ αποδοκιμασίες από συμβασιούχους στη Θεσσαλονίκη, δεν αγνοεί τις κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται και στο Μέγαρο Μαξίμου αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που έρχονται από πολλές πλευρές και συζητούν σχέδια αντίδρασης.

Σε αυτό το κλίμα, επιδρά και η δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB, δίνοντας την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να προβάλλει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Αυτό αναμένεται να ακουστεί και πιο έντονα το προσεχές Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του προγραμματικού συνεδρίου της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνει τους τόνους και να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών τα τελευταία χρόνια, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπουν ότι πρώην σύντροφοί τους με τους οποίους ήταν μαζί στα…«κοινωνικά χαρακώματα» στην αρχή της κρίσης, τώρα είναι απέναντι τους.

Μόνο που λένε ότι η διακυβέρνηση είναι μια δύσκολη άσκηση που απαιτεί και συμβιβασμούς και ρεαλισμό στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου για την προώθηση αριστερών πολιτικών.

Η θέση αυτή, όχι απλά ξενίζει, αλλά και προκαλεί πολλές αντιδράσεις από την εξ αριστερών αντιπολίτευση, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου που θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι αριστερή και απλά υπηρετεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Και δεν είναι μόνο η σημερινή απεργία με φόντο τον προϋπολογισμό, αλλά υπάρχουν οι αντιδράσεις για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, οι κατασχέσεις λογαριασμών των φορολογουμένων, ακόμα και για μικρά ποσά στην εφορία, κ.α.

Μόνο που στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι αυτό το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται και περνάει και μέσω των ΜΜΕ στην κοινωνία θα αλλάξει από την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται τα μεσάνυκτα να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός και αμέσως θα δοθεί το πράσινο φως για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα», δίνουν βάρος στην επίτευξη του στόχου της εξόδου από το μνημόνιο σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη και βάζουν ένα τετράπτυχο: α) να αποκλιμακωθεί σταδιακά η υπερφορολόγηση, β) να μειωθεί η ανεργία, γ) να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και δ) να γίνει η Ελλάδα πόλος επενδύσεων.